Odívání
Moderator: Joe
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Malinko bych odbočil od nohavic.
Zajímaly by mně nitě. Vím, že Klárka a Dešťovka mají tohle téma docela zpracované a vy jste od nich určitě náležitě vzděláni.
Tak tedy jaké nitě pro 19. století. Zajímá mně jak počátek, tak konec. Bavlna? Len? Hedvábí? ještě něco jiného?
A kde je sháníte?
PS šlacha už mi leze krkem.
Zajímaly by mně nitě. Vím, že Klárka a Dešťovka mají tohle téma docela zpracované a vy jste od nich určitě náležitě vzděláni.
Tak tedy jaké nitě pro 19. století. Zajímá mně jak počátek, tak konec. Bavlna? Len? Hedvábí? ještě něco jiného?
A kde je sháníte?
PS šlacha už mi leze krkem.

-
- Stálý přispěvatel
Velmi jednoduché - stará dobrá režná a na hrubší dratev - běžně k dostání
a je to OK!
Teoreticky ale bylo možné vše co jsi vyjmenoval neb. v té době to všecho již prostě bylo. Nebo jinak - zde záleží co šiješ. Např. partizáni mohli být oblečeni podle poslední tehdejší Evropsé módy, čili tam už to mohlo být (přesnějí určitě i bylo) i to hedvábí apod.! V Americe ale paradoxně byla bavlněná niť (a i látka) dostupnější (ale až od MM) než len. Důvod je jednoduchý - len se na rozdíl od bavlny skoro nepěstoval nýbrž dovážel.

Teoreticky ale bylo možné vše co jsi vyjmenoval neb. v té době to všecho již prostě bylo. Nebo jinak - zde záleží co šiješ. Např. partizáni mohli být oblečeni podle poslední tehdejší Evropsé módy, čili tam už to mohlo být (přesnějí určitě i bylo) i to hedvábí apod.! V Americe ale paradoxně byla bavlněná niť (a i látka) dostupnější (ale až od MM) než len. Důvod je jednoduchý - len se na rozdíl od bavlny skoro nepěstoval nýbrž dovážel.
Joe M.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Site Admin
-
- Stálý přispěvatel
Šlacha se dá dělit na vlákna, která mohou být velmi tenká a docela pevná - popravdě, mnohem pevnější než nitě!
Pokud to vezmu přísně po LH, tak žádný trapper si nikdy nic nevyšíval. Pokud měl kabát vyšitý, tak to byla vždy práce Indiánek, a čím ty vyšívali tě asi nemusím poučovat.
FÓr je v tom, že na obrazech nejčastěji je vidět trappery s pestrými Indiánskými výšivkami, ale ve skutečnosti si na oszaby trappři moc nepotrpěli, a pokud to šili oni, tak tam žádné nebyli. Přesněji, krom Indiánů se tehdy šilo oblěčení i průmyslově - ona to totiš byla móda, něco jako dneska maskáče - prostě sportovní oblečení do přírody by jsme dneska řekli
A tyto oděvi byli šité dratví. (Mám ale pocit, že nitě se Indiánkám na vyšívání vozili !!!!!)
Pokud to vezmu přísně po LH, tak žádný trapper si nikdy nic nevyšíval. Pokud měl kabát vyšitý, tak to byla vždy práce Indiánek, a čím ty vyšívali tě asi nemusím poučovat.
FÓr je v tom, že na obrazech nejčastěji je vidět trappery s pestrými Indiánskými výšivkami, ale ve skutečnosti si na oszaby trappři moc nepotrpěli, a pokud to šili oni, tak tam žádné nebyli. Přesněji, krom Indiánů se tehdy šilo oblěčení i průmyslově - ona to totiš byla móda, něco jako dneska maskáče - prostě sportovní oblečení do přírody by jsme dneska řekli

