Boty - чоботи
Moderators: El Cid, Brant, MarcusIV, LiborZ
-
- Stálý přispěvatel
Re: Boty - чоботи
mozno aj rucne robi ale vacsinu veci co so m videl ze mal v stanku bola sita na stroji.
-
- Stálý přispěvatel
Este ma napadla celkom, dolezita vec k tym topankam a to je farba. Co mame z berestecka a pod nalezy tak su tmave az cierne.
Stretli ste sa aj s inymi farbami?
Napadlo ma to cisto z toho ze mam cevnenu kozu vhodnu na boty. Taku troska do tmavsia. Tak rozmyslam nad tym ci ju pouzit.
Stretli ste sa aj s inymi farbami?
Napadlo ma to cisto z toho ze mam cevnenu kozu vhodnu na boty. Taku troska do tmavsia. Tak rozmyslam nad tym ci ju pouzit.
-
- Stálý přispěvatel
Tuším že Hřibová uvádí, že barevné boty byly spíše slavnostní, zatímco všední obuv byla černá.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
-
- Stálý přispěvatel
V tom překladu o oděvech se píše, že červené nebo dvoubarevné vysoké boty nosily při slavnostech svobodné dívky. Podle všeho si muži na barevné boty moc nepotrpěli, ale s jistotou to zatím tvrdit nemůžeme. Podle všeho to ale vypadá, že barevné botky mohly být pro kozáky "zšenštilé". Já mám taky ještě červené a špičaté holinky, protože tenkrát jsme si je nechali dělat skoro všichni. Přes zimu ale přezuju.
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)
-
- Stálý přispěvatel
Našel jsem na ukrajinským fóru tyhle botky. Bohužel jediný komentář k tomu je, že je to 17. století a je to focené v muzeu v Угличе. Já bych to tipoval na polské jezdecké boty, co myslíte?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)
-
- Stálý přispěvatel
na kozakov maju iny typ konstrukcie ako som doteraz videl.
Su len z dvoch kucov a robene na kopyte.
Su len z dvoch kucov a robene na kopyte.
-
- Stálý přispěvatel
V Ruděnkovo knížce má něco podobnýho strejda ze str.30, co si říká záporožec,
možná i strejda pokozáčený šlechtic, o pár str. před.
možná i strejda pokozáčený šlechtic, o pár str. před.
Zmrd býlím!
-
- Stálý přispěvatel
vacsinou co som pozeral som nasiel vacsie cizmy. Klasicke krpce ale museli byt. napr. nieco ako likove boty a pod. co sa nejake aj nasli. Ale co tie klasicke krpce. Ako je to s nalezmi? (viem ze v berestecku su nejake ale chcelo by to viacero zdrojov asi)
-
- Stálý přispěvatel
Kdyz se divam na ty botky, tak vysoke krojove boty na morave vypadaji vicemene stejne jako kozacke. Kulata spicka, podpatek a komplet kozene. Jedine co maji jine je, ze cast co je na lytku je vytvrzena. Neco podobneho se nenaslo?
"Co proliješ hrdlem ti už nikdo nevezme..."
-
- Stálý přispěvatel
Nevím jak v nálezech, ale já si u Kvasničky při objednávce domluvil, že mi holeň zepředu trochu vyztuží. Nesnáším, když se mi shrnují holínky a víkend s utaženým řemínkem pod kolenem není nic moc.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"