Šlachy a co s nimi
Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain
-
- Stálý přispěvatel
To zní zajímavě. Jaký způsob pletení se na ty žíně používá?
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
-
- Stálý přispěvatel
Poznáš to tím, že originál jsou cancoury cca 30-40 cm a také při škvaření ohněm se škvaří sice stejně ale smrdí torchu jinakDoktor píše:Teda já kdysi vyhrál špulku šlachy, po letech se dozvěděl že je umělá(ale nevím jak se pozná od přírodní) a že metr stojí 10kč. Nejlepší opravdu bude když se obrátíš na indiány, ti o tom ví určitě nejvíc.

Joe M.
-
- Občasný přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
To si dobrej - já po 20 letech s tím mám problém. Zažil jsem mockrát za umělinu prohašovat orig a naopak. Přesněji, ono se to někdy dá poznat, ale ne vždy a po skušenostech co mám jsem v tomto opatrný. Orig bývá chlupatější atd., ale po jisté době obnošení když to chytne patinu to už je horší. Záleží i na spracování šlachy.
Joe M.
-
- Občasný přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Taky si myslím, že ta umnělotina se dá poznat okamžitě a zfleku kdykoli. Je to natolik odlišný materiál, že jsem přesvědčen, že to že se tomu říká šlacha je jen obchodnický trik!
Taky je finálně kroutím za mokra. To je ale dané tím, že já z nich dělám nitě na šití. No a ty potřebuji extrémně tenké a to s těmi za sucha nemusí vyjít! Je ale nutné znát přiměřenou míru namočení. Nesmí se rozmáčet moc a pro vlastní šití je pak "skladuji" v ústech, kde se udržují optimální vlhkost.
Něco jiného je ale kroucení šlach nebo klihování luku, připadně další využití.
Asi bude záležet na tom co s těmi šlachami nakonec chceš dělat. Já paličku nepoužívám a radši si s nimi hraju v ruce (žmoulám a mnu).hawkwind píše: Šlachy odblanit, potlouct dřevěnou paličkou rozebrat. Nerad je rozebírám za mokra, za sucha je to podle mě lepší. Pokud nejsou excesivně mastné, neodmaštuju je (většina bordelu jde pryč právě s tou blánou), pokud je hodně odmastíte vymejváte z nich pojiva.
Taky je finálně kroutím za mokra. To je ale dané tím, že já z nich dělám nitě na šití. No a ty potřebuji extrémně tenké a to s těmi za sucha nemusí vyjít! Je ale nutné znát přiměřenou míru namočení. Nesmí se rozmáčet moc a pro vlastní šití je pak "skladuji" v ústech, kde se udržují optimální vlhkost.
Něco jiného je ale kroucení šlach nebo klihování luku, připadně další využití.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Občasný přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel