Franské meče

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

Co myslíte? Je ta svíslá linie šev? A to omotání je ovinutý opasek nebo opravdu omotaná pochva napevno?:-)

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

Může to být i zdobení, prostě cokoli.....
Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok.
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by frenk »

podle mě je svislá linie šev, ve spodní části je omotávka napevno(doloženo archeonálezy) a zbytek je řemení.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

Já si myslím totéž. Ale naprosto...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Sidney »

Vyhrabal jsem doma pár informací související s mečem v úvodním příspěvku

Image

Jak už Muscha psal, podobný meč se našel v Mikulčicích. V knize Mikulčice sídlo a pevnost velkomoravských knížat od Poulíka je obrázek takového meče. Jde o meč z hrobu č. 90. Tady je fotka /asi se jedná o RTG snímek/ a vedle je rekonstrukce rukojeti meče podle Poulíka.

Image

Ve Slovanech od Chropovského je zobrazen podobný meč z Mikulčic bez přesné lokalizace nálezu. Domnívám se, že se jedná o stejný nález. Na této fotce se dá tušit výzdoba hlavice "drátky"

Image

A na závěr přidávám obrázek rukojeti meče z 9. st. nalezeného v Zagrebu, který má krásně dochovanou hlavici se zdobením stočenými drátky, jak je to provedeno na replice meče z prvního obrázku. I tento meč je z Chropovského.

Image
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by frenk »

Z mikulčic známe další hrob s mečem typu K (dle Petersona), a to hrob č.1750, oba mají damaškovou čepel s tordováním SZS, datováno do první půle 9.stol. Ten z hrobu 90 ma navic značku ve tvaru omegy.Příště zašlu výkresy i s rozměry a podr. informacemi
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Sidney »

Když tak koukám na ten meč z hrobu 90, vypadá to, že má dochované omotání či pokrytí rukojeti. I na tom RTG to tak vypadá. Existují o tom nějaké informace?
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by frenk »

Funkčně je to pěkně vysvětleno v Geibigovi (s.101, abb.26), mě se podařilo vcelku povedená rekonstrukce. Jinak na materiálu z Mikulčic je to vidět kromě zvrchu řečeného případu např. na meči typu N z hrobu č.425, na meči typu H? ze Ždánic (možno vidět in natura v MZM v Brně), kdysi to bylo patrné i na meči typu X? z Jarohněvic (bohužel se tato partie nedochovala) atd. Ale to je možná téma pro vm meče, i když většina jich byly patrně franské importy.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Sidney »

frenk wrote:Funkčně je to pěkně vysvětleno v Geibigovi (s.101, abb.26), mě se podařilo vcelku povedená rekonstrukce. Jinak na materiálu z Mikulčic je to vidět kromě zvrchu řečeného případu např. na meči typu N z hrobu č.425, na meči typu H? ze Ždánic (možno vidět in natura v MZM v Brně), kdysi to bylo patrné i na meči typu X? z Jarohněvic (bohužel se tato partie nedochovala) atd. Ale to je možná téma pro vm meče, i když většina jich byly patrně franské importy.
Mluvíš o té omotávce rukojeti?

Co jsou to VM elity? Napiš přesnější odkaz a zkusím to dohledat.

Dobře zachovaná omotávka rukojeti zřejmě z kovového drátu je i na meči z hrobu 265, Mikulčice.

Na obrázku z Poulíka je RTG snímek a rekonstrukce. Je mi záhadou, jak přišli na tu trojhranou hlavici. Že by se v průběhu staletí zakulatila? :)

Jak časté jsou meče s trojúhelníkovitými hlavicemi mezi franskými meči? Měl jsem pocit, že to je hlavně severská záležitost.

Zmiňují tam zbytek plátna na čepeli /prostřední obrázek/ a zlatý tauzovaný kříž na rukojeti.

Image

A tady je větší obrázek téhož meče z Chropovského

Image
Ježour
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Ježour »

to bude asi ta kniha s černým přebalem psána německy...
Pavel Kouřil (Ed.) 2005: Die frühmittelalterliche Elite bei den Völkern des östlichen Mitteleuropas (mit einem speziellen Blick auf die groβmährische Problematik): Materialien der internationalen Fachkonferenz : Mikulčice, 25.-26.5.2004. Archeologický ústav AV ČR v Brně, Brno. Spisy ARÚB 25.