Ten korpus je stejný jaký používáme my - smrkový, silný 15mm, prohnutý, zpevněný bukovým žebrem, které tam být nemusí (já ho nemám) ale štít výrazně zesílí. Je potřeba ho potáhnout buď vrstveným plátnem nebo lépe kůží - Muscha tu navrhoval to Nobyko - http://www.nobyko.cz odkud bereme kůži i my. Pokud jí vezmeš, dávej si při potahování pozor na to abys tu kůži nemáčel moc dlouho, jinak to ten dřevěný korpus při sesychání klidně rozthá. Článek s popisem potahování takového štítu od Abaddona najdeš tady na webu v článcích. Na posledních mandlácích co máme není už použitý téměř žádný kov s výjimkou nýtů držících řemení, ale okované být samozřejmě mohou, stejně jako mohou nebo nemusejí mít puklici. Štít je spotřebák, počítej s tím že se po pár sezónách vyhodí a musí se nahradit. Opačná cesta - zesilování štítu hromadou kovu a silou dřeva není dobrá - štít je příliš těžký a neautentický. Štít ze Seedorfu byl silný pouze 15mm. Původně se štíty dělávaly často lipové nebo březové, ale z tohohle mi to nikdo vyrobit nechce, takže kvůli váze používáme smrkové.
Jo cenu za tuhle várku zatím neznám ale pohybuje se mezi 1000-1200,- podle toho za kolik zrovna sežene materiál.
Rady obecně k vybavení
Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
Re: Štít a helma
Neblázni, pérovky jsou absolutně příšerné, těžké, pracné, hnusné atd. A taky mohou vyjít i o dost dráž. Pokud si nechceš kupovat už hotové, naštípané kroužky (mohu jen doporučit http://www.zbroj.info, je to osvědčený zdroj), poohlédni se buďto po svařovacím drátu na cívce (klidně i poměděný, v troubě to vypálíš), 15 kg za cca 800,- nebo po nějakém vázacím, normálním černém drátu ve svitku. Nebudu zas*rat tenhle thread návody a dalšími radami, dost jich najdeš na webu Wothanburgu, moc užitečné diskuze na odkazu viz výše, popřípadě thread "Kroužková zbroj" na http://www.ceskyserm.cz.Trajan wrote:Jinak pro zajímavost - svařovací dráty se u nás (v Písku) už nedají sehnat (změněna výroba) a tak zkouším teď vyrobit zbroj z železných pérových podložek 0,6mm.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
- Stálý přispěvatel
Je mi líto, ale pokud bys někdy přijel k nám na akci ve zbroji z 6mm pérovek nepustili bychom tě v tom na plac. Pravidlo jasně říká žádné pérovky a nezáleží na tom zda jsou 6 nebo 8mm. Jednou je to strojní součástka a tím to hasne. Na rovinu říkám že šance na to že by to kdokoli ukecal je nulová. Protože ale stejná pravidla platí na více různých "raně středověkých" akcí, zaděláváš si na úplně zbytečné problémy a děláš zbytečnou práci. Další problém je nízká elasticita a vysoká váha. Tam kde by normální komplet vážil 10-15kg by tahle hrůza vážila asi 25kg. No, každý svého štěstí strůjce.
-
- Stálý přispěvatel
Jasně jsem psal jak se zbroje vyráběly a na webu je to popsané velmi detailně včetně fotografií vybraných originálů a to záměrně i takových jejichž kroužky jsou jak kruhového průřezu tak zploštěné. Pokud se chceš dostat do stavu podobného některým(!) dochovaným zbrojím, budeš to muset plést z taženého drátu stejně jako my a každý kroužek před pletením rozplácnout kladivem nebo raznicí. Pak bude odpovídat tvar, rozměry i postup výroby. Ruské pancéřnické zbroje ze 16.st. jsou často vyrobené z velkých masivních kroužků, které jsou zploštěné a pouze přeložené koncem přes sebe, nejsou nýtované a přesto jsou velmi odolné. Pérové podložky prosím nechte už jednou pro vždy pod matičky, kam patří.
