to je ona.dobrá práce..proč jsem psal,že týlní štítek je malý..
Každopádně sem zvědav na původ.má taková věc u nás obdobu?Vypadá to,že depozitáře skrývají ještě letos.jo,z Opočna ještě žádná odezva..
Hmmm, velice zajímavé. Zcela nečekaně to opravdu vypadá jako římská přilba z 1. století n. l., jak už psal Titus Martius.
Zkusím taky začít dolovat další informace. Snad se poštěstí.
Doporučuji se obrátit přímo na zámeckého kastelána. Vzhledem k tomu, že tam mají v Čechách asi nejzajímavější sbírku indošských věcí, víme že s kastelánem je dost dobrá domluva. Vím již o několika našich návštěvách (pokud je mezi návštěvníky nějaký odborník, jsou ochotni to i vyndat z vitrín), kdy se šlo jenom po exponátech které nás zajímaly. Při mé návštěvě jsme strávili v místnosti s americkými sbírkami asi půl dne.
Pokud vím, tak vždycky se kastelán kontaktoval telefonicky.
Co se vlastníka sbírek týče, tak to sice již tak aktivně nesleduji, ale před pár lety vydal soud v restituci sbírky (na rozdíl od zámku) hraběnce ColoredoMansfeldové (omluvte mírné komolení jména). Pak se vydával i zámek a zase vracel, takže nevím jaká je situace nyní.
Co se původu týče, tak typuj, že je to součást sbírky "kuriozit" stejně jako americké či orientální sbírky. Americké sbírky vznikly nakoupením exponátů na přelomu 19 a 20 století od nejrůznějších vetešníků (i když v Americe) apod. - tedy nikoli přímo v místu původu těch předmětů. Odhaduji, že u této přilby to může být podobné.
Ostatně v létě jsem navštívil hrad Bítov, kde je několik antických váz a dle průvodkyně, také nakoupené v Itálii v 19. století.
Mno-jsou rozhozeny sítě,v pondělí se snad dozvím něco seriozního od člověka,co měl sbírky na starosti.jinak potvrzuji,co řečeno-zajímá li vás exotika,amerika,plechy a kvéry,hurá na Opočno.výklad průvodce zatím nejserioznější,co jsem zažil.jen bych v té zbrojnici potřeboval být tak týden..
Zdravím. Po čase se vracím k tomuto fenoménu.
Mohl by zde někdo upřesnit, jestli je ta přiba v Opočně na zámku?
V depozitáři?
Vystavená v expozici?
V které části?
Mám děsnou chuť se tam vypravit a pořádně ji prokoukat a oslintat a ofotit...
Za upřesnění děkuji.