Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Uživatelský avatar
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 1814
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od Pampalíny »

Perfektní recepty od jednoho Vikinga z Polska:

Sušené maso
čisté hovězí maso nařežeš na plátky o tlouštce 3-5mm a rozvěsíš na sušení jako když sušíš houby - suché
místo. Nesušit v elektrycké sušce. Po týdnu, když plátek můžeš zlomit v ruce, meleš maso v strojku, kde je
sítko s otvory 1cm, do semletého masa dodej sádlo(tuk), aby se maso dalo slepit po stisknutí v ruce, ořechy, sušené
ovoce , sůl, koření dodej podle vlastní chuti.

Sušený sýr
mléko, nejlépe od krávy a když z obchodu tak nepasteryzované postavíš na teplém místě, aby skyslo. Pak ho ohříváš,
ale nesmí vřít, pak scedíš tvaroh, přidáš sůl kamennou, česnek případně nějaké koření dle tvé
chuti, rozmícháš a vložíš do pytlíku, rozmačkáš mezi prkénky( nejspíš aby byl zbaven ještě syrovátky,
pozor mačkat až po dodání ingrediencí), tvaroh vkládáš do pytlíku v takovém množství, aby sýr po zmačknutí
měl velikosti dlaně a tlustý jak dvě dlaně na sobě. Po 2 dnech vyjmeš sýr sýr z pytlíku a dáváš na suché
místo, kde sýr trochu seschne 1-2dny, kdy ho mažeš smetanou a jemně posolíš . Mazání a posolení provádíš
2-3x.
vladyka Křesomysl, Velesův lid
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!
Uživatelský avatar
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 1814
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Re: Veligrad 2009

Příspěvek od Pampalíny »

Nechci aby to vyznělo nějak rýpavě a je mi jasné, že na dobovost se u jídla až tak nehraje. (Sám po letošku už vím že to při tolika lidech už nejde)

Ale nešla by ta fazole (a to mám váně fazole rád) nahradit třeba hrachem/cizrnou :)
vladyka Křesomysl, Velesův lid
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!
Rekrut
Nováček
Nováček
Příspěvky: 41
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Re: Veligrad 2009

Příspěvek od Rekrut »

Ja se na fazolu tesim, dovez si svuj hrach a uvar si to. P.S. neber to jako rypání.
cmelda
Nováček
Nováček
Příspěvky: 26
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Re: Veligrad 2009

Příspěvek od cmelda »

Obávám se, že z hlediska LH certifikace potravin neprojde ani ta medovina... :( :( :(
Zřejmě se mi ji nepodaří dovézt v dřevěných sudech na bryčce,
ale v PET lahvích a notabene vozidlem AMERICKÉ konstrukce...

Nezměníme to tedy na 150 litrů pramenité vody ? :wink:
Uživatelský avatar
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 1814
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Re: Veligrad 2009

Příspěvek od Pampalíny »

Praminitá voda by mi nevadila, alespoň nebude v álejích tak nablito...

Čmelda: Trochu mimo s tou medovinou ne? Medovina vzhledem a chutí v dobové nádobě (ve které si ji předpokládám budou lidé po hradišti nosit) odpovídá dobově tomu, co historicky nahrazuje. Což se u fazole nedá říct ani náhodou.

Rekrut: Vidím, že jsi mě plně pochopil. Tady totiž ani tak nejde o mně (jak si asi mnozí moji "fandové" myslí), ale o radu/připomínku organizártorům. 5 návštěvníků z 10 se zajímá o to co na akcích jíme. Z toho polovina odejde domů s představou, že fazole byly typické jídlo Slovanů.
------

Nicméně nečekám, že bych v LH uspěl se svými připomínkami, protože LH meč od Bárty v pochvě potažené zebří kůží by na současné LH scéně nikomu asi nemohl vadit :wink: Což už je diskuse nad rámec Veligradu, takže to tu nebudu organizátorům zaplevelovat...
vladyka Křesomysl, Velesův lid
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!
Uživatelský avatar
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 2125
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Re: Veligrad 2009

Příspěvek od Kain »

Pánové, za prvé Pampalíny přece může říct svůj názor stejně jako všichni ti, co nad jídelníčkem jásají, že jo. A navíc má s tou nedobovostí pravdu.

Mi se jídelníček líbí a fazole jíst nebudu.

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Uživatelský avatar
wolf
Site Admin
Site Admin
Příspěvky: 1501
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Re: Veligrad 2009

Příspěvek od wolf »

Pampalíny píše:Medovina vzhledem a chutí v dobové nádobě (...) odpovídá dobově tomu, co historicky nahrazuje....
To hnede preslazene cosi se podoba historicke medovine?
NON PLAUDITE. MODO PECUNIAM JACITE.
cmelda
Nováček
Nováček
Příspěvky: 26
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Re: Veligrad 2009

Příspěvek od cmelda »

wolf píše:
Pampalíny píše:Medovina vzhledem a chutí v dobové nádobě (...) odpovídá dobově tomu, co historicky nahrazuje....
To hnede preslazene cosi se podoba historicke medovine?
Nemůžu soudit, sice toho pamatuji už dost, ale raný středověk fakt už ne...

Takže jsem se zeptal přímo našeho kamaráda včelaře, který tuhle medovinu vyrábí.
Veškeré ingredience které tam dává jsou med, voda, a trocha víček (víčka tomu dávají propolisovou chuť, a vlastně i simulují dřívější nedokonalé čištění medu od vosku)
Dřív to prý bývalo asi více ředěné (přidávalo se tam více vody), medovina se pila jako pivo, a prý někdy kolem 14. století byl drahý med nahrazen levnějším sladem, a tak vzniklo pivo. Nicméně prý se dělávala i ta sladší, méně ředěná medovina.
Uživatelský avatar
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 1814
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Re: Veligrad 2009

Příspěvek od Pampalíny »

V současné době konzumuji 2 medoviny. Jedna zraje 6 let a obeě jsou dělány původní technologií. Vzhledem k technologii výroby (viz. např. Dupal) odpovídá drtivá většina domácích medovin tomu, co píší v nejstarších receptech.
Velkomoravanskou medovinu jsem ochutnával jen párkrát a neznám její technologii výroby, ale co si vybavuji, nazvat ji "čímsi přislazeným" je dost mimo... Předpokládám, že si Zoone pohlídal, co nakupuje.
vladyka Křesomysl, Velesův lid
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!
Uživatelský avatar
wolf
Site Admin
Site Admin
Příspěvky: 1501
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Re: Veligrad 2009

Příspěvek od wolf »

cmelda píše:Dřív to prý bývalo asi více ředěné (přidávalo se tam více vody), medovina se pila jako pivo...
Redilo se az povykvaseni nebo jeste pred?

PS: Muze to prosim nejaky moderator prehodit nekam do jidla, napr. Rany stredovek-Remesla-napoje?

EDIT: Pampaliny: nepsal jsem "prislazeny" ale "preslazeny". Priznavam, ze velkomoravskou medovinu jsem asi nikdy nepil, ale napr. Dolska je podle meho nazoru nasyceny roztok cukru (mozna i fruktozy, o to se nepru).
Naposledy upravil(a) wolf dne stř 05. srp, 2009 20:20, celkem upraveno 1 x.
NON PLAUDITE. MODO PECUNIAM JACITE.