Šití, tkaní, vyšívání, textilní materiály etc.

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

zbytků látek se našlo docela dost, ale toho hedvábí je mezi nimi sakra málo. věřím tomu, že když už ten hábit s hedvábím měl, tak mu to do hrobu dali - když už tam dávali damaškové meče.....
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Ale co?:-) Něco měřitelného:-))
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Kolik nýtovaných kroužkovek se našlo ve všech VM hrobech dohromady? A nedamaškový tausovaný by nestačil?:-)
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Nestačil, protože ten by zase zřejmě musel mít nakovávaná ostří na homogenním jádru což bude při jeho délce přinejmenším podobný problém jako samotné damaskové jádro u damaskových mečů, což z toho tehdy levného meče dělá dneska docela drahou srandu :wink:

Nějaké nálezy kroužků (samozřejmě nýtovaných) - vysloveně ve formě fragmentů máme, mnoho jich ale není. Kompletní zbroj žádnou (jen nejasnou zmínku z arabských pramenů že Svatopluk vlastní pevná a drahocenná brnění), nejstarší kompletní zbroj ta zůstává až svatováclavka.
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Možná trochu mimo, ale abychom používali správnou terminologii (Wothan to decentně přešel :) ) - damašek je bavlněná tkanina, Damašek je hlavní město Sýrie, kdežto damask je správný pojem pro onu skvělou ocel...
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Přijde na období - později už začali zvládat metalurgii, povrchové kalení apod.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Já vím, že jsou navařované :-) Ale jde mi o hedvábnou košili, spodní tuniku, chcete-li. Já mám lněnou, ale když mi na mysl přijde ta hedvábná, tak pořád nevím. našel se vůbec na VM fragment hedvábného oděvu? A kdo ho měl v hrobě a co tam ještě měl?
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

sehnat echt hedvábí (nebo dokonce i barevné) v metráži není vůbec sranda, většinou jen šátky v malířských potřebách
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Ale o to nejde. Prostě si chci udělat radost :-) Ale nechci to přehnat...proto potřebuju vědět, jestli se našly fragmenty oděvu, kde a co měl ten člověk v hrobě..
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

to co se našlo byly jen malinkaté kousky....