Ernest wrote:Sidney, co máš stále s tím rozebíráním :D ? Nejsem Roman, ale vsadím svůj meč na to že je to zanýtované
Líbí se mi možnost bez odbroušení nýtů odepnout opasek z pochvy a namontovat na jinou. Možná je to blbost...
Na druhou stranu karolinské garnitury tak byly dělané, takže to asi mělo nějakou praktickou výhodu.
Vzhledem k tomu, že už jsem dvě pochvy přerazil, tak mi to jako blbost nepřijde. Naopak...
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Zajímavý argument, to mě nenapadlo. Spíš jsem přemýšlel o několika mečích na jeden honosný pás... Pokud se nemejlím tak za Karla Velikého byla cena pochvy a opasku vyšší než samotného meče
Vyměnitelný opasek je jistě dobrá věc, z důvodu jak píše Kain. Sidney, tvůj argument jeden honosný pás na víc mečů mi přijde divný. Myslíš že v té době měli několik mečů
Abych jenom nekritizoval nebo nechválil. Studoval někdo na kterých mečích je takovéto kování, a na kterých je jakoby jenom "průvlek" , případně výhody nevýhody ? Případně lokality, nebo něco o tom. Informace na internetu jsem o tom moc nenašel. Je mi jasné že při nálezu kde nebylo kování je tohle řešení.