Ronsperk wrote:No s tím keltským mečem si nejsem jistý byl dvoubřitý. Vzhledem k době kdy se používal soudím, že se z něj a germánských, slovanských a římských mečů vivinulo všechno co má čepel nad 60cm
Ale tenhle mi přijde nějaký přezdobený. Nevím moc reálu ve mě nevzbuzuje. Spíš suvenýr ze současného Španělska. Odkud je to foto?
No tak z tim vyvinem mas naprostou pravdu. Jedine, co bych mozna rozlisoval je to, ze od pocatky byly dve vyvojove linie. Ta jizni, rimska a severni, zbyt co jsi vyjmenoval. Spravne podotykas, ze to jsou ale praotci vseho, co ma cepel delsi nez 60 cm. Pokusim se v dohledne dobe onen rodokmen mecu naskenovat a umistit ho sem.
Pro upresneni a zajimavost zde prikladam tenhle zajimavy rodokmen mecu. V same pocatku vyvoje mece jasne vidime dve vyvojove vetve. Jedna z rimskych zbrani a druha z keltskych. Proto si myslim, ze uvadet, ze keltsky mec, potazmo veskere secne zbrane, vznikly z rimskeho mece neni presne. Jak jsem jiz rikal, jednalo se o dve samostatne vyvojove linie.
Medieval Swordsmanship
Illustrated Methods and Techniques
John Clements
Last edited by Heinrich von Rheinhausen on Tue 21. Mar, 2006 10:11, edited 1 time in total.
fra Heinrich von Rheinhausen Zemský mistr Řádu svatého Jana Jeruzalemského