No tak to jsem opravdu přehlédl, chtělo by to zjistit podrobnosti, jestli to opravdu leželo u hlavy atd. - zkusím se obrátit přímo na Lutovského - díky Pampalíny!
Nicméně je vidět, že konce zaušnic nejsou těsně u sebe, tzn. jedině že byly v té kůži zastrčené hodně natěsno do malé dírky...
Šperky, ozdoby, drobné doplňky
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
Záušnice
Ještě Lutovský:
"časté bylo jejich vplétání do vlasů, zavěšování na stužky, v některých hrobech se dochovaly i tenké kožené řemínky, v nichž byl zastrkán větší počet záušnic (...čelenky)"
Velislavova bible - 14.stol - použití záušnic:

"časté bylo jejich vplétání do vlasů, zavěšování na stužky, v některých hrobech se dochovaly i tenké kožené řemínky, v nichž byl zastrkán větší počet záušnic (...čelenky)"
Velislavova bible - 14.stol - použití záušnic:

-
- Stálý přispěvatel
No, ten text i obrázek je samozřejmě známý, ale problém je v tom, že jsou to jen jakési domněnky, nepodpořené přesvědčivými důkazy z nálezů. Jak vplést záušnici do vlasů aby tam držela? Já to zkoušel a nešlo mi to. Co jsou to "tenké kožené řemínky"? Čelenky to být nemohou, alespoň já si čelenku představuji jako širší pruh kůže či textilie, ne jen řemínek. Jak rozumět "řemínky v nichž byly záušnice zastrkány" - jak? Zastrkány za řemínek? Nebo řemínkem provléknuty? Ale jak by držely? Záušnice z nálezů v naprosté většině nemají konce "scvaknuté" k sobě, tudíž by musely vypadnout. To samé je u "zavěšování na stužky" - jak je zavěsit aby držely?
A ten obrázek je, jak jsi správně napsal, o několik století starší, a patrně se nejedná o záušnice, přestože to autoři, kteří obrázek používají, často tvrdí (opisují jeden od druhého).
Podle mě to není tak jednoduché, proto jsem to tu nakousl.
A ten obrázek je, jak jsi správně napsal, o několik století starší, a patrně se nejedná o záušnice, přestože to autoři, kteří obrázek používají, často tvrdí (opisují jeden od druhého).
Podle mě to není tak jednoduché, proto jsem to tu nakousl.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Re: Šperky, ozdoby, drobné doplňky
Hmm, zkus kontaktovat:rab píše:... které autorka výzkumu Zlata Čilinská označila za "vrkočové spony", které patrně spínaly válečníkovy dlouhé vlasy do nějakého úhledného účesu. Spony byly dlouhé 50 mm a široké 19 mm. Bohužel, jmenovaná autorka ve svých dosavadních pracích publikovala pouze následující kresby, fotografie nikoliv, a nepodařilo se mi vypátrat, jestli je tento nález vystaven v nějakém slovenském muzeu. Kdyby náhodou o tom někdo věděl víc, ozvěte se.
PhDr.CSc. Zlata Čilinská
Pražská 9, Košice
055/6421246
Je to čerstvě vytažené ze slovenského telefonního seznamu, tak by to mělo platit

A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Franta Zajíc právě chystá svoje stránky na www.sperkarstvi.cz, ale ty ještě nefungují - až prý během dubna. Takže úplně nejlíp uděláš, když mu napíšeš na adresu ZAJEF@seznam.cz , a on ti obratem pošle katalog přímo. Právě jsem s ním mluvil po telefonu, takže o tobě ví. Udělá téměř cokoliv i podle dodané předlohy. Jinak o něm vyjde dvoustránkový článek i s fotkama v časopisu Chatař a chalupář teď na začátku dubna (moje dílo 

-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Ronsperk: Bryennios už odpověděl; určitě bych ale nešel do šperku z dob Velké Moravy, to je přeci jen dost vzdálená doba. Cennější šperky se určitě dědily, tedy se nosily možná déle než jednu generaci, každopádně se už nedávaly do hrobů - "ten na kříži" to zakázal (je tudíž docela málo nálezů). Jestli bys chtěl náušnice, zkusím najít nějaké vhodné typy - jen to nebude hned...