obouručáky

Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Frenk: v depozitu NM mají fragmenty mečů nebo spíše jen jílců s paraořechovou hlavicí. Datace je dosti volná, ale podle tvaru a velikosti hlavice a zbytku jílce soudím spíš na 13.st. Zajímavá je na nich právě délka jílce - sloupek je nejméně u dvou z nich nápadně dlouhý. Něco takového by se dalo uchopit oběma rukama podstatně lépe než ty kratší jílce jaké známe u těchto mečů z 11-12.st. Ale přímo za dvouručák bych to asi neoznačil - stejně bych se zřejmě nevyhnul tomu držet to jednou rukou za hlavici, má to tedy asi blíž jedenapůlručnímu meči, ovšem tenhle typ hlavice se pro podobné držení zrovna moc nehodí. Taky když sleduji vývoj délky sloupku od 11.st. do 13.st. je tu vidět posun který asi nesouvisí jen s nutností pojmout obrněnou rukavici, ale možná i s vyvažováním (taky bývají ty hlavice dost veliké). Taky je nasnadě že se rozměry nových mečů mohly přizpůsobovat dispozicím jejich majitelů.

Čili nezavrhoval bych myšlenku že se podobné meče mohly objevit dříve, ale nic z toho mi nepřipadá jako klasický dvouruční meč tak jak jej známe od toho 14.st. ale spíše 15.st. Už třeba pro to ne že obouruční meč je navzdory zmínkám které uvádíš typická zbraň pěchoty, ne těžkooděné jízdy která přece jen ve 12-13.st. dominovala. A jezdec většinou potřeboval jednu ruku volnou aby držela štít a uzdu. I když napadá mne dost výjevů třeba v Maciejowské bibli kde sekají jezdci obouruč i když ne přímo meči. Jenže si pořád myslím že tohle je téma pro vrcholný středověk, jak už jsem psal - tam už nějaké téma věnované zbraním existuje a fakt že by to zahrnovalo ne jen 13.st. ale třeba i 12.st. (i když to se mi javí pořád dost podezřele) by asi nikomu moc nevadil. Konečně i v jiných tématech se v diskusi zabrousí o kousek dopředu nebo dozadu.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Máme ho na webu Curie, ale bez měřítka ti to moc neřekne (Depozit Národního Muzea v Praze - inv.č. 162, 7.339, H2-104.342).

Obrázek
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Myslím že ta fotka trochu klame - je to focené pod úhlem. V reálu pokud si vzpomínám není ten rozdíl dvojnásobný, ale je samozřejmě zjevné, že jílce těch dvou mečů jsou výrazně delší než toho levého, který je ale pro změnu dost krátký.
Jura
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Jura »

NM nic takového nevystaví dokud nebude mít tu sousední buduvu......
nunc est bibendum
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Ani pak by asi nemohli zdaleka vystavit všechno.