-
- Stálý přispěvatel
Trajan: zajdi si k Felixovi Hlídkovi na Žižkovku, určitě ti s drátem poradí a věřím že ti ho i objednají. Černý vázací drát není měkký, to je výmluva těch kteří nedokážou uplést zbroj tak aby nikde netahala a neměla v podpaždí díry. Teď jsem pletl kamarádce základ kapuce z 1.4/6 a nadával jsem že je to zbytečně tlusté. Navíc se ze všech průmyslově vyráběných materiálů nejvíc blíží tomu s čím pracovali naši předci (když to dovedu ad absurdum, proč si neudělat štít z 3mm nerezu, vyjde přece lehčí a pevnější než ze dřeva, he?) Co se tvaru a rozměru týče, mrkni na článek http://www.livinghistory.cz/modules.php ... cle&sid=30. A bohužel se musím opakovat: napřed si přečti diskuze na které jsem výše odkázal, jinak zase budeme probírat už stokrát omleté věci.
Last edited by Boza on Sat 07. Jan, 2006 10:24, edited 1 time in total.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
- Stálý přispěvatel
Trajan.
K té výstroji ti mohu něco poslat napíšeš-li mi mail. Paralelně jsme o nich něco zjistili při hledání pramenů o řádu Templu a na některých otázkách spolupracujem z církví, tak že máme info od zdroje
. Ale také tě nepotěším, protože pokud chceš dělat Moravské pole hádám, že jako Johanitský rytíř bys tam byl zbytečný. To spíše ve Svaté zemi.
K té výstroji ti mohu něco poslat napíšeš-li mi mail. Paralelně jsme o nich něco zjistili při hledání pramenů o řádu Templu a na některých otázkách spolupracujem z církví, tak že máme info od zdroje

-
- Stálý přispěvatel
Černý vázací drát, nijak dále povrchově neupravovaný, popřípadě pouze žíhaný je asi tak nejblíž tomu jak vypadal originální drát a v podstatě je tomu blízko i z pohledu metalurgie. Původní zbroje se až na výjimky dělaly spíše z měkkých ocelí. Ta snaha udělat to z co nejtvrdší oceli je prostě jen důsledkem faktu že se to nenýtuje. Je to paradox doby - mnohý pletač nechá prsty na navíjení, štípání a pletení extrémně tvrdé oceli aby vyrobil něco co se originálu spíš vzdaluje a vyhnul se nýtování. Na druhou stranu si přidělá práci jinde.
Proto říkám - plést z černého vázacího drátu a dobře to štípat a zavírat. Výsledek je s ohledem na nižší pracnost uspokojivý, vzhled v mezích možností autentický a opravy nejsou náročné. Cena kg takového materiálu je pak pouhých 30,-Kč za 1kg.
Proto říkám - plést z černého vázacího drátu a dobře to štípat a zavírat. Výsledek je s ohledem na nižší pracnost uspokojivý, vzhled v mezích možností autentický a opravy nejsou náročné. Cena kg takového materiálu je pak pouhých 30,-Kč za 1kg.
-
- Nováček
Pro Trajana
Kroužkovky mám kousek z 6 mm pérovek - jen krátké rukávy na krytí ramennního kloubu na pozdní gotiku. Uvažoval jsem o vzhledovém upgradu dlouhým mletím v míchačce s nějakým abrazivem - takhle nějak se brně čistily a to je možná důvod, proč byly některé zachovalé kroužky opravdu velmi tenké. To co jsi upletl nevyhazuj, spíš to někomu nabídni, uprav na všegotické akce, nebo buď průkopníkem a zkus mlecí experiment.
Ještě když jsem chtěl kroužkovku, uvažoval jsem o variantě pérový drát ve vyžíhaném stavu a následné tepelné zpracování po upletení, protože preferuji funkčnost před vzhledem, ale pak jsem zjistil že jsou jednodušší způsoby ochrany.
Ještě když jsem chtěl kroužkovku, uvažoval jsem o variantě pérový drát ve vyžíhaném stavu a následné tepelné zpracování po upletení, protože preferuji funkčnost před vzhledem, ale pak jsem zjistil že jsou jednodušší způsoby ochrany.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel