Nadace
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
To je dobrá otázka. Předměty koupené na aukci by problémem nebyly, ale ty od detektorářů možná ano. Protože je nemožné nabýt vlastnictví od nevlastníka, a nálezem archeologicné památky vlastnictví nálezci nevzniká.
Na druhou stranu je zde důkazní břemeno toho, kdo by žádal vydání těch věcí. Jde o to, že držitel věci její vlastnictví dokazovat nemusí. Dokazuje ten, kdo to vlastnictví popírá, např lepším právem. Bohužel náš právní řád se soukromými aktivitami v tomto sektoru moc nepočítá. Ale řešením by bylo zažádat o právo podle zákona o spp, tam může vzniknout i právo provádět vykopávky. Ale to nechceme.
Finální problém by byl, kdybychom tuto věc vykoupili, uvedli místo nálezu, tím dokázali sami, že se jedná o nález a de facto o něj mohli přijít. Ta nadace by i tak měla smysl, protože smyslem je záchrana památek, ale nejspíše by nebyli přispěvatelé tak nadšeni...
Na druhou stranu je zde důkazní břemeno toho, kdo by žádal vydání těch věcí. Jde o to, že držitel věci její vlastnictví dokazovat nemusí. Dokazuje ten, kdo to vlastnictví popírá, např lepším právem. Bohužel náš právní řád se soukromými aktivitami v tomto sektoru moc nepočítá. Ale řešením by bylo zažádat o právo podle zákona o spp, tam může vzniknout i právo provádět vykopávky. Ale to nechceme.
Finální problém by byl, kdybychom tuto věc vykoupili, uvedli místo nálezu, tím dokázali sami, že se jedná o nález a de facto o něj mohli přijít. Ta nadace by i tak měla smysl, protože smyslem je záchrana památek, ale nejspíše by nebyli přispěvatelé tak nadšeni...
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Když jsme v zime roku 2003 dělali kostýmy podle našich představ o VM a když jsme poté v sezoně 2004 začali jako velkomoravané jezdit (to jsme dělali rok asi tak 910, kdy zřejmě houfně odcházeli do čech), tak nás všichni odrazovali, že tu dobu nikdo nedělá a dělat nebude, že si máme vybrat buď vikoše nebo východní všeslovany nebo pozdější normany, že žádné velkomoravské akce nebudou, tak jsme se zařekli, že neustoupíme.
Kdysi se říkalo, že člověk neopřekročí rychlost 100 km v hodině atd. Znám spoustu důvodů, proč to nebude fungovat, abych tak volně citoval "jistě, pane ministře":
- nejsou peníze
- nejsou lidi
- doba není zralá
No ale já se snažím zjistit, jestli by to přece jen nemohlo fungovat, takže díky za názor, i pochybnost je žádoucí. Statisícové částky IMHO na naše dektoráře nejsou potřeba, můžeme začít v menším...
Kdysi se říkalo, že člověk neopřekročí rychlost 100 km v hodině atd. Znám spoustu důvodů, proč to nebude fungovat, abych tak volně citoval "jistě, pane ministře":
- nejsou peníze
- nejsou lidi
- doba není zralá
No ale já se snažím zjistit, jestli by to přece jen nemohlo fungovat, takže díky za názor, i pochybnost je žádoucí. Statisícové částky IMHO na naše dektoráře nejsou potřeba, můžeme začít v menším...
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
- Stálý přispěvatel
Nápad je to pěkný, ovšem nejsem si jistý, jestli by mi víc vadilo rozkrádání památek detektoráři, nebo to, že jim budu dělat dojnou krávu. Navíc, když otevřeš výkupnu, podpoříš rabování - podívej se na kovošroty a poblíž usedlé cikány, jak jsou pracovití.
Ale jako myšlenka je to opravdu dobré.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
-
- Stálý přispěvatel
Milý Kaine,
jen do toho
Možná je na místě vysvětlit, jaký je rozdíl mezi nadací a nadačním fondem...
Do nadace se na počátku vloží jmění, na které se nesmí sáhnout... Případné náklady nadace a nadační činnost se hradí pouze z výnosů.
Nadační jmění se může v průběhu času navyšovat (např. z darů, nerozdaných, neutracených výnosů apod.)
Nadační fond může utrácet i vložené jmění až do poslední koruny...
U obou typů organizací jsou ale poměrně jasně daná pravidla zákonem...
Musíš počítat s tím, že budeš vést podvojné účetnictví, každý rok psát Výroční zprávu, budeš muset najmenovat výkonnou, dozorčí a revizní radu....
