Kaine ,Kaine ,že ti to vůbec stojí za to hnedka někoho poslat za jeho i třeba špatné doměnky ke dnu
někdy si řikám že tyto naráživé přízpěvky musí odradit spoustu lidí co začínají a chtěli by se tomu věnovat pořádně neb každý jenou začínal a ptal se na blbosti tož hned je neodsuzujte
jinak ty rukavice když né kroužkové ani prošité tak pak je teda možnost jak psal Boreš kožené s našitými kusy plátů viz Klučina Zbraně a Zbroj
osobně doporučuji také komplet s pěstnicemi a jestli chceš ty šupiny tak ve formě vesty jako zesilovací část zbroje
Šupinové rukavice?
Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen
-
- Stálý přispěvatel
Romule je pravda, že každý z nás začínal, nadruhou stranu je dobrým zvykem si nejdřív o dané problematice zjistit vlastními silami vše možné a pak se ptát na nejasnosti.
Pro počátek 14. století a nízkého šlechtice jsou kožené rukavice zesílené plátky kovu z 99% špatné řešení. Jestliže je někdo doloží k počátku 14. století, tak klobouk dolů. Já je zatím doložil tak do dvacátých let a i tam se jedná o nákladný výstřelek šlechty (nechci říkat vysoké). Naproti tomu se kroužkové komplety objevují vcelku dost běžně i v polovině 14. století, kde bych je dříve nečekal.
Pro počátek 14. století a nízkého šlechtice jsou kožené rukavice zesílené plátky kovu z 99% špatné řešení. Jestliže je někdo doloží k počátku 14. století, tak klobouk dolů. Já je zatím doložil tak do dvacátých let a i tam se jedná o nákladný výstřelek šlechty (nechci říkat vysoké). Naproti tomu se kroužkové komplety objevují vcelku dost běžně i v polovině 14. století, kde bych je dříve nečekal.
Vítězství nebo smrt!
-
- Stálý přispěvatel
chlapi, tenhle postup hledání odpovědí na vaše otázky je zcela zásadně špatně a výseldky musejí být nutně zavádějícíPřibík z Pořešína píše:někde jsem četl o jakémsi šupinovém návleku který se dával na rukavice a pripevňoval se řemínky ale jinak jsem toto nikde neviděl, bylo by dobré kdyby jsi sem přidal tu iluminaci

tak po milionšestý...
http://www.livinghistory.cz/modules.php ... 39&start=0
Ich dien!
-
- Stálý přispěvatel
Romule, mi nevadí, že se plete, to je u nováčka v pořádku. Mi vadí, že bez jakékoliv znalosti problematiky začne stylem "Ale co s člověkem, který má estetické cítění a kroužkové a prošívané rukavice se mu hrubě nelíbí? " Sorry, ale říct o 99% lidí, že nemají estetické cítění (a přitom sám o problematice nic nevědět), a zároveň po nich chtít rady, je dost troufalé a je třeba mu to vytknout. Ne neznalost, ale přístup.
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Ja si myslím že to tázající vůbec nemyslel špatně a nikoho tim nechtěl urazit. Prostě jen nevhodně položil dotaz, to že se tady strhla taková vlna nevole chápu, ale brzděte trochu, přeci jen je to zbytečné, stačí vysvětlit ve dvou třech příspěvcích jak se věc má, doporučit literaturu nějak ty iluminace a tim by se to mohlo uzavřit. Jestli si z toho dotyčný něco veme a bude se tim řídit je věc druhá. Ale to už přeci nejni naše starost. Nám připadá tak akorát dobrej pocit že jsme mu snad pomohli a přispěli tim ke zkvalitnění pokulhávající české šermířské scény 

Werner I. z Pořešína,
bratr Pribyslava II. z Pořešína,
věrný přítel, rádce a lovčí Petra I. z Rožmberka.
Kdo nechce, hledá důvody. Kdo chce, hledá způsoby.
bratr Pribyslava II. z Pořešína,
věrný přítel, rádce a lovčí Petra I. z Rožmberka.
Kdo nechce, hledá důvody. Kdo chce, hledá způsoby.
-
- Stálý přispěvatel
Pokud vím, poslal jsem mu odkazy na manuscripty relevantní pro dotazované období a vhodné pro získání nějaké představy. Dál jsem mu poslal i odkaz na náhroby a poradil věci plynoucí z mého dluhodobého shromažďování materiálů okolo rukavic všeho druhu pro mou práci o rukavicích ve VS. Takže v čem je problém?
Nemůžeš vytýkat Kainovi jeho oprávněnou reakci, protože tohle byl dotaz tak na český šerm... Navíc nebyl položen zdvořile a byl špatně formulovaný bez předchozího pročtení informací alespoň tady na fóru (nehledě na informace jinde). Takových dotazů je tu hodně a navíc tito tazatelé spamují fórum zakládáním duplicitních témat. Sekat jim ruce...
Nemůžeš vytýkat Kainovi jeho oprávněnou reakci, protože tohle byl dotaz tak na český šerm... Navíc nebyl položen zdvořile a byl špatně formulovaný bez předchozího pročtení informací alespoň tady na fóru (nehledě na informace jinde). Takových dotazů je tu hodně a navíc tito tazatelé spamují fórum zakládáním duplicitních témat. Sekat jim ruce...

