Náhodou zajímavé téma - luštěniny jsem nedávno řešil se svým dědou který je botanik, v 17. a 18. stol. převládaly boby, fazole, jáhly, čočka je věc novodobějšího charakteru a importu odněkud z východu - mimochodem to byla luxusní potravina.
Jinak brambory se pěstovaly jako okrasná rostlina, samozřejmě přivezená z nového světa, za Ludvíka XVI. dal jeho botanik svému králi kytici bramborových květů a byl králem velmi pochválen jelikož už tehdy si uvědomovali potenciál této plodiny. Za masovější rozšíření brambor jako potravy pro lidi, se zasloužila až Marie Terezie a později Napoleon, který tím řešil krizi spojenou s blokádou. Předtím se jimi krmil dobytek. Jinak brambory byly velmi dlouho dosti sladké. Chuť kterou známe dnes je věcí dlouhého šlechtění.....
Na našem území byly stravovací návyky na můj vkus podivné, mě osobně by asi běžná dobová kuchyně moc neoslovila.
Hojně se používala jablka, ořechy, švestky a podobné, na naše kraje, běžné plodiny. To samozřejmě i k masu, tzn. jídlo bylo nasládlé, sladkokyselé. Koření která používáme dnes po kilech byla dosti vzácná, sůl se vozila od Baltu, nevím jaká byla její dostupnost a rozšíření, docela by mě to zajímalo.
Velmi zásadně se samozřejmě lišila strava běžných lidí a šlechty. Zatímco dnes jí běžný člověk poměrně podobné věci jako milionář, tehdy byly rozdíly propastné. Zvěřina byla na stole prostého lidu zcela minimálně protože právo k lovu měli jen vyvolení, pytláctví se krutě trestalo, a běžné domácí zvířectvo dávalo vejce, mléko, samo o sobě bylo obrazem blahobytu majitele, to znamená že nějaké hovězí a kuřecí taky nebylo jen tak každý druhý den.
Jiná situace byla též u vojska, když se ve válce rekvírovalo hlava nehlava, to pak ale lidi umírali hladem. A vojáci se taky moc nepomněli. Pamatuj, slepici první uvař na polívku pak ji vyndej a pak až ji sežer!:)
Neberte mě moc dogmaticky, píšu z hlavy, takže je to spíš námět k diskuzi a zamyšlení. Jakmile se začnou objevovat solidní věcné příspěvky, trošku bych tu diskuzi promázl aby zde zbyly opravdu jen seriozní informace.