Nešvary a prasárny
Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Navrhuji zkusit následující:
V pátek při registraci účastníků prosím všechny dobrovolníky, aby se předběžně přihlásili, samozřemě budemem na tuto mořnost pomoci upozorňovat.. V sobotu ráno bychom si na půl hodinky před nácvikem všichni dobrovolníci a organizátoři dohromady sedli a domluvili se na náplni a rozdělení činnosti, včetně pravomocí a krizových postupů. Výstupem bude domluva a rozdělení turnusů na hlídky a pod.
Pak před nácvikem zopakujeme pravidla a představíme "policii" všem účastníkům s tím, na co mají pravomoci a jak se bude postupovat.
A po akci můžeme vyhodnotit, jak se to osvědčilo.
V pátek při registraci účastníků prosím všechny dobrovolníky, aby se předběžně přihlásili, samozřemě budemem na tuto mořnost pomoci upozorňovat.. V sobotu ráno bychom si na půl hodinky před nácvikem všichni dobrovolníci a organizátoři dohromady sedli a domluvili se na náplni a rozdělení činnosti, včetně pravomocí a krizových postupů. Výstupem bude domluva a rozdělení turnusů na hlídky a pod.
Pak před nácvikem zopakujeme pravidla a představíme "policii" všem účastníkům s tím, na co mají pravomoci a jak se bude postupovat.
A po akci můžeme vyhodnotit, jak se to osvědčilo.
-
- Občasný přispěvatel
Myslím, že to vidíš moc černě. Program na dnešních akcích trvá přibližně nějakých pět šest hodin, a většinou kromě bitvy organizátoři zajistí nějaký ten program, jako třeba turnaje (lukostřelba, hod kopím, bojový, špalíkovaná, boj o kládu, atd...) či přednášky, navíc hodně účastníků tam něco dělá (vaření, karetkování, tkaní na stávku, vyšívání, občas kovařina, vyřezávání, šití bot, atd...). Takže doprovodného programu bývá myslím dost, aby se diváci nenudili, a v táboře je taky něco k vidění. Neděláme scéniku, to o čem ty mluvíš, je už trochu přesah do divadla. V poslední době se taky čím dál víc stává, že přijde divák a začne se sám ptát na to, co ho zajímá. Opravdu si nemyslím, že by tam jenom celý den ležela banda ožralů ve stínu a pak se zvedla akorát do bitvy... Zamyslet se nad zpestřením programu je jistě chvályhodné, určitě by bylo fajn mít více kvalitně vybavených řemeslníků apod., ale vyvarujme se scének typu boj o truhlu/ženu/měšec či kopání se před diváky do zadku, to je myslím výsadou jiného proudu...rab wrote:Diváci jdou na akci za zábavou, ne proto, aby se půl dne dívali na polehávající, znuděně korzující a v hloučcích pod plachtami přístřešků o současnosti debatující účastníky, bez zájmu o diváky... Proto bych uvítal oživení, zpestření, se zapojením diváků - to nemusí mít nic společného s trapnostmi vídanými na "standardních" šermířských (scénických) akcích
Negr, Jarl Olomouckého kraje
Kill ´em all, let Odin sort ´em out!
Kill ´em all, let Odin sort ´em out!
-
- Stálý přispěvatel
Damien: Ale jistě, trochu jsem to přehnal. Jenže mě se právě nelíbí to ptaní a odpovídání, didaktické vysvětlování divákům, jak se co dělalo. Vytváříme iluzi doby se snahou o maximální věrohodnost vybavení, ale to chování, vystupování a jednání je současné. Už se to tu dřív řešilo, asi nejde jít do extrému a mluvit staroslovanštinou, ale co alespoň trochu hrát, říct divákovi, kde žije, že to či ono neví, jak si třeba on vyrobil oblečení co má na sobě, třeba se chytne a odpoví něco o bavlníku či bourci morušovém...
-
- Občasný přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Jen k policii. Nám se osvědčilo, že méně je více... Když budete mít policistů moc, tak si každej řekne, že hlídá ten druhej... Nebo naopak, někoho s "prohřeškem" zaprudí třeba pět lidí, a ten se právem naštve...
U nás máme policisty většinou tak tři... hlídají po celou dobu (ale to je tím, že my nemáme diváky, a hlídáme se sami kvůli sobě). O jejich připomenutí se nediskutuje. Člověk má poslechnout a případné připomínky projednat s "organizátorem". Člověk zaprvé mezitím vychladne, zadruhé nedojde k hádce, zatřetí, není to osobní...
(člověk neříká: Bobře, lezeš mi krkem jak každýho prudíš, já mám chuť na cigáro, tak si ho tu za bukem prostě dám... ale říká: Melkele, policie mně vyprudila, že jsem hulil za bukem, řekněte jasně nám i policii, kde se má hulit...).
P.S.: A jak tak lehce znám Bobra... toho bych na policistu nenavrhoval (už teď je dost v oblibě
), ale dal bych mu čestnou funkci kontrolora práce policistů
(myslím, že jeho egu a pracovitosti policistů to jen pomůže
)
U nás máme policisty většinou tak tři... hlídají po celou dobu (ale to je tím, že my nemáme diváky, a hlídáme se sami kvůli sobě). O jejich připomenutí se nediskutuje. Člověk má poslechnout a případné připomínky projednat s "organizátorem". Člověk zaprvé mezitím vychladne, zadruhé nedojde k hádce, zatřetí, není to osobní...
(člověk neříká: Bobře, lezeš mi krkem jak každýho prudíš, já mám chuť na cigáro, tak si ho tu za bukem prostě dám... ale říká: Melkele, policie mně vyprudila, že jsem hulil za bukem, řekněte jasně nám i policii, kde se má hulit...).
P.S.: A jak tak lehce znám Bobra... toho bych na policistu nenavrhoval (už teď je dost v oblibě

