Šlachy a co s nimi

Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain

Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

To zní zajímavě. Jaký způsob pletení se na ty žíně používá?
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Doktor píše:Teda já kdysi vyhrál špulku šlachy, po letech se dozvěděl že je umělá(ale nevím jak se pozná od přírodní) a že metr stojí 10kč. Nejlepší opravdu bude když se obrátíš na indiány, ti o tom ví určitě nejvíc.
Poznáš to tím, že originál jsou cancoury cca 30-40 cm a také při škvaření ohněm se škvaří sice stejně ale smrdí torchu jinak :badgrin: No a potom ještě asi v laboratoři by to poznali :wink:
Joe M.
Pazourek

Příspěvek od Pazourek »

Tady jsem nasel peknou rybarskou snuru:

http://p081.ezboard.com/Fishing-line/fp ... =208.topic
eye
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od eye »

Joe píše:Poznáš to tím, že originál jsou cancoury cca 30-40 cm a také při škvaření ohněm se škvaří sice stejně ale smrdí torchu jinak :badgrin: No a potom ještě asi v laboratoři by to poznali :wink:

S trochou tréninku, resp. praxe se to dá poznat na první pohled tak z metru
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

To si dobrej - já po 20 letech s tím mám problém. Zažil jsem mockrát za umělinu prohašovat orig a naopak. Přesněji, ono se to někdy dá poznat, ale ne vždy a po skušenostech co mám jsem v tomto opatrný. Orig bývá chlupatější atd., ale po jisté době obnošení když to chytne patinu to už je horší. Záleží i na spracování šlachy.
Joe M.
eye
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od eye »

Joe: myslím, že kdybys po dobu pár let s těmi materiály pracoval denně, tak bys to taky hned poznal.
Mokohtavenotaxe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Mokohtavenotaxe »

Taky si myslím, že ta umnělotina se dá poznat okamžitě a zfleku kdykoli. Je to natolik odlišný materiál, že jsem přesvědčen, že to že se tomu říká šlacha je jen obchodnický trik!
hawkwind píše: Šlachy odblanit, potlouct dřevěnou paličkou rozebrat. Nerad je rozebírám za mokra, za sucha je to podle mě lepší. Pokud nejsou excesivně mastné, neodmaštuju je (většina bordelu jde pryč právě s tou blánou), pokud je hodně odmastíte vymejváte z nich pojiva.
Asi bude záležet na tom co s těmi šlachami nakonec chceš dělat. Já paličku nepoužívám a radši si s nimi hraju v ruce (žmoulám a mnu).
Taky je finálně kroutím za mokra. To je ale dané tím, že já z nich dělám nitě na šití. No a ty potřebuji extrémně tenké a to s těmi za sucha nemusí vyjít! Je ale nutné znát přiměřenou míru namočení. Nesmí se rozmáčet moc a pro vlastní šití je pak "skladuji" v ústech, kde se udržují optimální vlhkost.

Něco jiného je ale kroucení šlach nebo klihování luku, připadně další využití.
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

Ano ano, už tě vidím jak dostaneš tu šlachu tlustou asi jako palec a dlouhou 30 centimetrů a tvrdou, že se nedá ohnout a žmouláním a mnutím jí rozebereš.
-Jedině za mokra, za sucha ani omylem.

Nesmí se to pomlátit moc, ale nějak se to načít musí.

J.
eye
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od eye »

Já to mlátím za sucha šutrem nebo kladivem na kovadlině.
Mokohtavenotaxe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Mokohtavenotaxe »

Tak načít ano, ale občas jdou i ty "zlámat". Záleží na tom z čeho ta šlacha je.

Kusy které žmoulám vždy mají tak kolem 1 cm v průměru. :wink: