Chlast - slast

Moderátoři: El Cid, Brant, MarcusIV, LiborZ

Ghoblin
Nováček
Nováček

Re: варенуха

Příspěvek od Ghoblin »

Brant píše:Varenucha (варенуха) je kořalka (vodka),...
Tohle znám, u nás se podobné pití pod názvem vařonka pije dodneška - s tím že výchozí surovinou je špatně přefiltrovaný destilát nebo domácí pálenka, ve které zůstalo při kvašení moc pecek a jiného bordelu, takže se normálně moc nedá pít. Dá se to svařit buď komplet, nebo se ve vodě zvlášť svaří koření a cokoli dalšího, ještě vroucí voda se nalije do pálenky, a pak se přidá med. Slezská tradice říká, že vařonku je třeba pít z hrnku vymazaného máslem, ale to už záleží na každém, co má rád.
Knecht píše:Pokusil jsem se o přepis:
(ukrajinštiny lépe znalí nechť opraví)
Kvas kozackij
V 35l kypjatku obvarjujut 1,5 kg žytnich suchariv i nastojujut protjagom 8 hod....
Pro domácí přípravu mám vyzkoušený poměr 5l vody a do toho 300g suchého chleba, necelá polovina kostky droždí rozmíchaná v 10 polévkových lžících medu. Výsledkem jsou něco přes dva litry příjemně šumivého pití, ideál na léto když je vedro.
Brant píše:Také se tam píše, že podle některých badatelů to vypadá, že kozácká vodka neměla víc jak 30 %...
Chtělo by to vyzkoušet, osobně myslím že s jednoduchou destilační aparaturou(a la lavorovice, nebo ta keramická co je tady v jednom fóru) bez chladiče se na moc velké procenta dostat nepůjde. Rozdíl mezi teplotou odpařování lihu a vody je dost úzký - takže buď hlídám teplotu pořádně, a dostanu se na vysoké procenta, ale než prokapu litr pálenky bude mi to trvat týden, nebo proces zrychlím, dostane se mi tam i voda a obsah alkoholu klesá.