Hó?ótóva nahtsevoneotse, nestseohkesáa? éveévanéhéme.
Hévéése
Hévéése
-
- Stálý přispěvatel
Ad prádlo a spol.:
Co se lezoucích ramínek, spoďárů a jiných věcí týče, vadí mi na tom fakticky jediná věc. Je pak vidět, že oblečení je jen pro vnější dojem, že není plně funkční. Je to KOSTÝM, ne ODĚV. Pokud se jedná o lidi, se kterými jsem na akci spojován, prudím, jiným to ale neberu, i když mě to osobně mrzí, když podobné detaily narušují celek.
Asi každý se občas dopustí nějakého prohřešku proti dobovosti, ale některé detaily skoro nic nestojí
K policii:
Měla by mít nějaké jasné označení (páska apod.).
Co se lezoucích ramínek, spoďárů a jiných věcí týče, vadí mi na tom fakticky jediná věc. Je pak vidět, že oblečení je jen pro vnější dojem, že není plně funkční. Je to KOSTÝM, ne ODĚV. Pokud se jedná o lidi, se kterými jsem na akci spojován, prudím, jiným to ale neberu, i když mě to osobně mrzí, když podobné detaily narušují celek.
Asi každý se občas dopustí nějakého prohřešku proti dobovosti, ale některé detaily skoro nic nestojí

K policii:
Měla by mít nějaké jasné označení (páska apod.).
-
- Nováček
Je to tak, 100% LH jsme všichni pouze pro první polovinu 21. stol. Jinak by ovšem mělo být v zájmu každého aby se v rámci možností přiblížil co nejvíc.
Pro Melkela:
nevím jak ostatní , ale zemani se zcela bezúplatně hlásí jako stráž u hlavní brány min. 2 hod. v sobotu a 2 hod. v neděli a protože se patrně hlásíme první tak bych si vyhradil právo požádat o termín hlídky v době kdy je největší nápor diváků.
Pořadatelem posvěcená šikana návštěvníků i účinkujících , to byl vždycky můj sen.
Pro Melkela:
nevím jak ostatní , ale zemani se zcela bezúplatně hlásí jako stráž u hlavní brány min. 2 hod. v sobotu a 2 hod. v neděli a protože se patrně hlásíme první tak bych si vyhradil právo požádat o termín hlídky v době kdy je největší nápor diváků.
Pořadatelem posvěcená šikana návštěvníků i účinkujících , to byl vždycky můj sen.

zeman
-
- Stálý přispěvatel
Nenene, první jsem se hlásil JÁzeman wrote:...a protože se patrně hlásíme první tak bych si vyhradil právo požádat o termín hlídky v době kdy je největší nápor diváků.

A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
- Stálý přispěvatel
Jenže - lidi platí vstupné, a jsem přesvědčen, že naprostá většina návštěvníků přijíždí za zábavou, nikoliv za hlubším poznáním... Mně divadlo pro lidi trapné nepřipadá (ale možná že už jsem si za ta léta zvyklOndra wrote:...a to je prave to co vetsina lidi (co znam) nechce delat. me osobne to pripada prinejmensim trapne