2.ročník srazu LH

Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain

abaddon
Site Admin
Site Admin

Příspěvek od abaddon »

Kain: nevidim problem v tom ze by na svou dobu nebyli v RS dobre vybaveni, ale pokud sme videli v ty bedne oba totez, tak tam meli x druhu seker, jedna na tohle, jina na tohle.... proste sama specialka... a tam se to myslim srovnat fakt neda..
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Ale tady taky - podívej se do debaty o zbráních RS. Je tam širočina s jednou rovnou stranou, ta je tuším ideální na malé odvětvování, rovnání a odkorňování, úzké k ke štípání špalků, širočiny malé zcela rovné tesařské, pak ta 20cm širočina...

A každý trapper ti řekne, že v podstatě stačí jedna pořádná sekera na postavení srubu i oholení:-)

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
abaddon
Site Admin
Site Admin

Příspěvek od abaddon »

ok, mas pravdu
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Snad jen že s profi výkonnou motorovkou budu vždycky rychlejší než kdokoli s tou sekerou, to je realita. Ono i motorových pil existuje celá řada - je rozdíl pokud něco řežete zahradní hobby pilou nebo velkou a výkonnou dřevorubeckou profi mašinou. Taky se toho s pilou dá hodně udělat - dá se s tím defakto dlabat, dají se s tím pokud to člověk umí dělat i poměrně dost složité sochy u kterých bych nevěřil na první pohled že je to dělané motorem. Takže nemá smysl si nalhávat že se ten vývoj nikam nepohnul a srovnávat nesrovnatelné. Problém ej spíš někde jinde - já tu kládu výkonnou motorovkou nakrátím sice rychleji než sekerou, ale strávím pak často mnohem víc času nepoměrně blbější prací při maskování toho řezu otesáváním sekerou. Takže to pak není o tom že bychom byli horší, ale o tom že děláme sice modernější a výkonnější technologií ale (z pohledu historické technologie našich předků) spoustu naprosto zbytečné práce navíc.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Joe: prima, děkuju.
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od awe »

rab píše:To teda čumim - tak na jednu stranu máš do detailu propracovaný kostým, vybavení, a na druhou to všechno prezentuješ v prostředí, které je ahistorické :| Není v tom rozpor? A není to pak oblbování veřejnosti, která tak získává falešné představy o téhle době?
Na Beaveru jsem byl 2x v životě a nejsem si zcela jist jak to je (kdyžtak to někdo upravte na pravou míru), ale mám takový pocit, že zrovna Fort Beaver není určen k nějaké prezentaci pro veřejnost, ale primárně si ho lidi postavili sami pro sebe.
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Aha, takže akce tam nejsou pro veřejnost?
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od awe »

rab píše:Aha, takže akce tam nejsou pro veřejnost?
tak na to bude muset odpovědět někdo kompetentnější... :?
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Omluvte můj asi hloupý dotaz, ale používali SA indiáni nějakou "zbroj", tedy něco, čím se chránili v boji? Třeba něco z kůže, parohů, kovu, co já vím:-) Nikdy jsem o ničem takovém neslyšel...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od awe »

Používali - samozřejmě se to podle doby a oblasti dost lišilo. Na Pláních se dělaly štíty ze surové kůže. V takové té vrcholné době prérijní kultury byly kulaté, tak 40cm v průměru. Podle maleb z dávných dob lze ale usuzovat, že bývaly větší, aby poskytly dostatečnou ochranu celého těla pěšího člověka. Co se týče pevnosti, tak prostřelit ho šípem, je téměř nemožné.

V lesích se před změnou taktiky související s příchodem pušek (do 17.stol.) používalo už téměř brnění, včetně helmy, vyráběné ze surové kůže, kůry a párkrát jsem na obrázku viděl i cosi z prutů. Proti šípům to nebyla dokonalá ochrana, ale z jinak smrtelného zásahu se díky ní stávala pouze povrchová zranění. To dávalo třeba Irokézům při útocích dostatek sebevědomí k tomu, aby prošli deštěm šípů a zblízka nepřátele, kteří neutekli, pobili palicemi....

Na severozápadním pobřeží se používalo brnění z dřevěných destiček.