Ozdoby, šperky, detaily pro hamižné.....

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

plášťové spony a spínadla jsou mimo jiné v:
LE DUC, V. Encyklopedie medievale. 3 vyd. Tours: MAME Imprimeurs á Tours, 2000, 720 s.
RUTTKAY, A. Stredoveké umelecké remeslo, 1. vyd., Bratislava: Vydavatelstvo Tatran, n.p., 1979, 133 s.
BENDA, K. a kol. Od Velké Moravy po dobu gotickou. Dějiny uměleckého řemesla a užitného umění v českých zemích, 1. vyd., Praha: Nakladatelství Lidové Noviny, 1999, 251 s.

knihy mám a během týdne ti požadované oskunuji :wink:
Ich dien!
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Ohledně těch přezek, spon atd.- můžu zkusit. Zatím neodlévám bronz, ale když by bylo něco k ukování, resp. vytepání, mohl bych možná býti nápomocen. Když se vydaří pokusný výrobek, můžu prubnout i stříbro - zatím s ním spíš experimentuju (viz nabídka-Záušnice)
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

sirAlex píše:
Müscha píše:Na počátek 14. století bych ty pštrosí brka nepoužíval. Spíš bych volil brka z páva, ten tu byl známý už od RS.
Tak mi to nedalo a trošku jsem zapátral v erbovnících (kde na klenotech !)
byla užita pštrosí pera (tedy pravděpodobně i na přilbách) a to:

Harrachové (pštrosí pera v klenotu i v erbu už od počátku 14 stol.) ,
Chotkové (konec 14. stol.),
Pravděpodobně Dittrichsteinové.
Pětipeští z Chýš,
Ze Zástřizl,
z Drahlína

viz. Mysliveček: Erbovník 1, Mysliveček Erbovník 2, České erby: Janáček, Louda, http://www.castles.cz/genealogy.php.

Vím, že to nejsou historické prameny, ale minimálně slovo pštros znali a pravdě podobně peří i užívali.
u Myslivečka bych byl opatrný a šel bych raději k vyšší autoritě, kterou byl se svým Atlasem erbů a pečetí české a moravské středověké šlechty August Sedláček - byl vydán okolo 2000, bohužel jsou to však toliko shrnuté poznámky, nikoli ucelené autorovo dílo.
Dnes se podívám do italské renesanční lyriky, kde je žertovný verš o vojenské slávě a žoldu - je tam opakovaně přirovnání k pštrosovi požírajícímu rez. Kouknu se na autora a dataci a dám vědět. Přiznávám že jsem též objevil možné pštrosí pero na klobouku šlechtice k 1350: Paris, Bibliotheque Nationale de France, ms.fr.1584, (Guillaume de Machaut, Oeuvres). Z opatrnosti jsem ho považoval za stylizaci jiného pera - je to jenom iluminace, přesto jsem teď ale velmi na vážkách :biggrin:
Rozhodně nebudeme dogmaticky popírat výskyt a užití pštrosích per, pokud je spolehlivě doložíme. Dosud jsme se jim z opatrnosti raději vyhýbali a stavěli si chocholy z husté kyty pavích per. Přesto bych pštrosí pera viděl jako ozdobu velmože, nikoli každého šlechtice :badgrin:
Naposledy upravil(a) Maršálek dne čtv 15. úno, 2007 13:52, celkem upraveno 1 x.
Ich dien!
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

Kuno píše:Zdravím uctivě všechny přispívající.
Už jsem se na to na jiných fotech ptal,ale bez valné odezvy.
Jedná se mi o klobouk kardinála cca 1400,víte-li někdo o vyobrazení případně přesný popis,hlavně délka šnůr,jejich vázání a počet,tvar a přesné umístění střapců.
Díky všem za pomoc.

solidní vyobrazení je na deskovém obraze: Mistr Třeboňského oltáře - Tři světci, Praha, Národní galerie, č. inv. O 476, 477 a 1266 (Sv. Jiljí, sv. Řehoř a sv. Jeronym), cca 1380.
K nahlédnutí též: MATĚJČEK, A.(ed). Česká malba gotická. Deskové malířství 1350-1450. 3. vyd., Praha: Melantrich, 1950, Obrazová část 109. - Mistr Třeboňského oltáře - Tři světci.

Naskenuji a pošlu ti to mailem. Sv. Jeronym na sobě má kardinálský klobouk a plášť. Klobouk má toliko dlouhou tkanici pro shození na záda, zcela bez střapců po stranách. Z uvedené tkanice není vidět její spodní část, visící dolů. Tu si světec zakrývá otevřenou biblí. Vedle stojící sv. Jiljí i sv. Řehoř jsou vypodobněni velmi pečlivě se všemi atributy svého postavení, tj. opata a biskupa. Z toho usuzuji, že jak psal výše sir Alex, nelze na heraldické pojetí kardinálského klobouku pohlížet závazně ve smyslu "předepsané" a nošené podoby. (tedy není nutné řešit případné střapce, jejich počat a umístění, rozhodující je barva klobouku a šatu)
Ich dien!
Romul
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Romul »

Zdravím měl bych dotaz ke knoflíkům k 1/2 14. stol a to materiály a případně bych byl rad za dobové nálezy.díky
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

na totéž jsem se kdysi ptal prof.Měřínského - moc konkrétního jsem se nedozvěděl, zato se nadchl, že by to byla dobrá bakalářská práce - taktak jsem vyvázl :)
Ale zmiňoval se o menších kostěných.
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Zdravím. Máte někdo nějaké odkazy či fotografie nálezů cínových knoflíčků z doby 1 třetiny 14. věku. Zjiťuji, že podobnými fotografiemi se web až tak nesytí :?
Honor supra Vitam! Obrázek
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

Ronšperk píše:Zdravím. Máte někdo nějaké odkazy či fotografie nálezů cínových knoflíčků z doby 1 třetiny 14. věku. Zjiťuji, že podobnými fotografiemi se web až tak nesytí :?
jde-li ti jenom o doložené tvary, pak stříbrné jsou jako nález nafocené zde: v BENDA, K. a kol. Od Velké Moravy po dobu gotickou. Dějiny uměleckého řemesla a užitného umění v českých zemích, 1. vyd., Praha: Nakladatelství Lidové Noviny, 1999, 251 s. (byly i na výstavě Karla IV. v Praze)
Mimochodem jsou tady na webu v mém článku o dobových látkách a materiálech http://www.livinghistory.cz/modules.php ... cle&sid=65 :wink:
Ich dien!
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Díky, příteli, něco podobného sháním.
Honor supra Vitam! Obrázek
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bohuslav »

Nechtělo se mi to dávat do odívání - http://img138.imageshack.us/my.php?imag ... nitpt0.jpg

Mám dotaz z kterého pak zvířatka ,malého chudinkatého je podšit celý tento plášť? Nevíte o kde by se dalo sehnat?

Taková trochu moralistická otazká: Nebyl by takovýto plášť trochu ,moc? Sám s tím mám problém jestli pravou kožešinu ,či umělotinu(i vrámci Lh snah) Tedy teď ten plášť nepotřebuji,ale časem ](*,)