Přilby raného středověku

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Ještě přihodím určitou informaci spíše pro avaroslovanské období. Asi bychom mohli předpokládat, že v této době byly v kursu přilby východního ražení nomádského původu.
Tady je obrázek z kostěných destiček z chazarského sedla datované do 7. - 8.st. Byť je obrázek značně schematický, jasně je vidět lamelová a šupinová (u lučištníka snad i kroužková) zbroj a hlavně hrotité přilby složené z několika, nejspíše ze čtyř částí nahoře s tulejkou.

Pochází z pohřebiště Shilovské, oblast Samara

Obrázek

Obrázek
Naposledy upravil(a) Sidney dne stř 25. led, 2006 18:07, celkem upraveno 1 x.
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Nu, taky si trošku zaspamuju. Následující skeny pochází z knihy Anglian Helmet from Coppergate, z kapitoly Archeological evidence. Zdrojem klasifikace je publikace Steuer H., "Helm und Ringschwert. Prunkbewaffung und Rangabzeichen germanischer Krieger. Eine Übersicht" in Studien Zur Sachsenforschung 6, 189-236, 1987. Datování rozličné, 8. - 11. století. Doprovodný text v angličtině zabírá asi tak 20 stran, nechtějte po mě překlad.

Obrázek
Obrázek
Obrázek

<Reklamní vložka: ona je to opravdu dobrá kniha, ještě jednu volnou mám.>
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

z NETU:

Příspěvek od Pampalíny »

Postříbřená a pozlacená železná přilba ze 6. století.
Obrázek

Pozlacená železná přilba ze 6. století (asi Dolní Semerovce).
Obrázek
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Co říkají odborníci na lamelovou přilbu pro naše avaroslovany? Nálezy jsou možná o něco časnější /znám je jen ze 6. st./, ale langobardi je přejali od Avarů, takže tohle by mohlo sedět. Někde jsem četl že lamelovou zbroj do evropy přinesli právě Avaři.
Co se týče žebrovky ala Dolné Semerovce, není to pro Sámovu říši už obsolentní model?

Tady přihazuji vcelku povedenou rekonstrukci

[img]http://mujweb.cz/www/sidney/Ranně%20stř ... 0czech.jpg[/img]

[img]http://mujweb.cz/www/sidney/Ranně%20stř ... ch%202.jpg[/img]
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

had píše:ta mi přijde víc typická pro avara, ale necháme promluvit odborníky. :oops:
Rekonstrukce je pěkná.Jen se mi nelíbí zpracování toho nánosníku,ale to je věc názoru.Hezké.Kdo je majitelem?
Je to ze stránek českého výrobce moc pěknejch přileb, takže kdo je majitel nevím. Ohledně toho nánosníku taky nevím. Takovej nánosník je na přilbě z Niederstotzingenu, ale jestli je přesně takhle tvarovanej, nevím, Až budu doma, podívám se.
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Lamely na přilbách bývaly také kostěné
Jenne
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Jenne »

Pampaliny : Jednu takovou kozenou prilbu vlastnim bohuzel nejsem schopen dodat foto.Je zhotovena ze surove kuze cca 3-4 mm tluste,dva kusy za mokra sesite(sev je podelny,prochazi presne stredem prilby) a natazene na kopyto,olemovana opet surovkou,bez nanosniku,vnitrek resen podobne jako mnohe moderni pracovni prilby tj.uvnitr je kozeny "kos" do ktereho ta ma hlava krasne zapadne,plus jeste dodatecna vycpavka z konopne koudele. Autor Tarbiq,majitel ja. Vysledkem je neuveritene pevna a lehka skorepina odolavajici temer vsemu(ta kuze je tvrda jak kamen)
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Mala poznamka k tem kozenym prilbam: pred casem postoval Tarbiq na ceskyserm.cz nasledujici text:

TARBIQ 17. leden 2006 02:20:22
Chlapci moji drazí svatá prostata mne poslala dnes na tyto stránky ,abych ve své neskonalé dobrotě uronil pár fundovaných rozumů o dané problematice .Je věcí veskrze známou že výrobu kožených zbrojí ovládám zatím nejlépe a s napětím očekávám kdo mou vznešenou nabubřelost smete dokonalým výrobkem do prachu zapomění.Tolik k mé úžasnosti.
V každém případě je nanejvýš hloupé riskovat rozetnutí lebeční kosti ,používáním jiné než SUROVÉ! kůže .ale kdo chce kam pomozme mu tam.
To se naštěstí nás rozumných a pokorných netýká a tak použijeme dobově odskoušený materiál.Tento se odborně nazívá HOLINA a shání se těžko, leč není to nemožné jen je třeba obvolat všechny koželužny co jich tu je .
Mých pár helem co jsou v provozu vlastni Pan Bobr Pan Jásám Pan Cosemzapoměljehomeno a snad se nenasere ale dělá vikoše s Bobříkem no a nějaký lidi v zahraničí Tydle lidi vám snad poreferují jaký to je mít , tak užasně lehkou pevnou a skoroLH věcičku na palici dyž de do tuhýho.

Tag hele bez pořádnýho kopyta si ani nevrzneš( a když tak to bude stát za vyližprdel,) rozmáčíš si tu kůži tak přez noc, smrdět bude:o) no a na todle kopyto se ta kůže přitluče hřebíkama tam gde to nevadí tj za dolním okrajem a sešije tak jak si přeješ v místech kde si přeješ nejčastěji pak po hřebeni . Kůže by za mokra mněla mít minimálně 7 mm ale to už je krise nejlíp je 1cm český , sešít to musíš pořadnou dratví, esi máš sešito tak můžeš za mokra eště barvit lihovim mořidlem necháš usychat asi tejden ,ta doba je nutná aby to fakt proschlo pak sundáš a vobrousíš nebo ořízneš kraje já používám rozbrusku . Dále je třeba olemovat kraj a vložit doň drát ku zpevnění , lem by měl být taky ze surovky a taky přišitej surovym řemínkem na díry se používá vrtačka no a na závěr je třeba celou frajeřinku nalakovat a to LODNIM LAKEM jinej nemá smysl zvenčí i a hlavně zevnitř Pak si ji nasad na kebuli rozeběhni se proti zdi a na oslavu vítěztvý a jako důkaz vděku za poskytnuté Tarbíqvíjak mi pošli Belgickou bonbonieru mám ji tuze rád.

Prevzato z: http://ceskyserm.ledovakra.cz/ForumDetail-504
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

:mrgreen:
Archimedes
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Archimedes »

Tohle od Tarbiqa jsem cetl, ale bohuzel jsem se nedovedel nic o tom, jak by dopadlo srovnani s varenou vycinenou kuzi, to je totiz taky velmi sympaticky matros, co jsem zatim zkousel. Kazdopadne mam v dlouhodobejsim planu otestovat prilbu provazovou - 16mm konopny provaz se taky tvari jako slusne pevny material a tomuhle obdobi by to taky melo odpovidat.