Frankové

21. století - literatura, instituce, akce...

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Na ja, ale ty budeme mít taky, takže pravda je že dokud nás bude málo budou atraktivnější těžcí, každopádně ale vůbec nikomu nebráním dělat franskou pěchotu, je-li to jeho sen, sem s ním! :wink:

Jinak pro inspiraci jsem k nám na web přidal nějaký další typy stanů z franských zdrojů (s přispěním Bozhových materiálů). Zejména věnujte pozornost tomu čtverhranému s jednou tyčí...silně to připomíná staré vojenské celty.

Takže stany do tábora bych volil odtud a právě v těchto velikostech. Rozhodně tu nechci vidět závody kdo si vyrobí větší a luxusnější stan. Jsme sice vesměs těžkooděnci ale vojenský oddíl na válečné výpravě. Většina z nás bude v tom stanu spát sama nebo maximálně ve dvou, takže stany budou relativně malý! A budou odpovídat pramenům z 9-10.st.

A teď ty slíbený obrázky:

Svatohavelský žaltář - 10.st.
Obrázek

Utrehtský žaltář - první polovina 9.st. (tedy přesně naše doba!)
Obrázek

Utrehtský žaltář, jiný typ stanů:
Obrázek
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Právě že jde o rub a tam jsou vidět obě strany štítu a obě vypadají stejně. Navíc rub je vidět vícekrát a pokaždé vypadá takto - žádná prkénka tam vidět nejsou.
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od zoone »

S těch franských stanů vycházíme i my při konstrukci stanů pro VM. Ty čtyrhrané vypadají moc dobře...
Bonemina
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bonemina »

O tom čtverhranném stanu s jednou tyčí jsme celkem vážně uvažovali, ale pak jsme tu konstrukci zavrhli coby sice velice logickou, ale nedoloženou. Takže díky! :-)
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Tak teď už je velice logická a doložená. Nicméně každý kdo na to má věk nebo zkušenosti a setkal se někdy se starou vojenskou celtou - tou kosočtvercovou ví že se ze dvou takových dílců dal postavit přesně takový stan. Prostě tohle mi to na první pohled trklo.
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od zoone »

Jen škoda že tam nejsou vidět švy a nebo spojení.. jestli to nemohlo být taky složené z více dílů... přišlo by mi to praktičtější :wink:
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Ty štíty jsou vážně zajímavé (díky bohu za vysoké rozlišení). Tady je ještě jeden z toho samého folia:

Obrázek

Připadá mi jako by ty štíty měly zevnitř nějaké žebro nebo alespoň kování přes celý průměr štítu, které v místě umba slouží i jako držadlo.

Co se sestavení z dílů týče tak mě napadlo ohýbání napařených dílů ze dřeva (překližka??) tak aby výsledkem byl právě vypuklý štít, ale to mi zní jako sci-fi i s ohledem na římské dědictví.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Mám dojem že se o tomhle kování zmiňují i nějaké písemné prameny ale nejsem sto si vzpomenout. Tam se snad psalo o kovovém úchopu(žebru a nýtech. Nicméně máme i jiná vyobrazení kde je vidět kovový úchop, na konci rozseknutý do 2 či 3 konců pronýtovaných k štítu. Někdy o tom svědčí i rozložený nýtů na líci štítu, je-li to na daném vyobrazení patrné. Tohle ale tak vypadá.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

No té překližce se mi moc věřit nechce, ale sestavil jsem vypouklý dřevěný štítí z prkýnek do tvaru kónusu a ten následně dodlabal a dobrousil do vypouklého tvaru. Ale pořád si myslím že by ty dílce měly být kožené.
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

No pořád je tu možnost že ty iluminace prostě zobrazují štít pokrytý koženými dílci i zevnitř, zatímco korpus je tvořený jinou strukturou (např. rovná prkýnka)

Nebo je to např. 6 dílců z 1 cm prkýnek ohnutých nad párou do potřebného (nijak dramatického) oblouku a sklížených dohromady. Jenže pak mi tu falírují ty tečky, které vypadají jako jediná řada hřebíků/nýtů.

Jinak napařování jako takové už se tu probíralo: http://www.livinghistory.cz/modules.php ... ic&p=19048
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...