Ani ty nejmenší nadační fondy co jsem znal se neobejdou bez dvou placených zaměstnanců - ředitel a účetní...
Víc info k tomu Ti rádi poskytnou v ICN. Pokud chceš pátrat na netu, tak asi bezkonkurečně nejlepší jsou weby:
www.neziskovky.cz
www.ecn.cz
Nebo alespoň před lety tomu tak bylo...
jen do toho

Možná je na místě vysvětlit, jaký je rozdíl mezi nadací a nadačním fondem...
Do nadace se na počátku vloží jmění, na které se nesmí sáhnout... Případné náklady nadace a nadační činnost se hradí pouze z výnosů.
Nadační jmění se může v průběhu času navyšovat (např. z darů, nerozdaných, neutracených výnosů apod.)
Nadační fond může utrácet i vložené jmění až do poslední koruny...
U obou typů organizací jsou ale poměrně jasně daná pravidla zákonem...
Musíš počítat s tím, že budeš vést podvojné účetnictví, každý rok psát Výroční zprávu, budeš muset najmenovat výkonnou, dozorčí a revizní radu....
Ani ty nejmenší nadační fondy co jsem znal se neobejdou bez dvou placených zaměstnanců - ředitel a účetní...
Víc info k tomu Ti rádi poskytnou v ICN. Pokud chceš pátrat na netu, tak asi bezkonkurečně nejlepší jsou weby:
www.neziskovky.cz
www.ecn.cz
Nebo alespoň před lety tomu tak bylo...
Hó?ótóva nahtsevoneotse, nestseohkesáa? éveévanéhéme.
Hévéése
Hévéése
-
- Stálý přispěvatel
Ano, já už před lety jeden nadační fond zakládal, ty rozdíly i specifika znám a vím, o čem mluvím...
Ale dobře žes to sem napsal, pro orientaci je to tady užitečné.

Pravoslav, Orcae Ita
-
- Nováček
Mozna by nebylo od veci neco podobneho. Viz clanek http://aktualne.centrum.cz/domaci/soudy ... ?id=436430
Jinak od jednoho cloveka jsem se dozvedel hezkou historku. Dela druhou svetovou valku a rozhodl se prozkoumat lokalitu kde probihaly boje za druhe svet valky a kde mely byt zakopy. Takze si od nekoho pujcil hledacku. No nenasel nic zajimaveho. Ovsem rekl ze se mu ten dotycny chlubil tim ze uz nasel 950 bronzovych spon a knofliku. Kuva ten clovek snad nasel pohrebiste a uplne ho vyraboval je mi k bliti. Nic sem ovsem z nalezu nevidel takze je to v rovine jedna pani povydala. Ale pokud je to pravda tak je to pekne nahovno.
Jinak od jednoho cloveka jsem se dozvedel hezkou historku. Dela druhou svetovou valku a rozhodl se prozkoumat lokalitu kde probihaly boje za druhe svet valky a kde mely byt zakopy. Takze si od nekoho pujcil hledacku. No nenasel nic zajimaveho. Ovsem rekl ze se mu ten dotycny chlubil tim ze uz nasel 950 bronzovych spon a knofliku. Kuva ten clovek snad nasel pohrebiste a uplne ho vyraboval je mi k bliti. Nic sem ovsem z nalezu nevidel takze je to v rovine jedna pani povydala. Ale pokud je to pravda tak je to pekne nahovno.
-
- Stálý přispěvatel
Když tak koukám na sekci "starověké" na aukru
http://www.aukro.cz/47102_staroveke.htm ... view=gtext
tak si říkám, že ta nadace by možná nebyl až tak špatný nápad...
http://www.aukro.cz/47102_staroveke.htm ... view=gtext
tak si říkám, že ta nadace by možná nebyl až tak špatný nápad...
-
- Občasný přispěvatel
jj. To je hlavní problém. Možná by byl přijatelnější záměr nevykupovat předměty, ale likvidovat detektoráře. Například finanční odměnou občanovi, který je pomůže dopadnout a usvědčit. To by ale asi bylo právně ještě náročnější.Knecht píše:Nápad je to pěkný, ovšem nejsem si jistý, jestli by mi víc vadilo rozkrádání památek detektoráři, nebo to, že jim budu dělat dojnou krávu. Navíc, když otevřeš výkupnu, podpoříš rabování - podívej se na kovošroty a poblíž usedlé cikány, jak jsou pracovití.
V každém případě by byla nutná spolupráce s NM/AÚ AVČR/PÚ.