Hudba a hudební nástroje
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Presne tak - musi tam byt resonancni skrin, jinak by to vubec neznelo.
Mozna nemusi byt cela "skrinovita" - treba nahore, kde je mechanika na upevneni a ladeni strun, tam bych rekla, ze to az tak dute byt nemusi, nicmene ve spodni casti pod hmatnikem, kde maji struny nejvetsi rozkmit, musi byt skrin a taky nejaka doura do ni, aby se zvuk trochu zesilil. Tak je to videt podle toho predposledniho obrazku se sedicim vousacem.
K poslednimu obrazku dodavam popis z Knizky o houslich:
"Krome domnenky, ze puvod housi je treba hledat v Orientu, ve vychodnich zemich, se vyskytuje i nazor, dosti presvedcive dokladany, ze prapredkove housli pochazeji tez ze severni Evropy. Je uvadena chrotta (cesky zvana tez kobza), nastroj potulnych pevcu, kteri na ni ve stredoveku doprovazeli sve zpevy. Chrotta je keltskeho puvodu. Nejstarsi zminka o ni je z r. 609. Nejprve se na ni jen brnkalo, pozdeji hralo i smyccem. Chrotta ma uz hmatnik - hmatalo se na nem rukou prostrcenou v otvorech; ma i strunik a kobylku, jejiz jedna nozka prochazi jednim zvukovym otvorem ke spodni desce, a ruzny pocet strun."
Rekla bych, ze z pohledu praktickeho a muzikanskeho je to dobry popis. Kobylku prochazejici jednim zvukovym otvorem bych neresila - nastroj se uchoval az kdesi do 19. stoleti, tedy urcite prosel mnohou zmenou.
Nekde mam taky obrazek smycce pro chrottu - opet nic vysoce sofistikovaneho, tedy bat bychom se toho nemuseli.
Mozna nemusi byt cela "skrinovita" - treba nahore, kde je mechanika na upevneni a ladeni strun, tam bych rekla, ze to az tak dute byt nemusi, nicmene ve spodni casti pod hmatnikem, kde maji struny nejvetsi rozkmit, musi byt skrin a taky nejaka doura do ni, aby se zvuk trochu zesilil. Tak je to videt podle toho predposledniho obrazku se sedicim vousacem.
K poslednimu obrazku dodavam popis z Knizky o houslich:
"Krome domnenky, ze puvod housi je treba hledat v Orientu, ve vychodnich zemich, se vyskytuje i nazor, dosti presvedcive dokladany, ze prapredkove housli pochazeji tez ze severni Evropy. Je uvadena chrotta (cesky zvana tez kobza), nastroj potulnych pevcu, kteri na ni ve stredoveku doprovazeli sve zpevy. Chrotta je keltskeho puvodu. Nejstarsi zminka o ni je z r. 609. Nejprve se na ni jen brnkalo, pozdeji hralo i smyccem. Chrotta ma uz hmatnik - hmatalo se na nem rukou prostrcenou v otvorech; ma i strunik a kobylku, jejiz jedna nozka prochazi jednim zvukovym otvorem ke spodni desce, a ruzny pocet strun."
Rekla bych, ze z pohledu praktickeho a muzikanskeho je to dobry popis. Kobylku prochazejici jednim zvukovym otvorem bych neresila - nastroj se uchoval az kdesi do 19. stoleti, tedy urcite prosel mnohou zmenou.
Nekde mam taky obrazek smycce pro chrottu - opet nic vysoce sofistikovaneho, tedy bat bychom se toho nemuseli.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Navrh nemam, ale mrkni na tyhle stranky - neni to nahodou to samy? Kazdopadne to tam je vysvetleny do mrte (nebo domrte?
)
http://www.cs.vassar.edu/~priestdo/lyre.html

http://www.cs.vassar.edu/~priestdo/lyre.html
-
- Stálý přispěvatel
Ha, koukam - tady je navrh na lyru. Princip je podobny, pouze chybi hmatnik a neni potreba kobylka (nebo aspon ne tak vysoka). Ale na to upevneni strun a doladovaci koliky se rozhodne kouknu. A asi by neskodilo zajit za nejakym houslarem (v hudebce jich je, urcite mi poradi ]:-) ), urcite by mohl mit nejaky tip.
-
- Stálý přispěvatel
No, housliste mi poradili zajit za houslari... Myslim, ze jeste podrobim napad s chrottou konzultaci s vyplatou, stavem konta a podobnymi vecmi.
A jinak podivate-li se dobre na obrazek s vousacem fidlajicim na chrottu neni vam neco divneho? Taky jsem porad nevedela co, az prislo poznani: Ten trouba hraje za kobylkou! No asi to nekreslil zadny hudebnik ];->
A jinak podivate-li se dobre na obrazek s vousacem fidlajicim na chrottu neni vam neco divneho? Taky jsem porad nevedela co, az prislo poznani: Ten trouba hraje za kobylkou! No asi to nekreslil zadny hudebnik ];->
-
- Stálý přispěvatel
Melian: hele objevil jsem truhláře, který je dokonce vyučen jako výrobce hudebních nástrojů, kdysi dělával v pianovce apod. Mohl by ti když tak pomoct s těmi guslemi apod. Buď jen s konstrukcí nebo i s výrobou, ale to by bylo asi na dlouhé lokte. Každopádně by to chtělo za ním někdy zajít a popsat mu co by jste potřebovali. Myslím, že by stran těch strunných nástrojů mohl bodnout. Napadlo mně to když jsem u něj viděl na opravu benžo.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
http://www.curiavitkov.cz/~pavel/obrazky/nastroje1.jpg
bible Štěpána Hardinga, Citeaux, kolem 1109 (muzeum v Dijonu)
bible Štěpána Hardinga, Citeaux, kolem 1109 (muzeum v Dijonu)