Křesadla a křesání
Moderators: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Tak jsem si ten troudnatec našel:
http://www.houbar.cz/default.aspx?show=3&text=145
http://www.houbar.cz/default.aspx?show=3&text=145
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
-
- Nováček
Křešu ocílkou do pazourku. Když je sucho, postačí jako troud uhlík z ohniště. Jinak používám kousek troudu a konopné česání, jakmile chytneš jiskru,2-3 křísnutí ,fouknout a jde to okamžitě do plamene. Zkoušel jsem i chmíří z rákosu a bodláků, ale to konopí je nejlepší.
Jinak jsem kdysi zaznamenal informaci, že se v Evropě dlouho rozdělával oheň třením dřev.Tuším, že s tím přišel Joe od traperů, možná si pamatuje zdroj.
Jinak jsem kdysi zaznamenal informaci, že se v Evropě dlouho rozdělával oheň třením dřev.Tuším, že s tím přišel Joe od traperů, možná si pamatuje zdroj.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
V RS je cena troudnatce s porovnáním ceny jakéhokoliv textilu zanedbatelná. Ale ani troud z troudnatce není zadarmo:
Sekerou ujebneš Troudnatec kopytovitý, vyhodíš dřevěný povrch i rourky zespod (děsná pakárna). Zůstane ti cca 10-15% hmoty. Tu máčíš asi měsíc v tříslovinách. Usušíš a rozetřeš (něco jako česnek) na chucvalce. Udržuješ v suchu. Takhle se dělá jediný skutečný a funkční troud.
Troud jde udělat (krom textilu) ze zprachovatělého dřeva /navlhá) a nebo z přezové kůry (díky množství cukru v kůže, což zvyšuje hořlavost. Ovšem zachytit jiskru je vždy problém a pravý troud je prostě nejlepší.
Sekerou ujebneš Troudnatec kopytovitý, vyhodíš dřevěný povrch i rourky zespod (děsná pakárna). Zůstane ti cca 10-15% hmoty. Tu máčíš asi měsíc v tříslovinách. Usušíš a rozetřeš (něco jako česnek) na chucvalce. Udržuješ v suchu. Takhle se dělá jediný skutečný a funkční troud.

Troud jde udělat (krom textilu) ze zprachovatělého dřeva /navlhá) a nebo z přezové kůry (díky množství cukru v kůže, což zvyšuje hořlavost. Ovšem zachytit jiskru je vždy problém a pravý troud je prostě nejlepší.