Po stopách Slovákov
Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain
-
- Stálý přispěvatel
Na našem území žili v historii různé národy, třeba Keltové, Germáni, Římané (byť okrajově), Slované apod. V zásadě lze dělat cokoli - pro někoho je důležité hledat v tom národní rys a bude se tak věnovat slovanům, někomu stačí se na to dívat geograficky jako na dějiny určitého území. Pokud někoho zajímají třeba Markomané, jejich život apod. nevidím v tom žádný problém i když šlo o Germány - tedy příslušníky jiných národů žijících na tomto území. A to nemluvím o lidech a skupinách které se zabývají i národy která na našem území a nebo ani v Evropě nikdy nežili. Chci říct že to chápání historie - pokud jsme se jí rozhodli věnovat v rámci LH/OH nemusí být nutně svázáno s národní příslušností, je to individuální věc.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
v tom pripade te potesi ze ten clanek jsem nepsal ja...
nevim jak s tim me vedomosti souvisi - i kdybych o tom nevedel nic, nezmeni to skutecnosti ve clancich uvadene...
Nicmene jako antifasistu me Vas stat zajima - je to prece jen dokonala ilustrace klerofasismu. Pokud mas pocit ze je to OT, mylis se, tyka se to slovaku a historie.
nevim jak s tim me vedomosti souvisi - i kdybych o tom nevedel nic, nezmeni to skutecnosti ve clancich uvadene...
Nicmene jako antifasistu me Vas stat zajima - je to prece jen dokonala ilustrace klerofasismu. Pokud mas pocit ze je to OT, mylis se, tyka se to slovaku a historie.
Ósnjallur mađur
hyggst munu ey lifa,
ef hann viđ víg varast;
en elli gefur
honum engi friđ,
ţótt honum geirar gefi.
hyggst munu ey lifa,
ef hann viđ víg varast;
en elli gefur
honum engi friđ,
ţótt honum geirar gefi.
-
- Stálý přispěvatel
Tiež som bol kedysi antifašista, ale ked sa mi skončila puberta, skončili sa aj sklony k anarchizmu.
Netvrdím že je to offtopic, patrí to sem, ale len okrajovo. Pôdovne sme sa tu snažili nájsť prvé stopy Slovákov v histórii. Prvé zmienky, vývoj pomenovaní. To už teraz viem. Teraz viem takmer presne ako sa to slovo vyvíjalo, že je len vývojovým štádiom pôvodného Slovan - Slovien - Slověn - Sloven - Slovenský a Slovenka. V týchto dvoch slovách sa zachoval presný algoritmus. "Slovenský" ako finálna verzia sa používal v 14. storočí a vyjadroval odlišnosť od Uhorského obyvateľstva, teda jeho slovanskú časť.

Netvrdím že je to offtopic, patrí to sem, ale len okrajovo. Pôdovne sme sa tu snažili nájsť prvé stopy Slovákov v histórii. Prvé zmienky, vývoj pomenovaní. To už teraz viem. Teraz viem takmer presne ako sa to slovo vyvíjalo, že je len vývojovým štádiom pôvodného Slovan - Slovien - Slověn - Sloven - Slovenský a Slovenka. V týchto dvoch slovách sa zachoval presný algoritmus. "Slovenský" ako finálna verzia sa používal v 14. storočí a vyjadroval odlišnosť od Uhorského obyvateľstva, teda jeho slovanskú časť.
-
- Stálý přispěvatel
ja nemam s anarchismem nic spolecneho, jsem pravicak.
Uz se tesim az se najde nejakej slovak, kterej rekne - je to fakt hruza co se tu delo, je to ostuda a odsouzenihohodna prasarna ten SS. Ale oni kupodivu vsichni bud delaji ze se jich to netyka, nebo to s ruznou merou omlouvaj. A z toho je mi spatne a proto bodam do vosiho hnizda.
Takze - hleda se slusnej Slovak...
Uz se tesim az se najde nejakej slovak, kterej rekne - je to fakt hruza co se tu delo, je to ostuda a odsouzenihohodna prasarna ten SS. Ale oni kupodivu vsichni bud delaji ze se jich to netyka, nebo to s ruznou merou omlouvaj. A z toho je mi spatne a proto bodam do vosiho hnizda.
Takze - hleda se slusnej Slovak...
Ósnjallur mađur
hyggst munu ey lifa,
ef hann viđ víg varast;
en elli gefur
honum engi friđ,
ţótt honum geirar gefi.
hyggst munu ey lifa,
ef hann viđ víg varast;
en elli gefur
honum engi friđ,
ţótt honum geirar gefi.
-
- Stálý přispěvatel
Myslím že veľa ľudí to odsudzuje a už to tu aj písali, vrátane mna. (len neviem či to nebolo v starej téme ktorá bola vymazaná). Fašizmus aj nacizmus je svinstvo, nikto ho tu nehlásal. Ale ja tu niesom na to, aby som históriu hodnotil. Proste to tak bolo, nič na tom nezmením. Nijako neospravedlňujem režim, iba Slovákov ako obyvateľstvo, ktorí ten režim nevolili a nechceli. Sám vieš že obyvateľstvo bolo rozdelené na dve časti, jedna stála hrdo v uniformách po svastikou a druhá skrývala židov v pivniciach a riskovala život svoj aj svojej rodiny (a sú správy že to tak bolo a končili tragicky). Odporúčam pozrieť si dokument "Financoval som SNP," kde sa dozvieš aj to, že veľa z popredných predstaviteľov vtedajšej moci tajne SNP podporovala.