Mala poznamka k tem kozenym prilbam: pred casem postoval Tarbiq na ceskyserm.cz nasledujici text:
TARBIQ 17. leden 2006 02:20:22
Chlapci moji drazí svatá prostata mne poslala dnes na tyto stránky ,abych ve své neskonalé dobrotě uronil pár fundovaných rozumů o dané problematice .Je věcí veskrze známou že výrobu kožených zbrojí ovládám zatím nejlépe a s napětím očekávám kdo mou vznešenou nabubřelost smete dokonalým výrobkem do prachu zapomění.Tolik k mé úžasnosti.
V každém případě je nanejvýš hloupé riskovat rozetnutí lebeční kosti ,používáním jiné než SUROVÉ! kůže .ale kdo chce kam pomozme mu tam.
To se naštěstí nás rozumných a pokorných netýká a tak použijeme dobově odskoušený materiál.Tento se odborně nazívá HOLINA a shání se těžko, leč není to nemožné jen je třeba obvolat všechny koželužny co jich tu je .
Mých pár helem co jsou v provozu vlastni Pan Bobr Pan Jásám Pan Cosemzapoměljehomeno a snad se nenasere ale dělá vikoše s Bobříkem no a nějaký lidi v zahraničí Tydle lidi vám snad poreferují jaký to je mít , tak užasně lehkou pevnou a skoroLH věcičku na palici dyž de do tuhýho.
Tag hele bez pořádnýho kopyta si ani nevrzneš( a když tak to bude stát za vyližprdel,) rozmáčíš si tu kůži tak přez noc, smrdět bude:o) no a na todle kopyto se ta kůže přitluče hřebíkama tam gde to nevadí tj za dolním okrajem a sešije tak jak si přeješ v místech kde si přeješ nejčastěji pak po hřebeni . Kůže by za mokra mněla mít minimálně 7 mm ale to už je krise nejlíp je 1cm český , sešít to musíš pořadnou dratví, esi máš sešito tak můžeš za mokra eště barvit lihovim mořidlem necháš usychat asi tejden ,ta doba je nutná aby to fakt proschlo pak sundáš a vobrousíš nebo ořízneš kraje já používám rozbrusku . Dále je třeba olemovat kraj a vložit doň drát ku zpevnění , lem by měl být taky ze surovky a taky přišitej surovym řemínkem na díry se používá vrtačka no a na závěr je třeba celou frajeřinku nalakovat a to LODNIM LAKEM jinej nemá smysl zvenčí i a hlavně zevnitř Pak si ji nasad na kebuli rozeběhni se proti zdi a na oslavu vítěztvý a jako důkaz vděku za poskytnuté Tarbíqvíjak mi pošli Belgickou bonbonieru mám ji tuze rád.
Prevzato z:
http://ceskyserm.ledovakra.cz/ForumDetail-504