Franské meče

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Begbie
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Begbie »

vice nez 2.14% C, navic i kdyby litinu znali a dokazali ji odlevat je jiste ze by ji na zastitu jiste nepouzili, jak je znamo litina je znacne krehka
Dobrý den, máte zmrzlý držťky ?
Ne, my si topíme!
   http://www.rucnitkani.cz
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

Odlívat se začalo koncem 14.století, ze století 15. existují již odlité hlavice mečů. O záštitách nic nevím, docela by mě to zajímalo.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Pokud vím tak už v raném středověku existovalo slévačství železa, ale o odlévaných hlavicích nebo příčkách z RS taky nic nevím.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
abaddon
Site Admin
Site Admin

Příspěvek od abaddon »

slo mi spis o to aby se tu kuli nazvoslovi nestrhla debata jako byla kousek vedle o tom "co je to fosna" ...
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Mně spíš přijde, že tam uvnitř původně něco bylo - ať už organického nebo anorganického původu. Potud mi ta Kainova myšlenka o vyplnění vnitřku když o tom tak dumám nepřipadá zase tak nesmyslná, jen bych čekal že to bude mít i jinou funkci než jen odlehčení zdobící plochy. Přece jen je to tochu jiný příklad než ta hlavice - tady bych spíš naopak čekal příčku která se bude dotýkat čepele co nejtěsněji.

Jenže my z pouhé fotky nepoznáme zda to bylo něčím vyplněné a pokud ano tak čím. Takže tu spíš hromadně generujeme různě šílené hypotézy :wink: Každopádně mi, čistě subjektivně, připadá možnost vyplnění toho vnitřku pravděpodobnější než hypotéza o zasouvacím obůstku pochvy.
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

Právě, že co jsem měl možnost vidět, tak tam žádné zbytky čehokoliv nejsou, a ani v popisech těchto mečů se nenacházejí žádné zbytky. Máš pravdu v tom, že by to logičtější rozhodně bylo. Koncem ledna bych rád dal na expertízu fragment meče z Univerzitní ul.v Olomouci, kde snad možná něco jako nějaká hmota vtěch místech je, tož uvidíme...
Jinak by mě velmi zajímali obrázky té formy s odlitkem, šlo by to sem hodit?Kdyby ne, tak SZ.
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Po šesti měsících čekání je konečně na světě, můj miláček :lol:

Obrázek
Obrázek

Podle meče z hrobu č. 425, Mikulčice-Valy u III. kostela. Má ovšem mírně zkrácenou délku kvůli udržení vyvážení.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Řemeslně vypadá dobře, ale to zkrácení mi připadá skoro až moc. O kolik je to proti originálu?
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

O 10 cm. Na té fotce to trochu zkresluje, je to z úhlu tak se zdá kratší.
Naposledy upravil(a) Boza dne pát 20. dub, 2007 18:33, celkem upraveno 1 x.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Mně to nepřipadne, je to podle mne pořád ještě v reálu, ale koukám že se ti taky nepodařilo přesvědčit mečíře aby se vzdal své značky na čepeli. Já to třeba naposledy s Hadem řešil, ale proto že jsem bral už hotový polotovar čepele, nešlo to bez toho, nicméně je ochotný mi to udělat holé.