stany

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Máš naprostou pravdu. Cimbuří na stanech a několika úhelník s obvodovými tyčemi není běžnou věcí na 14. století. Mám dojem, že to vzniklo neustálu replikací jediného stanu ketrý znám dochovaný bohužel až ze století 17. A barevnost stanů různými výsečemi také není zrovna ideál dobovosti. I když i tohle všechno se dá najít, jsou to menšinová vyobrazení.
S tím barvením bych vůbec byl opatrný, vezmu li v úvahu kolik to stálo prostředků a práce a vystaveno dešti slunci, při nestálosti odstínů i barev. Soudím to byla záležitost vyšší vrstvy. To že jsou stany na iluminacích pokreslené jak omalovánky krásně vysvětlí výrok mé choti. "Vymalovat dvacet malilinkatých štítů na iluminaci, aby byla hezká je vždy daleko snažší, než vymalovat dvacet skutečných štítů před bojem a jejich zničením." :lol:
Honor supra Vitam! Obrázek
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Možná není, Ronšperku, protože ty malinké maluje zručný iluminátor, cenný odborník, kdežto ty štíty malují poddaní řemeslníci v podhradí (některé lepší mistr, jiné tovaryši nebo tak), jejichž účelem je sloužit od narození do smrti svému pánu... :mrgreen:

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vladan »

To barvení jistě nebyla obecná věc.

Pane z Ronšperka, chtěl bych se zeptat, jaký má Tvůj stan rozměry. Svůj Plánuji 4m v průměru a 3,5m vysoký a s postelí uvnitř to vychází jen tak tak.

Ještě mne napadá jedna otázka týkající se vybavení stanu. K řešení intimní hygieny zamýšlím do stanu jakousi zástěnu a za ní stoleček s umyvadlem v podobě keramické či dřevěné mísy a k tomu štokrle či židličku (inspiraci jsem chytil na fotografiích vybavení hradu Točník od Raba http://www.livinghistory.cz/modules.php ... 41&start=0). Jak to řešíty Vy ostatní?

Díky.
Vítězství nebo smrt!
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Hygiena? To je to skvrnité nebo pruhované zvíře z Afriky, že jo? A co se mytí ve stanu týče - občas se umyju doma, jinak jsem nikdy neviděl, že by se někdo v polním táboře dobrovolně myl a ještě ve stanu. Voda je nebezpečná a šíří tyfus a choleru! :mrgreen:

Z dnešního hlediska bez vtipů mohu směle prohlásit za raný středověk , že se ve stanu nemyjeme nikdy :-)

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vladan »

No já bych řekl, že to s tím dogmatem "ve strředověku se lidé nemyli, páchli a byli špinaví" je trochu scestné. Sem tam i v manuscriptech je vidět myjící se lidi (maciejowská: http://www.livinghistory.cz/modules.php ... 41&start=0 není to sice ve stanu, ale je vidět, že různé kádě pravděpodobně byly u movitějších lidí vybavením domácnosti, nebo v Romanci o Alexandrovi foliant 75r http://image.ox.ac.uk/images/bodleian/m ... 64/75r.jpg dole je vidět stan s kádí uvnitř. Může to být stylizace a znázornění toho, že v normálním stanu je káď s vodou, ale kdo ví může to být třeba i jakási parní lázeň).

Myslím, že bohatí lidé zdaleka nebyli tak špinaví, jak je dnes předkládáno.
Vítězství nebo smrt!
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Počkej, máme přece písemné zprávy z té doby, které říkají něco jiného. A z obrázku, kde se někdo myje, nemůžeš usuzovat, jak často to dělá...když máme zprávu o tom, že královna byla čistotná, myla se každý měsíc, ať to potřebovala nebo ne, tak to má více vypovídací schopnosti, než obrázek myjící se královny...a zvláště v táboře to IMHO nepřeháněli...každopádně, Maršálek jistě bude vědět více...

Pravoslav, Orcae Ita
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vladan »

Neznám tolik pramenů a tak se ptám. Je mi jasné, že při cestování se spíše využívalo lázní a podobně, ale nějak si nedokážu představit bytí úplně bez hygieny. Po ránu se chlap prostě svlékne do půl těla a umyje se, ale žena to jen tak neudělá (ikdyž by to nebylo špatný) a v tom je zakopaný pes. A skus si cestovat s mrzutou ženou :badgrin: :badgrin: :badgrin: Lepší necestovat.
Vítězství nebo smrt!
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Kain: To bylo přirovnání. Barva na manuscriptu nemusí znamenat barva ve skutečnosti né? :roll: :biggrin:

Vladan: Ty hele já bych to moc neřešil. Stan s koupelnou bych viděl až tak u hraběte a výše. Pro ty ostatní bych spíš jen opláchl čumu z konve a zbytek v potoce. Maximálně zavřít stan. Jestli bych někam dával plentu pak kolem lože. Ohledně toho mytí bych taky nepřeháněl s tou špínou, ale zase na druhou stranu ani s čistotou pokud jsi pod stanem. Obrovský problém totiž předstovala ve středověku přeprava vody pokud nemáš polypropylenový kanystr v kufru auta :biggrin: .
Já mám nádherný dřevěný škopek a ten se dá použít jak na nádobí tak na mytí a je to vícečelová věc. Takové si myslím by se v té době v táboře našli. Nejlepší ovšem stejně zůstává řeka či rybník, ale na víkend bych to neřešil.
Můj stan má 4m šířku a 4m výšku.
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Vladan píše:Neznám tolik pramenů a tak se ptám. Je mi jasné, že při cestování se spíše využívalo lázní a podobně, ale nějak si nedokážu představit bytí úplně bez hygieny. Po ránu se chlap prostě svlékne do půl těla a umyje se, ale žena to jen tak neudělá (ikdyž by to nebylo špatný) a v tom je zakopaný pes. A skus si cestovat s mrzutou ženou :badgrin: :badgrin: :badgrin: Lepší necestovat.
No ono jde spíše také o to, že dnes je spousta lidí strašná "fiflena". Dotčení prominou :biggrin: :wink: . Pocit špíny je velmi subjektivní vjem založený na zvyku a nikoli potřebě. Holka z pražského paneláku má jistě zcela jiné potřeby hygieny než bača zo salaše na severovýchodním slovensku. Ale to je dáno pouze tím, kde vyrostli. Pokud se narodí daný jedinec do královské rodiny jeho potřeba čistoty se bude od žoldáků setsakramentsky lišit a naše potřeba hygieny od té královské ve 14. věku také. Je to jen otázka luxusu, který si jsi schopen dovolit a fakt že se koupelna v prostém příbitku neřešila do počátku dvacátého století, zatím co ve vysokých kruzích o sto let dříve byla samozřejmostí, také něco napovídá.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Vladan: ženská na akci - dvojnásobné náklady, poloviční zábava :twisted: (a kdyby to slyšela, zbije mě :))
Ronšperk: ach jo, zase z toho poddaní vyváznou lehce :)

Pravoslav, Orcae Ita