Nábytek
Moderators: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen
-
- Stálý přispěvatel
-
- Občasný přispěvatel
-
- Nováček
Kocour: spousta lidí tady na fóru si vyrábí věci sama (z různých důvodů) a proto jsou tvé výrobky zcela neprodejné,protože cena je přemrštěná. Ano,kovařina,materiál,práce něco stojí - ovšem ekonomika a zákon trhu je věc druhá. Zkrátka nic neprodáš i když to myslíš dobře. Například už teď u tebe nemohu nakoupit několik lamp,protože se mě ozval výrobce z totožným zbožím,ale s podstatně jinou cenou. Osobně jej sice neznám,ale jeho příspěvky tady i jinde mě zaručují,že ví co vyrábí (prodává).
Schopný voják nepotřebuje druhou mzdu a proviant.
-
- Stálý přispěvatel
k malování dřeva ve smyslu nábytku viz. Cennino CenniniKocour wrote:Jinak čmuchám druhy povrchovek té doby. Recepty jsou až od renesance. Ale podle nich prý nelze zjistit,zda to bylo na dřevo, obrazy nebo zdi. Konkrétní povrchovky s poměry a druhy surovin se najdou až v baroku. Tam je to už jasné že je to na dřevo.
Jinak podle nálezů a pramenů se hodně nábytek barvil a maloval. Z pohledu řemeslníka je to logické a výhodnější. Povrch se uzavřel proti vlhkosti a barva mnohé zakreje. Krom toho lidé té doby se radovali z života a přírody. Takže barvili a malovali nejen zdi ale i nábytek.
CENNINI, C. Kniha o umění středověku. TOPINKA, F.(ed.), 1. vyd., Praha: Vladimír Žikeš v Praze I., 1946, 319 s.
ČERNÝ, V. Staročeská milostná lyrika. 1. vyd., Praha: Družstevní práce, 1948, 408 s.
Formou SZ posílám odkazy na dobová vyobrazení, kde je dost nábytku pro inspiraci k vrcholnému středověku

Ich dien!
-
- Stálý přispěvatel
Nejdříve si zjisti, zda je to vůbec dobové. Obávám se že tehdejší technologie výroby skla ekonomicky nedovolovala jím plýtvat na něco, jako lampička. A pokud ano, pak to byl kousek hodný majetného muže.Kocour wrote:Malej:Lampičky chci dělat i jiné typy se sklem. Byla by možnost lesního skla což by byla paráda ale nevím nevím....
V tomhle soudu bych byl opatrný. Řekněmě, že měli rádi barvy. Už jen pro to, že byly vzácné a nákladné.Kocour wrote:Malej:Jinak podle nálezů a pramenů se hodně nábytek barvil a maloval. Z pohledu řemeslníka je to logické a výhodnější. Povrch se uzavřel proti vlhkosti a barva mnohé zakreje. Krom toho lidé té doby se radovali z života a přírody. Takže barvili a malovali nejen zdi ale i nábytek.
-
- Nováček
-
- Nováček
-
- Stálý přispěvatel
Zdravím Pánové,
mám takový dotaz, nevíte někdo o dochovaném originálu truhlice, či jiného kusu nábytku, z počátku 14. století, kdy by bylo použito vyřezávání do již namořeného povrchu a vzniklé ornamenty pak znovu mořeny na jiné barvy? Popř. máte s tím někdo zkušenosti?
Realizaci bych si představoval asi tak, že namořený povrch navoskuji, nasledně dláty vytvořím kýžené ornamenty (asi květinové motivy nebo i heraldické figury), které následně namořím jinou barvou a znovu navoskuji. Je to hloupost? Je to dobové? Mě se k tomu nepodařilo dohledat nic
.
Děkuji.
mám takový dotaz, nevíte někdo o dochovaném originálu truhlice, či jiného kusu nábytku, z počátku 14. století, kdy by bylo použito vyřezávání do již namořeného povrchu a vzniklé ornamenty pak znovu mořeny na jiné barvy? Popř. máte s tím někdo zkušenosti?
Realizaci bych si představoval asi tak, že namořený povrch navoskuji, nasledně dláty vytvořím kýžené ornamenty (asi květinové motivy nebo i heraldické figury), které následně namořím jinou barvou a znovu navoskuji. Je to hloupost? Je to dobové? Mě se k tomu nepodařilo dohledat nic

Děkuji.
Vítězství nebo smrt!