Stoletá válka-free companies

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderators: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Andre
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Andre »

Maršálek wrote:P.S. na taneční seminář v lednu budeš?
Bohužel zaím ejsemschopný íct, jestli se budu aktivně účasnit, zato určitě nabídnu možnost přespání -i když pro většinu to bude asi ve spacáku.
Ale to jsm už opravdu odně mimo tuhle debatní mísu...
narvek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by narvek »

asi někdo nemáte link na nějaký iluminace, co? zkoušel jsem ty co jsou uvedený jinde, ale buď něfungujou, nebo je tam toho moc...
Ken o cukamu nakereba omoru koto ga dekinai.
Ken o cukami nagara daku koto ga dekinai.

Support your local kendo team: http://www.youtube.com/watch?v=a_v3eQKNIDM
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Maršálek »

narvek wrote:asi někdo nemáte link na nějaký iluminace, co? zkoušel jsem ty co jsou uvedený jinde, ale buď něfungujou, nebo je tam toho moc...
Nějaké iluminace ve smyslu Stoleté války, nebo obecně nějaké iluminace? :badgrin: obecně je cca 50 odkazů na středověké iluminace v odpovídající diskuzi pro jednotlivá období...
Pokud jde o iluminace v souvislosto se stoletou válkou, pak jenom Paris - BNF jich má cca 1000, dále je tu London - British Library,Oxford - Bodleian Library, Antwerp - Museum Mayer van den Bergh, Brusel - Bibliothéque Royale ...

Vše je v patřičných diskuzích :biggrin:

P.S. nečekej na takovouhle otázku vyčerpávající odpověď, zeptej se na konkrétní věc, pak ti tu nepochybně leckdo poradí. Všichni se před tebou brouzdali netem a ztrávili desítky hodin tříděním, takže žoviální komentář "...nebo je tam toho moc..." tu spíše kdekoho namíchne.Třeba já jsem na BNF ztrávil možná 100 hodin... :badgrin:
Ich dien!
narvek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by narvek »

to chápu a omlouvám se že vyhazuju obrázky pánu bohu do oken;) iluminace stoleté války a specificky FC. Tu diskuzi co jsem prohlížel by bylo třeba překopat, něco z toho nefunguje...

a já neumím ani fracouzky ani německy.takže jenom angličtina:(

Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Maršálek »

narvek wrote:to chápu a omlouvám se že vyhazuju obrázky pánu bohu do oken;) iluminace stoleté války a specificky FC. Tu diskuzi co jsem prohlížel by bylo třeba překopat, něco z toho nefunguje...

a já neumím ani fracouzky ani německy.takže jenom angličtina:(
OK :wink: problém některých odkazů na manuskripty je v tom, že bývají v souvislosti s aktualizacemi výstav přesouvány z hlavní strany jinam - specifikum BNF Paris. Tam ti nezbyde než to prostě procházet a hledat. Iluminace z froissartových kronik mám stažené na CD, můžu se podělit ale chvilku to potrvá :wink: Novou stránku jejich umístění jsem také nenašel, ale doporučuji obrátit se na Andrého - je výtečný francoužštinář a před pár dny na zmiňovaných stránkách byl.
Ich dien!
narvek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by narvek »

oh, za pana Froissarta bych byl velice vděčen.

Andre
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Andre »

narvek wrote:oh, za pana Froissarta bych byl velice vděčen.
http://www.iluminace.wu.cz/download.htm

Tak, a sosej!!!

Jinak co se týče té Biblioteque Nationalle Francaise, maj v tom docela dobrej poradek - staci se jen naucit trochu francouzky a najde te tam vse, co je potreba. Lide, kteri na netu davaji odkazy na Froissarta, maji (buhvi z jakeho duvodu) ulozeny odkaz na jiz nekolik¨let neexistujici expozici, v ramci niz byly tyto obrazky verejne publikovany. Jinak ty iluminace byly jsou a nadale budou archivovany na tomtez miste a to v mediatece a v katalogu BNF.

Jestli tam budes chtit najit neco konkretniho a neumisfrancouzky, napis...
narvek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by narvek »

jééé....Ježíšek přišel o měsíc dřív. Děkuju

Andre
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Andre »

narvek wrote:jééé....Ježíšek přišel o měsíc dřív. Děkuju
Ježíš tě vidí!!!
narvek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by narvek »

v publikaci 1346 Bitva u Kreščaku : Triumf dlouhého luku nakladatelství Osprey je zmíněna přítomnost Cornwalských a Waleských kopiníků s jednotnými "uniformami". Přesná citace:

"Daleko méně je známo o kopinících, kteří bojovali po celou dobu kreščackého tažení, kromě toho, že jejich status a mzdy byly nízké. Mnozí pocházeli z Cornwalu a Walesu. Kopiníci ze severního Walesu ve službách prince waleského či hraběte z Arundelu byli prvními vojáky v armádě Eduarda III., kteří nosili vlastní uniformy. Arundelovi muži oblékali červené a bílé barvy, jednotky prince waleského zelenou a bílou.

Takže asi tak. Nevíte někdo něco? podotýkám, že si uvědomuji nakolik je Osprey důvěryhodný.

Díky [/b]