Perfektní recepty od jednoho Vikinga z Polska:
Sušené maso
čisté hovězí maso nařežeš na plátky o tlouštce 3-5mm a rozvěsíš na sušení jako když sušíš houby - suché
místo. Nesušit v elektrycké sušce. Po týdnu, když plátek můžeš zlomit v ruce, meleš maso v strojku, kde je
sítko s otvory 1cm, do semletého masa dodej sádlo(tuk), aby se maso dalo slepit po stisknutí v ruce, ořechy, sušené
ovoce , sůl, koření dodej podle vlastní chuti.
Sušený sýr
mléko, nejlépe od krávy a když z obchodu tak nepasteryzované postavíš na teplém místě, aby skyslo. Pak ho ohříváš,
ale nesmí vřít, pak scedíš tvaroh, přidáš sůl kamennou, česnek případně nějaké koření dle tvé
chuti, rozmícháš a vložíš do pytlíku, rozmačkáš mezi prkénky( nejspíš aby byl zbaven ještě syrovátky,
pozor mačkat až po dodání ingrediencí), tvaroh vkládáš do pytlíku v takovém množství, aby sýr po zmačknutí
měl velikosti dlaně a tlustý jak dvě dlaně na sobě. Po 2 dnech vyjmeš sýr sýr z pytlíku a dáváš na suché
místo, kde sýr trochu seschne 1-2dny, kdy ho mažeš smetanou a jemně posolíš . Mazání a posolení provádíš
2-3x.
Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
vladyka Křesomysl, Velesův lid
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!
---
---
-
- Stálý přispěvatel
Re: Veligrad 2009
Nechci aby to vyznělo nějak rýpavě a je mi jasné, že na dobovost se u jídla až tak nehraje. (Sám po letošku už vím že to při tolika lidech už nejde)
Ale nešla by ta fazole (a to mám váně fazole rád) nahradit třeba hrachem/cizrnou
Ale nešla by ta fazole (a to mám váně fazole rád) nahradit třeba hrachem/cizrnou

---
---
---
---
-
- Nováček
Ja se na fazolu tesim, dovez si svuj hrach a uvar si to. P.S. neber to jako rypání.
-
- Nováček
Obávám se, že z hlediska LH certifikace potravin neprojde ani ta medovina...
Zřejmě se mi ji nepodaří dovézt v dřevěných sudech na bryčce,
ale v PET lahvích a notabene vozidlem AMERICKÉ konstrukce...
Nezměníme to tedy na 150 litrů pramenité vody ?

Zřejmě se mi ji nepodaří dovézt v dřevěných sudech na bryčce,
ale v PET lahvích a notabene vozidlem AMERICKÉ konstrukce...
Nezměníme to tedy na 150 litrů pramenité vody ?

-
- Stálý přispěvatel
Praminitá voda by mi nevadila, alespoň nebude v álejích tak nablito...
Čmelda: Trochu mimo s tou medovinou ne? Medovina vzhledem a chutí v dobové nádobě (ve které si ji předpokládám budou lidé po hradišti nosit) odpovídá dobově tomu, co historicky nahrazuje. Což se u fazole nedá říct ani náhodou.
Rekrut: Vidím, že jsi mě plně pochopil. Tady totiž ani tak nejde o mně (jak si asi mnozí moji "fandové" myslí), ale o radu/připomínku organizártorům. 5 návštěvníků z 10 se zajímá o to co na akcích jíme. Z toho polovina odejde domů s představou, že fazole byly typické jídlo Slovanů.
------
Nicméně nečekám, že bych v LH uspěl se svými připomínkami, protože LH meč od Bárty v pochvě potažené zebří kůží by na současné LH scéně nikomu asi nemohl vadit
Což už je diskuse nad rámec Veligradu, takže to tu nebudu organizátorům zaplevelovat...
Čmelda: Trochu mimo s tou medovinou ne? Medovina vzhledem a chutí v dobové nádobě (ve které si ji předpokládám budou lidé po hradišti nosit) odpovídá dobově tomu, co historicky nahrazuje. Což se u fazole nedá říct ani náhodou.
Rekrut: Vidím, že jsi mě plně pochopil. Tady totiž ani tak nejde o mně (jak si asi mnozí moji "fandové" myslí), ale o radu/připomínku organizártorům. 5 návštěvníků z 10 se zajímá o to co na akcích jíme. Z toho polovina odejde domů s představou, že fazole byly typické jídlo Slovanů.
------
Nicméně nečekám, že bych v LH uspěl se svými připomínkami, protože LH meč od Bárty v pochvě potažené zebří kůží by na současné LH scéně nikomu asi nemohl vadit

