Z toho, co jsem zatím zjistila o nádobkách na středověké kosmetické potřeby, usuzuji, že vypadaly podobně jako běžné obalové materiály té doby - keramika, kamenina, dřevo, případně kov v podobě misek nebo dóz a kelímků.
V časopise Glassrevue jsem narazila na zmínku o číškách ze 14. století n.l. na růžovou vodu, užívanou k vyplachování úst. Byly baňaté s dlouhým úzkým hrdlem, což umožňovalo dávkování v malých doušcích.
Z toho by se dalo dovodit, že středověcí skláři byli schopni vyrobit lahvičku vhodnou pro uchívání parfému. Malou baňku, chráněnou opletením ze stříbrného drátku, kovovým pouzdérkem, případně obalem ze silného sametu, brokátu (dostatečně pevné tkaniny), dřeva či kůže, nošená na krku či přivěšená u pasu.
Zajímavé flakonky vyrábí a prodává p. Marcel Šup - http://www.flakon.cz
Vzhledem ke tvaru a užitému materiálu lze s vysokou mírou pravděpodobnosti předpokládat, že něco takového byli středověcí skláři schopni vyrobit. Tyto flakony jsou ale poměrně drahé - jejich cena se pohybuje od 200.- do 400.- Kč/ks.
Obdobně by bylo možno dovodit, že jestliže byli středověcí skláři schopni vyrobit okenní čočky a menší kusy plochého skla, jistě by tyto polotovary byli schopni spojit a vyrobit z nich lahvičku s hrdélkem. I takové nádobky si lze představit nošené jako užitný šperk.
Při hledání v cizojazyčných zdrojích jsem narazila na syrské flakony ze 2. st. n.l.: http://www.museesdegrasse.com/mip/fla/histo_c12.shtml
I zde tedy je možno hledat inspiraci.
----------------------------------------------------------------
Protože jsou známy zmínky o vonných kuličkách (pomander, oldano, pomme ambre a další), poohlédla jsem se po nich. Jsou doloženy již ve starověkém Řecku a měly mnoho podob. Jednalo se o oblé kousky dřeva, namočené ve vonných oeljích a nošené na krku jako náhrdelník nebo jeho součást, drcené vonné okvětní lístky, slepené pryskyřicí nebo voskem a vytvarované do podoby korálků.
Později, ve středověku, se užívaly ještě kousky houby, nasycené parfémem a vkládané do perforované schárnky tvaru rolničky nebo jablíčka (šroubovatelné uzavřené nebo polootevřené), nošené na krku, u pasu nebo na čepci. Dále však přetrvávaly i náplně voskové, dřevěné nebo pryskyřičné.
Jako literaturu doporučuji např. "The New Perfume Handbook" - Nigel Groom. Je dostupná i na netu prostřednictvím Google Book Search a obsahuje, kromě informací o moderní parfumerii, i poměrně dost poznatků o historii parfumerie vč. zmínek o nádobkách na kosmetiku od starověku po dnešek.
O flakonech lze najít informace např. na stránkách barcelonského Museo del perfume (Musea parfémů): http://www.museodelperfume.com/
Pokud budete hledat literaturu na internetu, doporučuji hesla "Perfume container(s)" a "Essence bottle(s)". Pod těmito hesly jsem nalezla daleko více informací než pod heslem "Flacon(s)".
líčidla a parfémy ve 13. a 14. st.
Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen
-
Kateřina_z_Landštejna
- Stálý přispěvatel