život na hradě 1400-1450

Řemesla a každodenní život

Moderators: Viktorie, ClaryAldringen

Post Reply
alasvarcka
Nováček
Nováček
Posts: 2
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Děčín

život na hradě 1400-1450

Post by alasvarcka »

Mám prosbu: jak jsem již otravovala na jiných fórech, stvořila jsem si postavu, chůvu - hospodyni hradního pána z let cca 1400-1450.
Jedna věc je, jak mohla být oblékaná, když ona i její pán žili v Anglii (alternativa: v Čechách..) a byl středně zámožný. Jí je cca 45 a je to vdova. Pracuje a žije na jeho hradě, odchovala ho od kolébky. (Na tohle jsem se už ptala jinde, takže vám je to asi povědomé
:lol: a taky už to mám jakžtakž vyřešené)
A mě by zajímalo, jak takový život konkrétně mohl vypadat. co mohlo být v pracovních povinnostech takové chůvy, co mohla, co nesměla, ale také celý ten kolorit okolo. Netvrdím, že to všechno nějak použiju; prostě by mě zajímaly okolnosti, za jakých se tato postava mohla vyskytnout. Neexistuje třeba nějaká dobrá beletrie? Díky..
alasvarcka
Nováček
Nováček
Posts: 2
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Děčín

Re: život na hradě 1400-1450

Post by alasvarcka »

Děkuji, přesně tuto chůvu jsem měla před očima, když jsem si tvořila svou postavu. Bohužel můj pán se mezitím "přestěhoval" o 200 let dřív, takže mi tyto informace už taky nejsou moc platné. T.č. mi zbývá doufat, že práce kojné a chůvy se v průběhu věků příliš neměnila... :) a nebo hledat další prameny...
Kateřina_z_Landštejna
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 431
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00

Re: život na hradě 1400-1450

Post by Kateřina_z_Landštejna »

Možná bude některé z vás zajímat, že ke konci éry Karla IV. a zcela jistě za Václava IV. už i Středoevropané si mohli, byť zatím asi jen ti skutečně hodně bohatí, zahrát karty. V počátkem 70. let 14. století totiž docestovaly z muslimských ských zemí (kam se dostaly z Indie již někdy v 11. století) do Švýcarska, Francie, Florencie, Śpanělska.

O přítomnosti hracích karet v Evropě od 70. let 14. st. mají svědčit účetní knihy Johanny Brabantské, Václava I. Lucemburského a Karla VI. Václav s Johannou dostali svolení k nákupu jednoho balíčku hracích karet, zatímco Karel VI. nahamounil celé tři pakly :biggrin:

Karty měly být vyráběny tiskem z dřevorytu nebo malovány ručně a byly členěny podobně jako dnešní žolíkovky - tedy 52 karet; 4 barvy po 13 kartách. 10 karet bylo "kolečkových, flekatých, bodových" - tedy číselných, 3 karty byly "dvorské" - král, kluk a něco jako rádce.
Takový balíček karet našel Leo Mayer v Istanbulu v paláci Topkapi v r. 1939. Karty mají pocházet z přelomu 13. a 14. století, ovšem balíček je složen z karet různého stáří (tři sady) a některé z nich mají typově odpovídat hracím kartám z 12. a 13. století. Podobné hrací karty prý používali i egyptští Mameluci (Mamlúkové).

A závěrem, jen pro zajímavost uvádím, že nedávno byly v Olomouci nalezeny hrací karty, vytištěné zřejmě před rokem 1565. Co jsem měla možnost vidět na obrázcích, mají podobnou strukturu jako mariášky, ale místo figur jsem tam viděla Žolíka.
Volo, multum, statim!
Post Reply