Já nmám moc důvěru k tomu, co se u nás prodává jako hedvábné látky. Jednak sjou strašně předražené a druhak se člověk nedozví, zda je to čisté hedvábí, nebo směs. A pokud směs, v jakém poměru.Zuza píše:No problem je v tom, ze ti treba v nejakem obchode reknou, ze to, co prodavaji, je santung, ale je to ve skutecnosti dupion apod. Treba v Praze v Textilforu (Americka ul.) maji jen Santung, ale jinde maji zas Dupion (Latky Fiala) a vypada to uplne stejne...No a kdyz se jich zeptam na rozdil, tak to nevedi...
Když prolézám nabídky v zahraničí, tak jsem už skoro 100% přesvědčena, že si látku raději objednám odtamtud. Obchodníci jsou, jak jsem zjistila, velmi ochotní a docela příjemně se s nimi koresponduje. Zejména s Asiaty. A pokud hedvábí, tak asi bude lépe koupit rovnou u Číňanů nebo Indů. Nabídek jsou spousty.
U nás jsem narazila na paní Žákovou z Brna, která prodává potřeby pro výtvarníky a má přírodní hedvábí k barvení. I s ní jsem si již vyměnila dopis a myslím, že mi bude umět poradit i s barvením.
Jinak si myslím, že pro potřeby kontinentálně evropského living šití asi nebude nijak rozhodující, zda budou šaty ze šantungu nebo z dupionu. Podle dostupných pramenů se o typech tkanin z VS ví v podstatě kulové (až na ojedinělé nálezy). Pro striktní určení, zda jedno či druhé, podklady nejspíš ani neexistují.