Boty - чоботи

Moderators: El Cid, Brant, MarcusIV, LiborZ

woden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: Boty - чоботи

Post by woden »

mozno aj rucne robi ale vacsinu veci co so m videl ze mal v stanku bola sita na stroji.
woden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by woden »

Este ma napadla celkom, dolezita vec k tym topankam a to je farba. Co mame z berestecka a pod nalezy tak su tmave az cierne.
Stretli ste sa aj s inymi farbami?

Napadlo ma to cisto z toho ze mam cevnenu kozu vhodnu na boty. Taku troska do tmavsia. Tak rozmyslam nad tym ci ju pouzit.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Tuším že Hřibová uvádí, že barevné boty byly spíše slavnostní, zatímco všední obuv byla černá.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Brant »

V tom překladu o oděvech se píše, že červené nebo dvoubarevné vysoké boty nosily při slavnostech svobodné dívky. Podle všeho si muži na barevné boty moc nepotrpěli, ale s jistotou to zatím tvrdit nemůžeme. Podle všeho to ale vypadá, že barevné botky mohly být pro kozáky "zšenštilé". Já mám taky ještě červené a špičaté holinky, protože tenkrát jsme si je nechali dělat skoro všichni. Přes zimu ale přezuju.
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Brant »

Našel jsem na ukrajinským fóru tyhle botky. Bohužel jediný komentář k tomu je, že je to 17. století a je to focené v muzeu v Угличе. Já bych to tipoval na polské jezdecké boty, co myslíte?
botky.JPG
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)
woden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by woden »

na kozakov maju iny typ konstrukcie ako som doteraz videl.
Su len z dvoch kucov a robene na kopyte.
Timofejič
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Timofejič »

V Ruděnkovo knížce má něco podobnýho strejda ze str.30, co si říká záporožec,
možná i strejda pokozáčený šlechtic, o pár str. před.
Zmrd býlím!
woden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by woden »

vacsinou co som pozeral som nasiel vacsie cizmy. Klasicke krpce ale museli byt. napr. nieco ako likove boty a pod. co sa nejake aj nasli. Ale co tie klasicke krpce. Ako je to s nalezmi? (viem ze v berestecku su nejake ale chcelo by to viacero zdrojov asi)
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by zoone »

Kdyz se divam na ty botky, tak vysoke krojove boty na morave vypadaji vicemene stejne jako kozacke. Kulata spicka, podpatek a komplet kozene. Jedine co maji jine je, ze cast co je na lytku je vytvrzena. Neco podobneho se nenaslo?

"Co proliješ hrdlem ti už nikdo nevezme..."
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Nevím jak v nálezech, ale já si u Kvasničky při objednávce domluvil, že mi holeň zepředu trochu vyztuží. Nesnáším, když se mi shrnují holínky a víkend s utaženým řemínkem pod kolenem není nic moc.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/