---
---
---
---
-
- Stálý přispěvatel
Pánové, za prvé Pampalíny přece může říct svůj názor stejně jako všichni ti, co nad jídelníčkem jásají, že jo. A navíc má s tou nedobovostí pravdu.
Mi se jídelníček líbí a fazole jíst nebudu.
Mi se jídelníček líbí a fazole jíst nebudu.
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
- Site Admin
To hnede preslazene cosi se podoba historicke medovine?Pampalíny píše:Medovina vzhledem a chutí v dobové nádobě (...) odpovídá dobově tomu, co historicky nahrazuje....
NON PLAUDITE. MODO PECUNIAM JACITE.
-
- Nováček
Nemůžu soudit, sice toho pamatuji už dost, ale raný středověk fakt už ne...wolf píše:To hnede preslazene cosi se podoba historicke medovine?Pampalíny píše:Medovina vzhledem a chutí v dobové nádobě (...) odpovídá dobově tomu, co historicky nahrazuje....
Takže jsem se zeptal přímo našeho kamaráda včelaře, který tuhle medovinu vyrábí.
Veškeré ingredience které tam dává jsou med, voda, a trocha víček (víčka tomu dávají propolisovou chuť, a vlastně i simulují dřívější nedokonalé čištění medu od vosku)
Dřív to prý bývalo asi více ředěné (přidávalo se tam více vody), medovina se pila jako pivo, a prý někdy kolem 14. století byl drahý med nahrazen levnějším sladem, a tak vzniklo pivo. Nicméně prý se dělávala i ta sladší, méně ředěná medovina.
-
- Stálý přispěvatel
V současné době konzumuji 2 medoviny. Jedna zraje 6 let a obeě jsou dělány původní technologií. Vzhledem k technologii výroby (viz. např. Dupal) odpovídá drtivá většina domácích medovin tomu, co píší v nejstarších receptech.
Velkomoravanskou medovinu jsem ochutnával jen párkrát a neznám její technologii výroby, ale co si vybavuji, nazvat ji "čímsi přislazeným" je dost mimo... Předpokládám, že si Zoone pohlídal, co nakupuje.
Velkomoravanskou medovinu jsem ochutnával jen párkrát a neznám její technologii výroby, ale co si vybavuji, nazvat ji "čímsi přislazeným" je dost mimo... Předpokládám, že si Zoone pohlídal, co nakupuje.
---
---
---
---
-
- Site Admin
Redilo se az povykvaseni nebo jeste pred?cmelda píše:Dřív to prý bývalo asi více ředěné (přidávalo se tam více vody), medovina se pila jako pivo...
PS: Muze to prosim nejaky moderator prehodit nekam do jidla, napr. Rany stredovek-Remesla-napoje?
EDIT: Pampaliny: nepsal jsem "prislazeny" ale "preslazeny". Priznavam, ze velkomoravskou medovinu jsem asi nikdy nepil, ale napr. Dolska je podle meho nazoru nasyceny roztok cukru (mozna i fruktozy, o to se nepru).
Naposledy upravil(a) wolf dne stř 05. srp, 2009 20:20, celkem upraveno 1 x.
NON PLAUDITE. MODO PECUNIAM JACITE.