Účinek zbraní
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
Ehh, teď si prohlížím Thordemana, Battle of Wisby 1361 a tam je fotek posekaných, usekaných, prostřelených a všelijak jinak zmrzačených kostí a lebek až až. Našly se pozůstatky +- 1080 těch co v bitvě zahynuli.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
- Stálý přispěvatel
Tohle dal Bardstale do drbárny, ale sem by to klidně taky mohlo patřit:
http://liamjackson.com/page11.html
http://liamjackson.com/page11.html
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
- Nováček
Co se týče účinku vstřelených šípů, kdysi jsem objevil zajímavou disertaci z oblasti soudního lékařství - tam zkoušeli střílet moderními šípy i replikami do mrtvýho čuníka a pak ho pitvali a jinak zkoumali... je tam spousta zajímavých a inspirativních fotek... Krom toho i přehled lukostřelbou způsobených zranění v minulosti a nějaké ty lékařské nástroje, co se používaly na vyndavání šípů z těl přeživších...
Vřele doporučuju
viz. Wundballistik bei Pfeilverletzungen nebo ten samý článek na jiné adrese Wundballistik bei Pfeilverletzungen
Jenom by mě zajímalo, co s tím prasátkem pak udělali, doufám že ho snědli, jináč by ho byla věčná škoda.
Vřele doporučuju
viz. Wundballistik bei Pfeilverletzungen nebo ten samý článek na jiné adrese Wundballistik bei Pfeilverletzungen
Jenom by mě zajímalo, co s tím prasátkem pak udělali, doufám že ho snědli, jináč by ho byla věčná škoda.
Hama sar ba sar tan ba kuštan dihém, | Az án bih ki kišwar ba dušman dihém.
(Vydám vše, celé tělo k usmrcení, | je to lepší než vydat zemi nepříteli)
Hakím Abú-l-Qásim Firdausí Túsí
(Vydám vše, celé tělo k usmrcení, | je to lepší než vydat zemi nepříteli)
Hakím Abú-l-Qásim Firdausí Túsí
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Nazdar!
Saša
To vypadá moc moc zajímavě. Děkujulubossek píše:viz. Wundballistik bei Pfeilverletzungen nebo ten samý článek na jiné adrese Wundballistik bei Pfeilverletzungen

Saša
-
- Občasný přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Re: Účinek zbraní
NJN moje nenaostrena slovanska sekera prosla 2mm plechem, ale to se da celkem predpokladat, vzhledem ke konstrukci a pouzitiStyrbjorn píše:K účinku zbraní: O víkendu jsem zjistil poměrně zajímavou věc: Moje naostřená vikingská sekera bez bětších problémů proleze 3 mm silným umbem - a člověk nemusí sekat nijak zvlášť velkou silou.

"Co proliješ hrdlem ti už nikdo nevezme..."
-
- Stálý přispěvatel
Goran: jak které a jak kdy - jinak se ten štít používá samotný třeba v souboji a jinak když musíš držet pevně šik - štítovou hradbu apod. Raně středověké štíty nejsou příliš silné, takže pokud to jde, je nutné je používat aktivně, jinak o štít brzo přijdeš - rozštípají ti ho v ruce (a i potom mají omezenou životnost). Mandlové štíty se třeba až tak aktivně nepoužívají - ono to v sedle s takhle velkým štítem ani moc nejde a ve štítové hradbě taky ne - takže trpí o něco více - najdeme tu taky více dokladů různých kování zpevňujících povrch štítu (železné nebo bronzové - vesměs ale až ze 12-13.st. a bohužel ne od nás). Ve štítové hradbě záleží na tom co děláš - při náporu protivníka se to dá zapřít o koleno nebo o rameno apod. Není ale úplně pravda, že se mandlový štít musí používat pouze pasivně - i tady je nějaký prostor pro aktivní využití, zejména na zemi, ale s ohledem na jeho rozměry, váhu, úchop a závěs přes rameno, bych řekl že o dost menší než třeba u vikingského štítu.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
-
- Stálý přispěvatel
A zároveň je třeba dodat, že kdo úzkým čakanem prosekne štít, je na nejlepší cestě přijít o sekeru a někdy i o ruku. Prorazit štít není zas taková výhoda jako ho rozbít...
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita