Vrcholná pochva

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderators: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Martin
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Martin »

Našel jsem jeden obrázek s konstrukcí románské pochvy. Ale zrovna moc jasný mi to není. Hlavně to omotání jakýmsi páskem (?) :shock:
http://strelciceskybrod.wz.cz/Pochva_romanska.JPG
Borivoj
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Borivoj »

Nad tímhle obrázkem jsem se kdysi taky podivoval. Geibig neuvádí z čeho tahle rekonstrukce vychází, tak jsem se to rozhodl ignorovat.
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Maršálek »

Schwarzhelm wrote:Ještě dotaz, jak je to s barvami pochev. Ptám se proto, že mám doma pěkný kus černé kůže. Na ostatních fórech jsem se o barvení kůže na černo moc nedočetl.
není jediný důvod, proč ji nepoužít :wink: černá patří ke škále barev běžně spjatých s kůží a koženými výrobky.
Ich dien!
Borivoj
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Borivoj »

ad Ing. Havránek Jiří: Víš jmenovitě o některých? Díky mým extrémě chabým znalostem němčiny jsem nebyl schopný to v Geibigovi najít.
Borivoj
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Borivoj »

Chtěl bych upozornit na to, že kovová pochva zas takový výmysl není, skutečně se občas vyskytovaly (i když ne moc často).
Další možností jsou pochvy kožené s hranou vyztuženou kovovým páskem (zevnitř nebo zvenčí), což se ve vrcholném středověku vyskytuje jak u mečů, tak i u tesáků a nožů.

Podívám se po nálezech. Někde jsem je tento týden viděl, ale nevzpomínám si, kde.
Last edited by Borivoj on Sun 18. Mar, 2007 15:07, edited 1 time in total.
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by frenk »

Ad Borivoj: Stačí když si v Geibigovi podíváš líp na fotky nálezů pochev, ve 2-3 případech je tam ta omotávka na pochvách pěkně vidět, a navíc je to pěkně vidět i na iluminacích např. Vivianova bible atd.Nejedná se ovšem o románské období, ale o karolínské.
O kovových pochvách vím jen z doby latenské a římské, z doby hradištní se uváděly některé nálezy z Pohanska, ale to byl nesmysl. V naprosté většině se dochovaly dřevěné zbytky dost často s plátnem. Hrany pochev se občas potahovaly kovovými lištami. Kožené pochvy spíš jen u nožů a vpozdním středověku u tesáků.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

I u těch nožů jsou často archeologicky doloženy dřevěné pochvy.
Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok.
maser
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: Vrcholná pochva

Post by maser »

Volkolak wrote:Mám takový dotaz, mám jeden a půlruční meč, scháním pochvu a kamarád, že prý mi vyrobí kovovou pochvu potaženou kůží. Existovalo to vůbec? Jsou nějaké nálezy nebo je to blbost a mám dát ruce od toho pryč? Díky za odpovědi!
tuhle variantu jsem viděl na tesáku, u meče nevím. :|
narvek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by narvek »

Nevím, kam to dát, proti píšu sem. Řeším zavěšení sekery na opasku v bitvě. Když ji jen zastrčím a chvíli pobíhám, už ji mám na zádech. Vím, že někdo zmiňoval jakési trny na boku sekery, ale to podle mě posun nevyřeší. Nebyly snad nějaké závěsy? Anglie/Francie 1320-1370..Díky
Ken o cukamu nakereba omoru koto ga dekinai.
Ken o cukami nagara daku koto ga dekinai.

Support your local kendo team: http://www.youtube.com/watch?v=a_v3eQKNIDM
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

Máte přeci ikonografii:-) Jinak jde použít poutko a tak, ale to se obvykle nevytahuje moc dobře. Třetí věc je, že nošení seker za opaskem je dobrý způsob, jak se pořezat. Všimněte si, že trapeři je nosí v pouzdrech. Stejný problém řešíme na RS. IMHO mám pocit, že sekery se za opaskem nosily minimálně, není to přece jen poboční zbraň, a když, tak v poutku a třeba i v pouzdře nebo ovázané.

Ve vašem VS bych nejlogičtější viděl - pěchota v ruce, jízda u sedla.

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita