A čo to javorové drevo? Môže byť použité ako bubon? Mám aj pár otázok ohľadne výroby.
1. Mám dlabať vysušený peň, alebo dokým je mokrý?
2. Mám hneď olúpať kôru?
3. Aká hrubá by mala byť stena toho bubnu?
Vďaka
Scar wrote:IbnRasta píše o píšťalách dlhých 2 lakte. Viete mi povedať koľko je to v cm? Našiel som rôzne dlžky lakťov, ale ktorý myslel IbnRasta... vopred dík
Nevim jak u Ibn Rusty ale u me jsou 2 lokte asi 90 cm... od lokte po spicku prostredniku. Mam tim na mysli ze tyhle delkove miry odvozene od telesnych rozmeru se musely pouzivat uz tisice let pred RS a krome opravdu centralnich trzist v opravdu tuhych vojenskych diktaturach bych zadny statni dohled nad mirami a vahami nepredpokladal. Takze kdokoliv se zmini o delce v loktech, vnimam to jako ze se jednalo o zhruba 2 lokty pozorovatele. Ale prodavajicici mohl mit loket mensi nebo vetsi a tak vzniklo smlouvani
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Zohnal som si brožúrku o výrobe píšťal, ale všetky sú len jednolakťové (42-44cm). Je k nim vysvetlené aj ladenie. Chýba tam zmienka o kratších či dlhších píšťalách, tak by som ju nevedel naladiť. Takže ostanem u tých klasických. Teraz už len nechať rok sušiť bazové drevo.