Vítězství nebo smrt!
-
- Stálý přispěvatel
No a možná jsem byl ostřejší, než vám přijde vhodné, ale jak říká Vladan, to je furt dokola, neochota, nezdvořilost atd.
Ale když si něco nastuduje, začne odjinud, tak proti němu nic nemám
Ale když si něco nastuduje, začne odjinud, tak proti němu nic nemám

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
- Nováček
Děkuji za dobré rady. Opravdu jsem neměl v úmyslu nikoho urážet Kaine, je mi líto, že sis můj názor vzal osobně. Za svou případnou nezdvořilost se omlouvám, možná mám jen více zkušeností s fóry, kde se lidé baví na bázi přátelské. Pro příště jsem s tímto zvykem obeznámen. Vladane, děkuji ti za odkazy, zatím jsem tyto manuskripty viděl jen zevrubně. Přesto už vím, kde se nemám ptát. Děkuji a prosím moderátory o ukončení této diskuse.
-
- Stálý přispěvatel
Já mám z toho spíš pocit, že jsi toho zase tak moc nepochopil - problém přece nebyl v tom KDE se ptáš (a kde se ptát už nemáš) ani KOHO se ptáš, ale hlavně JAK se ptáš (a jak se ptát už nemáš)
Přátelského přístupu se asi snáz dostane člověku co řekne "mě osobně se kroužkové rukavice moc nelíbí, můžete mi pro toto období poradit jiný ekvivalent, případně jak to bylo s šupinovými rukavicemi?" (poté co si to nastudoval kde mohl a neuspěl) než ty rádoby obecně platné kategorizace o estetice, co jsi tu předvedl ty, v tom se asi shodneme ne? Ne že by to pomohlo, protože na počátku 14.st. byl stále ještě převažujícím typem zbroje těžkooděnce-jezdce kroužkový komplet s připojenými pěstnicemi - stejný jaký se nosil celé 13.st. možná o něco kratší. Teoreticky bys mohl mít rukavice už i oddělené a nebo třeba prstové (troj nebo i pětiprstové) - souhlasím s tím, že velké masivní kroužky našité na pracovní kožené rukavici (častý jev) vypadají blbě, ale pokud bys zainvestoval do jemnějšího pletiva z jemnějšího drátu (pochopitelně nýtovaného aby to něco vydrželo), bude to vypadat velmi dobře a nebude to obnášet problémy se spekulacemi stran šupinových rukavic. Jinak už to tu asi padlo, ale i naprostá většina toho co se v ikonografii (často na plastikách) tohoto období jeví jako drobné šupinky je spíše stylizované zjednodušené kroužkové pletivo.

Přátelského přístupu se asi snáz dostane člověku co řekne "mě osobně se kroužkové rukavice moc nelíbí, můžete mi pro toto období poradit jiný ekvivalent, případně jak to bylo s šupinovými rukavicemi?" (poté co si to nastudoval kde mohl a neuspěl) než ty rádoby obecně platné kategorizace o estetice, co jsi tu předvedl ty, v tom se asi shodneme ne? Ne že by to pomohlo, protože na počátku 14.st. byl stále ještě převažujícím typem zbroje těžkooděnce-jezdce kroužkový komplet s připojenými pěstnicemi - stejný jaký se nosil celé 13.st. možná o něco kratší. Teoreticky bys mohl mít rukavice už i oddělené a nebo třeba prstové (troj nebo i pětiprstové) - souhlasím s tím, že velké masivní kroužky našité na pracovní kožené rukavici (častý jev) vypadají blbě, ale pokud bys zainvestoval do jemnějšího pletiva z jemnějšího drátu (pochopitelně nýtovaného aby to něco vydrželo), bude to vypadat velmi dobře a nebude to obnášet problémy se spekulacemi stran šupinových rukavic. Jinak už to tu asi padlo, ale i naprostá většina toho co se v ikonografii (často na plastikách) tohoto období jeví jako drobné šupinky je spíše stylizované zjednodušené kroužkové pletivo.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.