Středověká vzdělanost

Duchovno, víra, věda, umění

Moderators: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Jura
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Jura »

jo, už se chytám........já pro todle období už dlouho nic nečetl a ty 2 sborníky vůbec :oops:
nunc est bibendum
Opat
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Opat »

Jura wrote:jo, už se chytám........já pro todle období už dlouho nic nečetl a ty 2 sborníky vůbec :oops:
Ta Mackova práce je z ´65 a je to taková marxistická klasika (míněno v dobrém! - byla na Západě i přeložena a vážně diskutována). Vážně doporučuju Šmahelův Humanismus v době poděbradské (taky starší práce) a soubor studií Mezi renesancí a humanismem. No a teď nově toho Kristellera. Ve škole nám o něm moc básní. Osobně se těším na jeho pojetí Petrarky a Lorenza Vally. Obecně se ví, že Valla vyvrátil Konstantinovu donaci, ale (u nás) méně, že to bylo z podnětu samotného papeže Eugena IV., který byl jeho patronem. :biggrin: Prostě není to tak jednoduché téma, jakože po temném středověku náhlý zlom a je tu jasná renesance. Bohužel se to tak (možná jen někde) pořád učí. Ségra je na střední, tak to mám doma... :?
Opat
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Opat »

Jinak ten sborník co tu na něj odkazuju tvoří příspěvky jeho žáků. Pak mu vyšel i sborník prací kolegů a přátel - už na něj někdo odkazuje v sekci Knihy. Jmenuje se to Verba in imaginibus
Opat
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Opat »

Opat wrote:Jinak ten sborník co tu na něj odkazuju tvoří příspěvky jeho žáků. Pak mu vyšel i sborník prací kolegů a přátel - už na něj někdo odkazuje v sekci Knihy. Jmenuje se to Verba in imaginibus
Ten odkaz je samozřejmě v sekci Pozdního středověku
Andre
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: Středověká vzdělanost

Post by Andre »

schejby wrote:Ahoj!!! Mam seminárku na tohle téma, nemohl by mi prosím někdo poradit (literatura, www...)???
Úplně cokoliv mi pomůže... Děkuju mockrát!!! Ahoj
Tak co, jak to dopadlo?
Andre
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Andre »

... a co to má společného se středověkou vzdělaností?
Corin
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Corin »

Měl bych dotaz. Nevíte někdo kdy byla založena univerzita v Padově? Nějak to nemůžu nikde najít. Díky

edit: Už jsem to našel..založena 1222
Last edited by Corin on Wed 09. May, 2007 17:54, edited 1 time in total.
Vítek
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Eifel
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Eifel »

Měl bych na Vás obdobnou prosbu. Vzhledem tématu k zadání mé seminární práce sháním podklady pro téma: rytířská výchova. Moc děkuji za informace.
narvek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by narvek »

Eifel wrote:Měl bych na Vás obdobnou prosbu. Vzhledem tématu k zadání mé seminární práce sháním podklady pro téma: rytířská výchova. Moc děkuji za informace.
Doporučuji knihu Rytíři a rytířství ve středověku. V několika věcech je autor drobátko mimo, ale jinak vede docela zajímavé teze. Hodně zajímavých věcí bylo také v knize od Dereka Browna o Geoffreym Chaucerovi, sice to není úplně kniha o rytířích, ale docela hezky rozvádí atmosféru dvora a šlechtických kruhů.
Ken o cukamu nakereba omoru koto ga dekinai.
Ken o cukami nagara daku koto ga dekinai.

Support your local kendo team: http://www.youtube.com/watch?v=a_v3eQKNIDM