Ad konstrukce "landsknechta" - jak poznamenala Zuza, dochovaný originál nemáme, alespoň já o žádném nevím. Když jsem se delší čas snažil přijít na to, jaké přijmout zásady, vyšlo mi (s ohledem na ikonografické prameny) následující:
Základní střih "landsknechta" šel podle soudobého trendu mužského oděvu, tj. např. na poč. 16. úzké nohavice (poklopec ještě nemusí být vycpaný) a doublet, který už měl nabraný celý rukáv nebo nadloktí.
V další fázi se přidávají prostřihy - a tu je problém. Mnoho vyobrazení působí dojmem, že oděv je zpracován sofistikovaně, že z prostřihů kabátce neleze košile, ale spodní úmyslně vložená látka či podšívka. Naopak existují vyobrazení, na kterém je oděv, jehož prostřihy vznikly nejspíše dodatečně a součástí daného kusu oděvu původně nebyly. Z toho mi přijde, že pravděpodobně existovaly dva základní "typy" landsknechtského oděvu:
A)"na zakázku", který byl od počátku cíleně upravován a zdoben
B) "polní", tj. původně civilní oděv, který nositel úmyslně upravil nožem a nůžkami tak, aby se podobal kamrádům, kteří měli lepší oděv. Z prostřihů v tomto případě lezla nejspíš podšívka či rovnou košile.
A aby toho nebylo málo, oba typy lze na jednom člověku kombinovat - např. kabátec na zakázku a nohavice sehnané na rychlo, dozdobené vlastním přičiněním.
Prostřihy: To voskování je určitě použitelná cesta - kamarád ma takto ošetřené prostřihy a zatím to funguje. Jinak jsou jen dvě cesty - založit a nebo jen hrubě oentlovat. Ta první možnost sedí více na ten oděv "na zakázku", zatímco ta druhá na tu "polní" verzi.
Neberte to jako dogma - je to moje teorie, coby příspěvek troškou do mlýna