Obuv

Řemesla a každodenní život

Moderators: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Ronšperk »

Maximálně 10% a nezvedat. Dvorské slavnosti se u nás příliš nedělají, neboť neexistují vhodné prostory. Venku a na cestách a ve venkovních prostorách ty "brokátové bačkůrky" jsou nemsysl. Zhotov si nejprve obuv praktickou, pevnou, kvalitní=dražší a nikoli chudinskou, možná i trošičku zdobenou, třeba barvou :) , která nebyla nejlevnější a potom teprve budeš li míti prostředky uvažij po šatu a obuvy reprezentativní.
Honor supra Vitam! Image
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Bohuslav »

Life of st. mark 14.cent Manresa Cathe. Spain - http://img254.imageshack.us/my.php?imag ... nredh5.jpg

Bohužel k tomu nevím nic víc. Typuji spíš druhou půlku 14.
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Maršálek »

KOHO z Hrabišína wrote:Life of st. mark 14.cent Manresa Cathe. Spain - http://img254.imageshack.us/my.php?imag ... nredh5.jpg

Bohužel k tomu nevím nic víc. Typuji spíš druhou půlku 14.
S ohledem na styl malby bych také tipoval 2. pol. až konec 14. st., ale ty boty by se unesly i dříve :wink:
Ich dien!
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Bohuslav »

Belegis: ty jsis nechal šít boty a musíš vedět ty nejlépe z čeho jsi vycházel.Já si momentálně žádné zvedlé špice alespoň na 1. 1/3 14. nevybavuji.

Nemo ab Nusquan:nevím jak u šašků ,ale vím ,že jediné naznačení u manuscriptů jsem si zatím všiml jen v mac. bibli.
http://www.medievaltymes.com/courtyard/ ... tail11.gif
A jinak stačilo aby ses kouknul na obrázek co jsem posílal jako poslední ,tam je to vidět docela dobře.

http://img254.imageshack.us/my.php?imag ... nredh5.jpg

Máš k těm šašků nějaké prameny?Tady k těm zvedlým špicím?
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Maršálek »

Belegis wrote:Eee ta bota jako taková je rovná, akorát každá špička se časem ohne při chození... Ale jo obr. bych určitě bral, ale preferuji českou, německou a francouzskou modu kolem roku 1400. Dík.
Protože jsem zvednuté špičky dost hledal, abych nějak zdůvodnil své špatně ušité boty, tak ti s lítostí musím říct, že jsem našel prakticky jenom dvoje se zvednutou špičkou a z toho jedny jsou korunovační střevíce skotského krále Jakuba k polovině 15. st.
Dlouhé špice od burgundské módy se sice objevují, ale překvapivě nejsou zvedané :badgrin: To jenom ty Jakubské jsou uvázané pod kolenem. Nicméně je to tak známé vyobrazení, že bylo přejato jako dogma...
Ich dien!
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Bohuslav »

Taky jsem docela hledat a do roku 1400 jsem nenašel.Pak už nevím.

Nemo ab Nusquan: Prosím tě hodil bys sem přímo link na ty špice ,neb se tou haťmatilkou nemůžu proclikat
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Bohuslav »

Joj ,ale vše jsou to jen rekonstrukce ,alespoň nějaký zbytky bot jsem tam nenašel. A k té špici co mají ,se nejedná o takovou tu úzkou, co mývají všegotické šašky.
Volkolak

Post by Volkolak »

Sama moc dobře víš, že Vaverka zmiňuje štětiny z divočáka...
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Vladan »

Pánové mám záludnou otázku.

Máte někdo tušení jestli se dámská šlechtická obuv pro polovinu 14. století (středně bohatá šlechta) lišila typově od pánské? Odhalených ženských nohou je ve vyobrazeních počertech málo a když koukají jen špičky je těžké něco usuzovat. Děkuji všem za případné odpovědi.
Vítězství nebo smrt!
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Ronšperk »

Nevšiml jsem si rozdílu. Typově bych řekl že je stejná. (jen o něco menší :) )
Honor supra Vitam! Image