Zbroje starověku

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderators: Trubadix, Wothan, Alexandr

melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by melkel »

Jo, je tomu tak, kalafuna je pryskyřice zbavená těkavých složek, což je hlavně terpentýn, a samozřejmě pročištěná.
Doporučuji rozpustit kalafunu ve směsi benzínu a terpentýnu, ale pozor, při zahřátí to rychle vyprchává a kvapem tuhne.
Jinak osobnmě bych linothorax lepil asi klihem, nebo mléčným lepidlem (nevzpomenu si na jméno .-)), se spodní koženou podkladovou vrstvou jako ochranou proti potu.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Sidney »

K těm pryskyřicím. Vidím to dost bledě. Pokud se ji podaří změkčit, aby se při ohýbání nelámala, bojím se že bude sviňsky lepit. A tvrdá pryskyřice se z tkaniny vyláme. Zkusím tu směs s voskem, ale myslím, že to bude stejný.
Spíš bych sázel na klíh, ale možná je to tím, že jsem s ním nikdy nepracoval:-)

Myslím, že optimální a nejautentičtější je stejně linothorax. To vymyslíme.
Alexandr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Alexandr »

Docela by mě zajímalo, jestli někdo někde na světě vyrobil repliku zbroje z Dendry.
Dendra

Je to sice malý obrázek, ale aspoň něco :wink:
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Sidney »

Ad kompozitní krunýř - někde jsem četl, že se používaly zbroje z kovových destiček zašitých mezi několik vrstev plátna. I když mám pocit, že tom případě se jednalo o mykénsé řecko. Není myšleno spíše toto než lepený linotorax?

Ad Filip II - Máš někde obrázek nebo bližší popis toho kompozitního kyrysu z hrobky FilipaII? Connolly popisuje kyrys z hrobky připisované Filipovi II jako kyrys ze železných plechů zdobených zlatým plechem, který má střih linothoraxu. Ani zmínka o kompozitním krunýři. jediná další zmínka je, že to dodnes není pořádně publikovaný a jeho informace jsou z osobního styku s vedoucím výzkumu. Jsou tam i kvalitní kresby. Můžu je sem hodit, jakmile se dostanu domů.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Sidney »

V Copnnolym o potažení plátnem není zmínka, pouze na okrajích jednotlivých dílů jsou tvarované zdobené zlaté pásky. Pozítří sem hodím kresbu. O pteryges je zmínka, že byly zřejmě použity i u tohoto kyrysu, ale nedochovaly se. Dochovalo se pouze to železo a zlato, tak by mě zajímalo, kde se vzal údaj o plátně. Nárameníky jsou připojeny nějakým pohyblivým spojem ze železa, detail si nepamatuji. Myslím si, že stejně dobře nemusel bý t potažen ničím a že je to jen hypotéza.

Ke slovu kompozitní. Domnívám se, že tento termín (alespoň v moderním slova smyslu) označuje spojení dvou či více materiálů tak, aby se jejich vlastnosti doplňovaly, sčítaly či spíše násobily a cekově byl výsledný materiál kvalitnější než prostý součet "kvality" vstupních materiálů. Takže slepení několika vrstev plátna a kovu beru. Potažení železa plátnem není kompozit ale jde podle mě jen o efekt. Alespoň tak to chápu, i když jsem to možná nevyjádřil zcela přesně.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Sidney »

Tady je obrázek toho železnýho kyrysu z hrobu Filipa II

Image

A tady je oskenovaný originální text zabývající se tímto kyrysem...

Image

...a tady je pokračování

Image

Nechtělo se mi to přepisovat :-)
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

Vypadá to, že to má vzadu nějaké pantíky a zdá se mik že to bylo odklápěcí dozadu, ale můžu se plést.....
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Taky to ve mne budí dojem že jsou to pantíky.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Já bych řekl, že je přidělaný napevno a nejspíš i pro to jsou tam ty pantíky na odklápění ramen, aby se to snáz oblékalo. Dokázal bych si nicméně představit, že je to vyrobené odděleně, ale i potom by to asi bylo spojeno napevno - koženými řemínky, šněrováním apod. A proto že by ten spoj byl uvnitř nenapadá mne moc smysl - před oblečením by se to stejně muselo spojit, jinak by jednak neměl ten spodní díl na čem viset a jednak by se to na těle šněrovalo dost obtížně.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

Taky bych vsázel na to, že je to napevno.