Šperky, ozdoby, drobné doplňky

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

No tak to jsem opravdu přehlédl, chtělo by to zjistit podrobnosti, jestli to opravdu leželo u hlavy atd. - zkusím se obrátit přímo na Lutovského - díky Pampalíny!
Nicméně je vidět, že konce zaušnic nejsou těsně u sebe, tzn. jedině že byly v té kůži zastrčené hodně natěsno do malé dírky...
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Záušnice

Příspěvek od Pampalíny »

Ještě Lutovský:
"časté bylo jejich vplétání do vlasů, zavěšování na stužky, v některých hrobech se dochovaly i tenké kožené řemínky, v nichž byl zastrkán větší počet záušnic (...čelenky)"
Velislavova bible - 14.stol - použití záušnic:
Obrázek
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

No, ten text i obrázek je samozřejmě známý, ale problém je v tom, že jsou to jen jakési domněnky, nepodpořené přesvědčivými důkazy z nálezů. Jak vplést záušnici do vlasů aby tam držela? Já to zkoušel a nešlo mi to. Co jsou to "tenké kožené řemínky"? Čelenky to být nemohou, alespoň já si čelenku představuji jako širší pruh kůže či textilie, ne jen řemínek. Jak rozumět "řemínky v nichž byly záušnice zastrkány" - jak? Zastrkány za řemínek? Nebo řemínkem provléknuty? Ale jak by držely? Záušnice z nálezů v naprosté většině nemají konce "scvaknuté" k sobě, tudíž by musely vypadnout. To samé je u "zavěšování na stužky" - jak je zavěsit aby držely?
A ten obrázek je, jak jsi správně napsal, o několik století starší, a patrně se nejedná o záušnice, přestože to autoři, kteří obrázek používají, často tvrdí (opisují jeden od druhého).
Podle mě to není tak jednoduché, proto jsem to tu nakousl.
Bryennios
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bryennios »

rab: no "nescvaknutou" zausnici vpletes do vlasu uplne v pohode - do cupku prece - a drzi tam pevne :)
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: Šperky, ozdoby, drobné doplňky

Příspěvek od Boza »

rab píše:... které autorka výzkumu Zlata Čilinská označila za "vrkočové spony", které patrně spínaly válečníkovy dlouhé vlasy do nějakého úhledného účesu. Spony byly dlouhé 50 mm a široké 19 mm. Bohužel, jmenovaná autorka ve svých dosavadních pracích publikovala pouze následující kresby, fotografie nikoliv, a nepodařilo se mi vypátrat, jestli je tento nález vystaven v nějakém slovenském muzeu. Kdyby náhodou o tom někdo věděl víc, ozvěte se.
Hmm, zkus kontaktovat:

PhDr.CSc. Zlata Čilinská
Pražská 9, Košice
055/6421246

Je to čerstvě vytažené ze slovenského telefonního seznamu, tak by to mělo platit 8) Samozřejmě neručím za to, že je to ta pravá osoba, nicméně je to jediná Zlata Čilinská v seznamu kterou jsem našel :twisted:
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Rab před časem prodával nádherné velkomoravské náušnice. Nemá ten pan Zajíc nějaké stránky či katalog. Blíží se narozeniny mé paní a tohle myslím by byl vhodný dárek.
Honor supra Vitam! Obrázek
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Franta Zajíc právě chystá svoje stránky na www.sperkarstvi.cz, ale ty ještě nefungují - až prý během dubna. Takže úplně nejlíp uděláš, když mu napíšeš na adresu ZAJEF@seznam.cz , a on ti obratem pošle katalog přímo. Právě jsem s ním mluvil po telefonu, takže o tobě ví. Udělá téměř cokoliv i podle dodané předlohy. Jinak o něm vyjde dvoustránkový článek i s fotkama v časopisu Chatař a chalupář teď na začátku dubna (moje dílo :-)
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Díky! Hned mu napíšu. Ty cos prodával bych bral s fleku, ale než jsem napsal hned mi je vyfoukli :cry:
Jen malý dotaz. Ty bys to mohl vědět. Do jak velkého rozsahu mám vybírat dataci šperku, pokud děláme 12. století. Je možné i o něco dříve, nebo je to hloupost. Jen jsem zvědavý. :lol:
Honor supra Vitam! Obrázek
Bryennios
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bryennios »

no to zalezi na tom, co presne si chces nechat udelat - obecne je tvarove spektrum sperku u nas v 11. a 12. stoleti vzasade stejne a dramatickym zmenam nepodlehalo - ale napr. zausnice se dost zvetsuji...
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Ronsperk: Bryennios už odpověděl; určitě bych ale nešel do šperku z dob Velké Moravy, to je přeci jen dost vzdálená doba. Cennější šperky se určitě dědily, tedy se nosily možná déle než jednu generaci, každopádně se už nedávaly do hrobů - "ten na kříži" to zakázal (je tudíž docela málo nálezů). Jestli bys chtěl náušnice, zkusím najít nějaké vhodné typy - jen to nebude hned...