Oděv

Moderátoři: El Cid, Brant, MarcusIV, LiborZ

LiborZ
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: Oděv

Příspěvek od LiborZ »

Tyhle jsou k dostání u Olomouckého pluku
Schránka01.jpg
Odpovídají zhruba tomuhle nálezu
beresteczko_ii_079[1].jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Nalivajko - náčelník proviantní služby
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Ty originály se mi líbí víc. To abych si udělal formu...
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Jak je to s čepicemi? Vím že jste mě varovali před klasickým "komínem" z kožešiny, že je to 18.stol. - je teda na naši dobu potřeba to udělat jenom nižší, nebo se téhle konstrukci mám úplně vyhnout? Tj. konstrukci, kdy je kolem hlavy vyšší pruh kožešiny a nahoře je pytlíkovité dýnko spadající na stranu.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Rostislav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rostislav »

Knecht píše:Jak je to s čepicemi? Vím že jste mě varovali před klasickým "komínem" z kožešiny, že je to 18.stol. - je teda na naši dobu potřeba to udělat jenom nižší, nebo se téhle konstrukci mám úplně vyhnout? Tj. konstrukci, kdy je kolem hlavy vyšší pruh kožešiny a nahoře je pytlíkovité dýnko spadající na stranu.
Když nebude ta kožešina příliš vysoká a bude s dlouhým chlupem, tak je to v pohodě.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Dlouhý chlup? Sakryš, takže persián po tetě můžu zahodit.
Rostislav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rostislav »

Knecht píše:Dlouhý chlup? Sakryš, takže persián po tetě můžu zahodit.
:-) Počkej ještě na potvrzení této informace od Libora, Marka nebo Branta, anšto vyšší oděvní instance.
Lenka
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Lenka »

Knecht píše:Dlouhý chlup? Sakryš, takže persián po tetě můžu zahodit.
Já myslím, že na tom obrázku od Repina, co je někde tady na fóru, je čepice s lemem z astrakánu, perziánu, nebo nějaké podobné jehnětiny s krátkým chlupem. Má ji ten, co se sklání nad pisatelem. Jenže je ta jehnětina šedá přírodní a ty máš ten kožich po tetě asi z černého barveného perzianu.
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Brant »

Pokusím se dohledat něco k tomu persiánu a dám vědět.

Jinak jsem objevil knížku o výšivkách na košile, ale asi se k ní jen tak nedostaneme :( http://www.knyha.com/ukr/catalog/500/
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Šarovary

Příspěvek od Brant »

Střihy na šarovary
šarovary.jpg
šarovary2.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Brant »

O čepicích jsem zatím jen zjistil, že se nepleteme a vysoké "roury" jsou pro kozáky na 17. stol. k ničemu. Je to 18. a spíš až 19. stol.