Joe M.
-
- Stálý přispěvatel
No jednak máme specializované obchody, vlastní burzičky apod. Nejkvalitnější je bizoní (ze zubra jsem ještě neměl tu čest), hovězí, popřípadě jelení, ale občas zafungovaly i nějaká ta jatka, jak jsou známí.
Na šití musí být vždy od páteře. Usušené a očištěné roztluču, rozmočím, podélně rozrhám a na stehně ukroutím nit požadované tloušťky. Při dobrém grifu mají tak 40 cm. Pokud to vyzkoušiš a budeš šít, nedělej uzlíky (časem se povolí a rozvážou), ale zapošij.
Myslel jsem, že to znáte. Někde z vašich akcí jsem viděl fotografii, jak jí zrovna někdo zpracovává.
Výhoda: Při šití do kůže není skoro vidět šev. Je to jedna z nejstaších metod šití, pevnost nitě je asi nejvyšší z toho co znám.
Nevýhody: relativně krátká nit (když jsem začínal, nebyly výjimkou 10 cm kousky se kterými jsem ještě vyšíval), práce je náročnější na čas než s nití a vám se bude asi hůře shánět. (ovšem není problém pomoci)

Na šití musí být vždy od páteře. Usušené a očištěné roztluču, rozmočím, podélně rozrhám a na stehně ukroutím nit požadované tloušťky. Při dobrém grifu mají tak 40 cm. Pokud to vyzkoušiš a budeš šít, nedělej uzlíky (časem se povolí a rozvážou), ale zapošij.
Myslel jsem, že to znáte. Někde z vašich akcí jsem viděl fotografii, jak jí zrovna někdo zpracovává.
Výhoda: Při šití do kůže není skoro vidět šev. Je to jedna z nejstaších metod šití, pevnost nitě je asi nejvyšší z toho co znám.
Nevýhody: relativně krátká nit (když jsem začínal, nebyly výjimkou 10 cm kousky se kterými jsem ještě vyšíval), práce je náročnější na čas než s nití a vám se bude asi hůře shánět. (ovšem není problém pomoci)
-
- Stálý přispěvatel
Jistě, ale určitě s nimi šili. Jednak to byl pro ně nejdostupnější materiál a jednak se šlachou zašívají díry po proříznutí sknejprem, před vlastním vyčiněním. A Trapéři určitě nějaké ty kožky vydělávali ne?Joe wrote: trapper si nikdy nic nevyšíval.
Mám ale pocit, že nitě se Indiánkám na vyšívání vozili !!!!!

Ano nítě se vozili, i proto se na ně ptám, na druhou stranu věci dělané šlachou jsou ještě z počátku 20. století. Tedy na Planinách, na Prériích je skoro výhradně nit již kolem roku 1850 - 60.
-
- Stálý přispěvatel
No právě že se obávám, že to bylo všechno nebo skoro všechno šlachou!!
Jina jeden z mítů - trappeři na to kašlali. Od toho měli Vás
Jen kůže nahrubo vymizdřili a vysušili a slisovali do balíků! Nevylučuji ale že sem tam někdo - to byl ale zoufalec, který byl v průšvihu!!! Každopádně to není doložené. Co je doložené, že první věc kterou dělali bylo vyhledávání Indiánek ne kvůli sexu (to až po potom
), ale právě kvůli pořzení garderoby. Pokud bych ctěl být tvrdě LH, tak bych nesměl sáhnout na jehlu
Ale rozumím na co se ptáš - no prostě to v první půlce 19.století není doloženo!!! A máš to
Žádní nitě
Spwekulativně ale je možné, že by jsi mohl mít i to hedvábí. Myslím ale, že na to by jste spíše narazili ve Vašich materiálech. V našich se o tom prostě nepíše.
Jina jeden z mítů - trappeři na to kašlali. Od toho měli Vás

Ale rozumím na co se ptáš - no prostě to v první půlce 19.století není doloženo!!! A máš to

Joe M.
-
- Stálý přispěvatel
A nemáte nějaké seznamy zboží co se vozilo a prodávalo v obchodních pevnůstkách. Já vím, že Amíci s nimi pracují, ale v češtině jsem se dostal jen k info z druhé ruky (i když ověřené) a u toho je problém, že tu informaci nemám zkrátka úplnou.
Hódně by mně zajímala třeba Bentova pevnost - i v engličtině.

Hódně by mně zajímala třeba Bentova pevnost - i v engličtině.