A sakra. Tomu sa hovorí jazyková bariéra.. Názov v Slovenčine nepoznám. Konkrétne tento obrázok som našiel pod pojmom FLAIL, čo sa prekladá ako cep do Slovenčiny.. to je faux pas Každopádne, celý čas som myslel zbraň na obrázku.. (To zasa Pampalíniho pobavím.. )
A kto teda používal tento řemdíh? Videl som ho vo filme Statočné srdce (čo ešte nemusí nič znamenať, keďže poznáme historickú pravdivosť toho filmu). Vie niekto kedy a kto ju používal?
Tvý poznámky nejsou o nic chytřejší - i kdybych toho našermoval míň než ty, účinek mečů je z minulosti znám natolik dostatečně, že bejt tebou, dál už bych se neztrapňoval
Rabe, zkoušel si někdy něco seknou ostrým mečem? Ono to jde fakt blbě. Ano, jsou záznamy o useklých končetinách v kroužkách a pod, určitě to ale každodenní záležitost.
Navrhuji ti pokus: kup násadu na lopatu, dej ji někomu do pazoury a vezmi ostrý meč a zkus ji přeseknout, i s aktivní pomocí držáku. Bude ti to trvat celkem dlouho, a s největší pravděpodobností ti to nevyjde na první nebo druhou ránu.
A přepůlit chlapa v brnění mečem - ehm ehm, statistika je bestia a možná se někdy někomu cos podobného zadařilo, ale určitě to není klascký účinek středověkých zbraní. Pokud by byl, neobtěžovali by se s vymýšlením udělátek, jak z chlapav brnění udělat tatarák v plechvce.
Já to už nechci dál rozmazávat - kdybych si to vážně nezkusil, nekecal bych tady! Byl to dubový klacek a skutečně kvalitní zbraň a šlo to. Mám sto chutí nechat si nabrousit můj starý gotický meč a zkusit to znovu - možná bych to ještě zvládnul A ty udělátka jak plechovku zmačkat vymýšleli proto, aby těžkooděncům mohlo čelit i "nerytířsky" vyzbrojené vojsko, třeba pěšáci, kteří na jezdce s mečem prostě "nedosáhli". A těch dokladů účinků meče není zas tak málo...