Ohýbání dřeva

Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain

cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od cossack »

No musím říct, že před třemi roky jsem se dvakrát rozmýšlel jestli mám na té inkriminované straně Smrku přetraverzovat takovej malej žlíbek.Nakonec jsem se nadechnul a přejel na druhou stranu.Pak jsem si říkal:"Ty seš posera, kde by se v Beskydech vzala lavina".
A vono jo... :-((
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

cossack píše:No musím říct, že před třemi roky jsem se dvakrát rozmýšlel jestli mám na té inkriminované straně Smrku přetraverzovat takovej malej žlíbek.Nakonec jsem se nadechnul a přejel na druhou stranu.Pak jsem si říkal:"Ty seš posera, kde by se v Beskydech vzala lavina".
A vono jo... :-((
je to mediální bublina a nešťastná náhoda. Šli jsme tam týden před neštěstím na sněžnicích a naprosto pohoda (a šli jsme taky koryt potoků).

Podle mě tu lavinu uřízl lyží. Ale čert ví.
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

Na ty sněžnice budete potřebovat zhruba takový dřevo jako na luky, neporušená strana bude venkovní. Je potřeba to vzít úplně zelený, tím odpadají problémy s napařováním, protože voda v tom už je.
Opracovat latě, natřít olejem aby se to nepálilo, horkovzdušnou pistoli a už to jede. Po ohnutí nechat doschnout v požadovaném tvaru.
Ocelová lamela na venkovní stranu ohýbaného dřeva nikdy neškodí.
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od cossack »

Hele, kdo by to byl řekl? ...horkovzdušná pistole. Máš s tím nějaké praktické zkušenosti? Nějak se mi ale nechce věřit, že by mohla nahradit několikahodinové vaření.
Spící Medvěd
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Spící Medvěd »

hawkwind píše:Na ty sněžnice budete potřebovat zhruba takový dřevo jako na luky, neporušená strana bude venkovní. Je potřeba to vzít úplně zelený, tím odpadají problémy s napařováním, protože voda v tom už je.
Opracovat latě, natřít olejem aby se to nepálilo, horkovzdušnou pistoli a už to jede. Po ohnutí nechat doschnout v požadovaném tvaru.
Ocelová lamela na venkovní stranu ohýbaného dřeva nikdy neškodí.
Super nápad, v sobotu jsem objevil kousek od Kladna móóóře jasanovejch kmínků ( a všechno nálet ) tak vyrazím s rychlou pilkou a pustím se do toho. Dík.
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od awe »

[quote=Super nápad, v sobotu jsem objevil kousek od Kladna móóóře jasanovejch kmínků ( a všechno nálet ) tak vyrazím s rychlou pilkou a pustím se do toho. Dík.[/quote]

Akorát to teď bude suchý, takže tomu napařování se asi nevyhneš :?

Na napařování takových dlouhých lišt jako jsou na sněžnice, není tak úplně špatná trubka od komína. Na jednom konci (spodním) jí nechat zavařit, nainstalovat ji nějak nad oheň a pak už to jde samo :wink:
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od awe »

SpiciMedved píše:Jo, taky se přikláním k samostatnému tématu " sněžnice " , neb je to téma na delší povídání :wink:
naprostý souhlas. Sněžnice nejsou jen dřevo (to se mi jeví jako ta lehčí část), ale i výplet. A právě u výpletu (obzvlášť pokud se pomine silon a jiný moderní vymoženosti), začíná ta pravá sranda.
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

cossack píše:Hele, kdo by to byl řekl? ...horkovzdušná pistole. Máš s tím nějaké praktické zkušenosti? Nějak se mi ale nechce věřit, že by mohla nahradit několikahodinové vaření.
Princip je horká pára, pokud je voda ve dřevě jak píše Hawk tak není problém. Můžu případně zavolat do své původní práce a zjistit podrobnosti, ale přijde mi to zbytečné.

Ta pistole mě taky napadla, jen jsem nevěděl ten trik s olejem. Za to velký dík :c)

Samostatné téma - rád budu pokračovat i v samostatném tématu neb i výplet je pro mne zajímavý... Ale aby to případně našli i lidi hledající info ohýbání...
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od cossack »

Založil jsem diskuzi v "Osídlování Ameriky".Asi to tam patří ne? Nevím jestli se používali sněžnice v Evropě.
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

cossack píše:Založil jsem diskuzi v "Osídlování Ameriky".Asi to tam patří ne? Nevím jestli se používali sněžnice v Evropě.
bohužel ne :-( Já myslel jen na ty ohyby dřeva (třeba na bubny atd.