Chladné zbraně vrcholného středověku

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderators: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Maršálek »

Vulpes de Bozin wrote:nehnevaj sa, ale robit zbran podla Wagnera #-o a este sa k tomu priznat na fore venujucom sa LIVING HISTORY... :roll: to moze viest len k tomu, ze sa dozvies skutocnosti, ktore si o svojej sekere ani netusil... :badgrin:
Nu když jsi se rozhodl tak rychle hodnotit, projdi si vyobrazení velmi podobných zbraní z 1/2 14. st., např.:
London, British Library, MS Harley 2253, (The Holkham bible), cca 1320-30 - na vyobrazení jízdní srážky má vladař podobnou zbraň na kratším toporu, pravděpodobně bez horního hrotu
New York, The Cloisters, 54.1.2. (Hours of Jeanne d'Evreux, Jean Pucelle), cca 1324 - vyobrazení zajetí Krista, římští vojáci noční hlídky mají podobné sekery, pravděpodobně na dlouhé násadě, jenom bez horního hrotu

Rozhodně se nejedná o stejné zbraně, jaké jsou ve Wágnerově práci (WÁGNER, E.; DROBNÁ, Z.; DURDÍK, J. Kroje, zbroj a zbraně doby předhusitské a husitské. 1. vyd., Praha: Naše vojsko, 1956), ale jsou zjevně jejich vývojovým stádiem :wink: Ty starší bývají kratší pro boj jednou rukou (pro urozeného), nebo jako dlouhé sekery pěchoty. Dovedu si ale takovou zbraň představit na 2. pol. 14. st., vyjdu-li z nových způsobů boje...
Ich dien!
Vulpes de Bozin

Post by Vulpes de Bozin »

momentik...ja som hovoril vylucne o tej sekere c.13 z wagnera 19...

Ty zda sa obhajujes tu 11-12/16. Moj nazor: obe su jednoznacne 15.stor. skor okolo polovice, ako zaciatok.

toto by mohol byt original tej sekery, ktoru mas na mysli (2.zlava)...datovana zial nie je / ci bola na dlhej nasade :?:
Image

POLOdlhe nasady- 14.st., sekera/spic/bodec, ovsem ca.1380. a chybaju "pera" charakteristicke pre tycove streitaxty
Image

ale robit zbran podla Wagnera #-o ...
Last edited by Vulpes de Bozin on Sat 07. Jul, 2007 22:34, edited 1 time in total.
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Bohuslav »

Toto je to maršálkovo Jean Pucelle http://www.metmuseum.org/Works_of_Art/v ... 54%2E1%2E2

Jinak k Wágnerovi - nezdá se mi ten list 05-17 takové jsem pro pol. 14. stol. neviděl

05-16 tam neznám ty hroty ,které mi příjdou spíš proti plechům

z 05-19 jsou dobře všechny (tedy nenašel jsem tu uzoučkou 14 ,ale proč ne) .Nejčastěji zobrazované jsou řekl bych 8 a 10
Vulpes de Bozin

KOHO z Hrabišína - "z 05-19 jsou dobře všechny (tedy nenašel jsem tu uzoučkou 14 ,ale proč ne) .Nejčastěji zobrazované jsou řekl bych 8 a 10"

co c.9 ? dalo by sa zverejnit nieco relevantne k tej?

"tedy nenašel jsem tu uzoučkou 14 ,ale proč ne"

dokazne bremeno je na kom? na tom, kto tvrdi ze v danej dobe bola...
Vulpes de Bozin

ovsem nebudem nic namietat na
Image
(1330)
alebo
Image
(1335)
alebo
Image
(1330-40)
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Bohuslav »

joj tak tu jsem přehlídl neblíže jí je (začátek 14. stol) http://img238.imageshack.us/my.php?image=52xc5.jpg , ale tyto mně spíš příjdou jako řemesnické nástroje ,než primárně zbraň.

Jinak jsem línej sem nahazovat vše co mám ,ale dobrá je opravdu ta holkham bible.

K té úzké předpokládám ,že třeba od této nemá daleko - http://img354.imageshack.us/my.php?imag ... minmk9.png - Spieghel Michiel van der Borch (1332) ,ale já bych se tedy do ní nepustil.
Vulpes de Bozin

Marsalek:
mimochodom je to "Holkham Bible Picture Book (British Library MS Add. 47680)", c. 1327-1335
rukovat sekery je kratka a nedrzi ju kral ale jeho protivnik v platnickovej zbroji a kralovi sa chysta bodcom prerazit lebku (co sa kralovi podarilo skor)
Image
Image
ktovie co maju byt tie "bambusove" nasady

Image
Image
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Bohuslav »

Image
Se omlouvám za velikost ,ale aby se vám lépe hádalo.
Vulpes de Bozin

Image

vpravo dole holkhamsky skinhed otlka nejaku manicku baseballkou... :cry:
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

To není nic divného, na to tam ten bodec má. Chystá se praštit nobila v kvalitní zbroji do helmy vší silou oběma rukama.

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita