Dýmky, tabák a tak vůbec...

Obchod a výroba

Moderator: Joe

Métá?xestse Ohnéssese
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Métá?xestse Ohnéssese »

SpiciMedved wrote:Jako malý fakan jse pokuřoval bramborovu nať z kaštanové dýmky. A asi to nebylo sr.. ko pudné neboť jsem takhle pokuřoval jedny celé prázdniny :wink:
Tak to musela bejt bašta :mrgreen:
Hó?ótóva nahtsevoneotse, nestseohkesáa? éveévanéhéme.
Hévéése
Jura
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Jura »

http://botanika.wendys.cz/kytky/K248.php

pro ty, co tabák ještě neviděli 8)

a odbornější :-)

http://academica.centrum.cz/drogy/clanek.phtml?id=145

a legenda : Indiánský kmen Huronů v Severní Americe si uchoval mýtus o původu tabáku. Říká, že kdysi dávno byl velký hladomor a celá země se stala neúrodnou. Po mnoha prosbách poslal Velký Duch nahou dívku, aby uzdravila zemi a zachránila lid. Dotkla se země pravou rukou a v místě doteku vyrostly brambory a země se stala úrodnou. Kde se dotkla levou rukou, tam se země zazelenala a zaplnila obilím. Potom se dívka posadila a do zbytku země se od jejího místa rozšířil tabák. Jsou dvě možné interpretace této legendy: (1) tabák byl dar pro mysl a brambory a obilí pro žaludek a nebo (2) tabák byl poselství (nebo kletba) ukazující, že dary od bohů nejsou zadarmo.
Last edited by Jura on Thu 17. Aug, 2006 9:32, edited 1 time in total.
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Joe »

Hulit se dá všechno co hoří :twisted: . Čili jde také o to, zda z toho má být nějaký požitek a nebo zda jde o efekt případně doplněný šavlí či průjmem :?
I dneska nekouříme 100% tabák, nýbrž směsi různých tabáků a i dnes jsou v něm různé příměsi. Klasika třeba Camel. Prooč velbloud? Protože v těchto cigaretách je jako příměs mimo jiné velbloudí trus. Pro méně chápavé - ano, dáva se do toho velbloudí naférovku hovno :badgrin: Hlavně se tak činí právě pro chuť. Čili nic nového pod sluncem. Ave má pravdu a jen doplním, že třeba trapeři spíše než že by s tabákem obchodovali jej (tedy surový) měnili s Indány právě za ty směsi. Mimochodem namíchat tu správnou směs je právě to umění. I dnešní dýmkaři fajšmekři si kupují různé druhy tabáku, které pak v různých poměrech míchají a doplňují o další suroviny a zarputile složení utajují :wink:
Joe M.
Jura
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Jura »

Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Vitous »

Jura: no to jsou chuťovky...
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by awe »

Tak jsem konečně vypotil článek o směsích používaných ke kouření na severovýchodě. Asi ho ještě čekají drobné úpravy, ale momentálně už na to nemám sil....
http://irokezove.unas.cz/kultura/tabaka ... asmesi.htm
Richard
Nováček
Nováček

Post by Richard »

Máte někdo zkušenosti s pěstováním tabáku v Čechách?! Mám nějaká semínka tabáku (žel netuším co je to za druh). Mám na mysli, zda to na jaře předpěstovat doma v květináči, kolik semínek do květináče, kdy to vyndat ven, do jaké země (kyselé, vyhnojené nebo chudší) na sluníčko či do stínu (asi spíš slunce), hodně nebo málo zalévat..atd.? Ještě mám komplikaci a to, že jsem z Vysočiny a to, jak známo, není Polabí nebo Kolínsko.
Vím, že Džou psal, že to u nás není žádná velká vášeň, ale když už ty semínka mám, tak alespoň chci zkusit nějakou tu ruskou machorku.
Dík
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by awe »

http://www.volny.cz/tabaky/ - stránka o pěstování tabáku a její tvůrce píše, že není problém tabák pěstovat ani na Vysočině :wink:
Richard
Nováček
Nováček

Post by Richard »

Nicotiana tabacum, N. rustica
tabák viržinský, tabák selský
jak uvádíš Awe ve svém příspěvku jsou dva druhy tabáku jako nejrozšířenější kuřivo severovýchodu, pominu-li další příměsy mimo rod nicotiana?!
Jde mi o to, a jsem trochu pohodlný hledat, že mám kontakt na slečnu, která obchoduje s kytkama a nebyl by problém přes ní sehnat semínka rozličných druhů tabáku. Příští rok se chystám, mimo jiné, experimentovat s pěstováním tabáku, tak abych nesel něco jiného než co mě zajímá. Dík. :wink:
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by awe »

jj, tohle jsou ty dva nejužívanější druhy. Ty ostatní nejsou příliš známé a rozšířené, takže by to asi byla i náhoda, že bys dostal něco jinýho.
rustica je původní "indiánský tabák" ze Severní Ameriky
tabacum je ten "ušlechtilejší", jenž byl do Sev. Ameriky a celého světa rozšířen z Jižní Ameriky a dnes se používá nejvíce...