Zbraně raného středověku

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Mysakk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Mysakk »

mám velkou prosbu.Pořídil jsem si scarmasax (70cm) místo meče...ne každý byl v té době bohatý :wink: .....ale nevím jak vypadalo takové pouzdro na tak velký "nůž" ....kdyby jste měl někdo nějaký obrázek nebo aspoň popis...vím jak vypadali na normální velikost (cca30cm)...ale na takhle velký jsem nikde ani nenašel :cry:

Myšák
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Mysakk píše:Mohl by mi někdo poradit s tim pouzdrem na ten scarmasax(70cm čepel) ? Děkuji
V poslední době jsem se tím zabýval, takže jsem něco zjistil a rád se podělím. Pro pochvu bude důležité, jakou čepel jsi udělal.

Já jsem nechal udělat ten svůj podle "Beagnoth sax"

Obrázek

Pochvu teď vyrábím a v podstatě jsem zvětšil současné /myslím tím současné s výše zmíněným saxem/ pochvy na saxy nalezené v Anglii, zejm. v Yorku. Jako příklad viz

Obrázek

Celková délka téhle pochvy je nějakých 25cm, ale tvar saxu, na který byla určena je identický s Beagnoth saxem. Podle "Sheets and scabards in England 400-1100" byly tyhle pochvy bohatě zdobeny "toolingem" a okovány. To kování se bohužel prakticky u žádné nedochovalo

Pokud jsi vyrobil "Gotlandský" sax se zvednutou špičkou, jako je zde -
Obrázek

které byly vyráběny v délkách čepele až 70cm, pak bych udělal klasickou gotlandskou pochvu

Příklad viz zde i se saxem
Obrázek

Bohužel fotky svého saxu teď nemám po ruce, ale až si na to vzpomenu, hodím je sem.

nafoť ten svůj sax a hoď ji sem, ať se potěším.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Pohan sde asi mýlí, ten sax je v britském muzeu. Já mám tenhle

Obrázek

Obrázek

Obrázek

A tady jsou detailnější obrázky pochvy - o víkendu jsem si poprvé hrál s toolingem.

tady Obrázek

Obrázek
Mysakk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Mysakk »

Sydney-děkuji ti za nápady a za fotky...zatim mám hotovou čepel(skoro jako ty :wink: ) vyfotim ho a pokusim se ho sem nějak dostat(ať se teda potěšíš),ale vůbec netušim jak se to dělá :cry:
kůži už na to pozdro mám a na to kování si seženu...
A ty vzory na tom pouzdře jsou vyrytý,vypálená nebo spíš vytlačený?

Myšák
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Tož se taky něčím pochlubím - svou sekerkou nově nasazenou na nové dubové topůrko (v Libomyšli máme dubové lesy, tak je těžký si vybrat - doubků hafo :wink: )

Obrázek
Obrázek
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od zoone »

Vlamik: Pokud vím, tak se se sekerou, která má "zahlé topůrko" líp manipuluje... Alespoň co jsme zkoušeli.
Jiskra

Příspěvek od Jiskra »

Potrebovala bych obrázek nejlépe koženého nákončí na pochvu. Stačí tvar...
Nebo alespoň poradit jak se řekne nákončí anglicky :lol: :oops:
Diky mooc :mrgreen:
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

Jiskra: kožené nákončí těžko najdeš, spíš ne, taky se zřejmě moc nepoužívala.
nákončí je "fitting"
na pochvu "sheath fitting"

a nadeš nějaký vikingský mosazný, nebo bronzový.
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

Ad saxy - něco jsem si o tom zjištoval a vypadá to, že ten skutečnej rozkvět velkejch saxů s tou useklou špičkou byl na kontinentě 6. -8. století a pak už ne. V tý anglii to nějak přežilo.
Vikingové saxy neměli (oh jakej šok) - ty longknify z gotlandu mají špičku nahoru a ten norskej jednosečnej je typově meč.
Ty saxy s useklou špičkou co jsou na stránkách frojel gotlandica jsou z protovikingského období-
To mám od chlápka co vystudoval archeologii v Uppsale.

Mám nějaký opravdu pěkný z nizozemí, z jutska a německa ze 7. století.

Sidney, Mišák jakej mají ty vaše saxy distal tapper?
(Jak jsou tlustý u rukojeti, uprostřed a před špičkou?)

Co se bohatosti vlastníků týče - 70 cm sax je co do náročnosti stejně těžko vyrobit jako meč a většinou jsou v hrobech u lidí co tam mají i ty damaskový meče. Značí jako záložní zbran´ .
Mysakk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Mysakk »

tak teď nevim,dělal mi ho kovář podle fotky z nálezu cca 10.stol.(bohužel tu fotku má on tak jí sem nemůžu ani dát) tvar má stejnej jako sem poslal Sidney jenom je přibližně těch 70cm dlouhý...rád bych ho právě používal místo meče

Myšák