koprivy, tot rostliny uuzasnee

Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Mám takový nejapný dojem že ještě v 50-60-tých letech 20. století. Nebo ty "kopřiváky" (mimochodem silně žravé plátno) už jsou jen pouhým názvem?
Mokohtavenotaxe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Mokohtavenotaxe »

Wothan píše:Mám takový nejapný dojem že ještě v 50-60-tých letech 20. století. Nebo ty "kopřiváky" (mimochodem silně žravé plátno) už jsou jen pouhým názvem?
Řekl bych že kopřiváky jsou pojmenovány po jejich charakteristickém potisku, nikoli podle materiálu na výrobu tkaniny. :twisted:
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Awe, Mokohtavenotaxe: Správně experienciální, nikoliv experimenciální, z anglického "experience" = zkušenost, zážitek, zažít, zkusit, vyzkoušet atd. :wink:
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od awe »

Rab: Mokohtavenotaxe to možná předtím psal i dobře, to už nevím. Každopádně si to stejně nebudu pamatovat a budu asi pořád používat "experimentální" :?
Mokohtavenotaxe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Mokohtavenotaxe »

rab píše:Awe, Mokohtavenotaxe: Správně experienciální, nikoliv experimenciální, z anglického "experience" = zkušenost, zážitek, zažít, zkusit, vyzkoušet atd. :wink:
Oh z fleku jsem to napsal také špatně. Kaji se :oops: :oops: :oops: :oops:
Přece jen si na to nové slovíčko musím nejprve zvyknout. Na rozdíl od Aweho se ho ale snažím přivést k životu..... :wink:
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od awe »

Mokohtavenotaxe: nemyslel jsem to tak, že ten výraz budu ignorovat, ale asi bude trvat než si zvyknu ho používat v běžném hovoru. Přeci jen to ještě není tak zaběhnutý.

A k tématu zpracování kopřiv. Prošel jsem všechny kazety co jsem vyhrabal a ten dokument kde ty kopřivy zpracovávají jsem nenašel :(
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Zvažoval jsem zpracování kopřiv vyzkoušet na podzim. Myslel jsem ovšem, že to bude stejné jako u lnu - usušit, pak "naklepat" (tedy rozbít povrchovou strukturu), pročesat a snovat...
S tím vyhnitím je to zajímavé a stojí to jistě za zkoušku. (V paneláku by to bylo úplně nejideálnější - ten smrad tedy :twisted: ).
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melkel »

Pampalíny píše:Zvažoval jsem zpracování kopřiv vyzkoušet na podzim. Myslel jsem ovšem, že to bude stejné jako u lnu - usušit, pak "naklepat" (tedy rozbít povrchovou strukturu), pročesat a snovat...
S tím vyhnitím je to zajímavé a stojí to jistě za zkoušku. (V paneláku by to bylo úplně nejideálnější - ten smrad tedy :twisted: ).
Koukni na krtka, několik stupňů zpracování jsi zapomněl .-) I len se máčí a nechává rosit, protože se tím vlákna uvolňují. To vyhnití mě zaujalo pro relativní nenáročnost na vybavení.
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Aby jsi si zrovna ty nerýpl 8) Nebudu tu přece vyzdvihovat nějakého hmyzožravce ... a pak mu ještě platit tantiemy :? Apropo - da se ten krteček někde na Netu stáhnout?

Jenom jsem chtěl naznačit, že mi to s tím vyhnitím nějak nesedí - vím jak se dělalo hnojivo z kopřiv (hit jedné sezóny). A nějak si nevybavuji, že by ty vlákna šla dobře dolů. Ale spíše jsem se na to nesoustředil a tudíž to přehlédl...
melian
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melian »

Krtecek jde urcite sehnat (zajimave, prave jsem se rozhledla u nas na siti a vidim ho u jedne holky na miste /skolaFTmgr/predeni/Krtek a kalhotky.avi - nemaji ti textilaci krasne studium?).