No tehdejší vyzi měli hmotnost "až jako dospělá kráva" a délka se počítla v metrech. Je to tuším z nějakého záznamu cestovatele po VM...
Jinak se k jejich lovu používaly buď háky úctyhodných rozměrů, kde jako návnada sloužila dospělá kačena, nebo ostě(to jsou ty výše zmíněné harpuny).
Ale ty obludy z vody vytažené nebyly jen vyzi, ale i další druhy ryb, které dorůstaly podstatně větších rozměrů oproti dnešku...
Koukam, ze uz jste si s vyzami poradili (teda az na to, ze se pise VYZY ). Vyzy se hojne lovily treba na delte Dunaje, ale ani tam uz to neni co byvalo. A to zdaleka nemluvim o takove minulosti jako obdobi VM, ale o minulosti docela nedavne. Kazdopadne vyzy nejsou zrovna nejmensi ani dneska.
Každopádně nechcu teď lanařit z hlavy, ale četl jsem že průměrná délka štiky se pohybovala kolem 150 cm váha jestli se nepletu kolem 35Kg a u dalších ryb to bylo kolem 100 cm. Váhy normálně teď nevým. Jak vyhrabu tu knihu, z kam sem to čet, tak sem hodím citaci.
JARWIKS píše:Každopádně nechcu teď lanařit z hlavy, ale četl jsem že průměrná délka štiky se pohybovala kolem 150 cm váha jestli se nepletu kolem 35Kg a u dalších ryb to bylo kolem 100 cm.
Tak to byli dobře zmutovaný ryby. Škoda jenom, že se nedochovaly do 21. století. Ty naše sardinky nestojej za nic
JARWIKS píše:Každopádně nechcu teď lanařit z hlavy, ale četl jsem že průměrná délka štiky se pohybovala kolem 150 cm váha jestli se nepletu kolem 35Kg a u dalších ryb to bylo kolem 100 cm.
Tak to byli dobře zmutovaný ryby. Škoda jenom, že se nedochovaly do 21. století. Ty naše sardinky nestojej za nic
Obojí.
1. Například Vyza, jeseter, hlavatka - nestíhají dorůst. Ale i na ně platí to druhé (sice je to spíše nepřirozený výběr než přirozený).
2. Rybám se vyplatí být malé, protože proniknou sítěmi (v moři) a tudíž pohlavním výběrem jsou preferovány malé kusy (proto se začaly zmenšovat oka v sítích ). Je jednoznačně prokázáno u nějakých severoamerických ryb, dospívají ryby o polovinu menší, než tomu bylo před sto lety.