Dobrý den ,jelikož jsem byl pár let mimo aktivní dění ,tak se prokousávám pomalu spoustou užitečných informacích zde obsažených . A moc Vám za ně všem děkuji . A teď k prvnímu dotazu -máte někdo zkušenost se stany od firmy DRAKKARIA ,konkrétně s áčky +plachtou na 30 ti letou . Případně jak vidíte použití do kozáckého tábora (do budoucna ) ?
Ahoj. Áčko od Drakkarie nemám, ale podle fotek vypadá celkem normálně. Ono na tomhle typu stanu se toho zas tak moc pokazit nedá, že jo Cena je ale krapet vyšší.
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)
Osobně bych z Drakkarie nic nekupoval, bývá to předražené a dělané tak, aby to vyhovělo příliš širokému časovému rozptylu, čímž samozřejmě utrpí historická věrnost.
Lepší je se dohodnout přímo s výrobcem (třeba zdepřítomný cossack) anebo si to ušít sám. Pokud jde o materiál, samozřejmě existují hrubé lněné látky (s impregnací i bez), např. od firmy Trigi. Z jejich impregnovaného lnu mám jednu z táborových plachet, ale je to těžká mrcha, takže potřebuje silné tyče a když se nechá viset ve větších nepodepřených úsecích ta se vlasní vahou pronáší.
Zkusil jsem i impregnaci vlastnoruční dobově dostupnými mteriály a výsledek byl funkční, ale opět hrozně těžký a neskladný.
Pokud jde o tvar, áčkem bez apsidy a bez truhlářské konstrukce podpěr (tj. z klacků) z nebarveného hrubšího lněného plátna se podle mě opravdu nedá moc zkazit. Pokud chceš být ještě univerzálnější, udělej jen áčko bez čel - resp. prostě velkou čtvercovou plachtu, kterou budeš stavět a měnit podle potřeby.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/