Bohuslav wrote:To zlaté bude nejpravděpodoběji lem od toho dalšího svrchnku bez rukávů..
Já bych to neviděl takhle samozřejmě.
Já bych se klidně domníval, že to zlaté je ohraničení velmi hluboko vsazených rukávů. (Analogií máme několik, ať už pohřební tuniku Václava IV (viz sborník Radim 09) nebo kabátec Charlese de Blois (1365), případně je to velmi typické pro starší oděvy Španělské kultury (opět viz Sborník, Hřibová: Španělsko, 13.st.) Naopak bych na tom vyobrazení neviděl žádný důkaz pro to, že by se mělo jednat o svrchní oděv s kornoutkovým rukávem a na něm ještě další svrchní oděv (tzv. surcot) bez rukávů.
Jako poslední podpůrný argument pro tohle mi přijde, že svrchní oděvy bez rukávů v délce po kolena (nebo snad dokonce nad kolena) nejsou rozhodně typické (zdráhám se říci témeř neexistující). Druhá věc, rukopis Add. MS 42130 (tedy tzv. Luttrel Psalter) bych doporučoval datovat spíše do pozdější části uváděného rozpětí (1320-1345), tedy někam k roku 1340.
A ještě poslední poznámka. Rovněž si nemyslím, že " vršek vlna a podšité lnem. To by byla asi taková klasika třeba na neděli do kostela" toto je typická kombinace pro slavnostní příležitost, já si myslím, že se ty vlněné oděvy přeceňují. Na tu práci a pole ano, ale v neděli do kostela bych to viděl na lepší látky. Ale budiž, záleží na zdobnosti a provedení.
Pro polovinu 14. st. se oděv dohledává a dělá celkem dobře, spíš se musí ujasnit postava a které desetiletí to má být, tady se ta móda hodně rychle mění rok od roku a oblast od oblasti...