Zdravím!
Rád bych se zeptal, jestli někdo nevíte, kde by se dal sehnat losí paroh? Chci dělat rukojeť nože a jelení paroh, který používám, se mi zdá oproti losovi tvrší a hlavně mám pocit, že má los i hezčí barvu
Díky moc
Kryštof
Řezbařina - výrobky ze dřeva, kostí, parohu, rohoviny aj.
Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Nováček
- Posts: 33
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Pardubice
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 358
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Vyškov (Teď spíš Praha)
Nechtěl jsem zepkádat další vlákno ve sháním tak se ptám tady.
Dostal jsme tři kravské rohy no a rád bych je předělal na rohy na pití, Jsou totálně nečiště, humusácký, no prostě jak je vzali krávě tak jsem je dostal já.
Tak jsem se chtěl zeptat zdali někdo nemáte praxi v tom z nich udělat klasický rohy na pití.
Ideálně mi jeden vyrobit a zbývající jeden nebo dva přenechám. Pokud by se tu nenašla žádná taková dobrá duše tak bych si to na koleji zkusil udělat sám, ale z toho moc radost nemam :/
Předem děkuju
Dostal jsme tři kravské rohy no a rád bych je předělal na rohy na pití, Jsou totálně nečiště, humusácký, no prostě jak je vzali krávě tak jsem je dostal já.
Tak jsem se chtěl zeptat zdali někdo nemáte praxi v tom z nich udělat klasický rohy na pití.
Ideálně mi jeden vyrobit a zbývající jeden nebo dva přenechám. Pokud by se tu nenašla žádná taková dobrá duše tak bych si to na koleji zkusil udělat sám, ale z toho moc radost nemam :/
Předem děkuju
-
- Občasný přispěvatel
- Posts: 110
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Ostrava-Praha
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 613
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Jarošov-UH/Brno/ValMez/Archeoskanzen Modrá
Já je první vyvařil v kastrolu kde byla voda s octem. Poěmer byl příííměřenně. Pak vytáhl vnitřek rohu. Znovu vyvařil, nechal pár dní tak. Potom projel vrtačkou se šmirglem, 24 hodin nechal uvnitř ocet. Zas šmirglem s vrtačkou, 24 hodin jsem to nechal naložené v slivovici, pak to párkrát projel propláchl medovinou a začal pít. Jo jinak z tří rohů jsem udělal 1. Dva praskly při vytahování teho vnitřku. Ale pokud chceš dobový postup, tak to ti neporadím.
"Nesnažte se opít trpaslíka notorika a do mrtva se zpijte jen tehdy, když je na blízku někdo, kdo vás může pohřbít."
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 859
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Dymokury
tu máš odkaz http://www.sewboat.narod.ru/shnjaka/etar.htmVladan wrote:Zdravím,
mám otázečku ohledně poměrně netradyčního zpracování dřeva a to výroby dehtu. Máte někdo zkušenosti s výrobou dehtu ve větším množství? Uvažoval jsem o milíři, ale myslím, že "klasickým" pálením vyjde spíš uhlí než dehet. Též jsem koukal na pokusy výroby dehtu z březové kůry suchou destilací, které provádělo CEA, ale nemyslím si, že by to bylo vhodné pro výrobu většího množství.
Chystáme se přes podzim a zimu rekonstruovat říční loďku a vnější stranu obšívky chceme natřít dehtem, takže proto to větší množství.
Děkuji za věcné informace.
Přeji krásný den.
-
- Občasný přispěvatel
- Posts: 110
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Ostrava-Praha
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 339
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Rumburk
Vařil jsi ocet?Doma?JARWIKS wrote:Já je první vyvařil v kastrolu kde byla voda s octem. Poěmer byl příííměřenně. Pak vytáhl vnitřek rohu. Znovu vyvařil, nechal pár dní tak. Potom projel vrtačkou se šmirglem, 24 hodin nechal uvnitř ocet. Zas šmirglem s vrtačkou, 24 hodin jsem to nechal naložené v slivovici, pak to párkrát projel propláchl medovinou a začal pít. Jo jinak z tří rohů jsem udělal 1. Dva praskly při vytahování teho vnitřku. Ale pokud chceš dobový postup, tak to ti neporadím.
Já kdysi taky ,už to opravdu ,ale opravdu neudělám......
Smrt je smyslem života.
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 613
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Jarošov-UH/Brno/ValMez/Archeoskanzen Modrá
Ne ne... bylo to venku, na ohništi z cihel v dostatečné vzdálenosti od různých obydlených staveb... zas takový sebevrah, ani feťák nejsem abych to dýchal doma.Jiři z Holohlav wrote:
Vařil jsi ocet?Doma?
Já kdysi taky ,už to opravdu ,ale opravdu neudělám......
"Nesnažte se opít trpaslíka notorika a do mrtva se zpijte jen tehdy, když je na blízku někdo, kdo vás může pohřbít."
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 358
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Vyškov (Teď spíš Praha)
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 526
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Strakonice
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 339
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Rumburk
-
- Občasný přispěvatel
- Posts: 70
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: NJ
Re: vyroba z kosti
No já kost uvařím,očistím drátěnkou,potom ji povařím ještě asi čtyry hodiny z jarem aby se odmastila a pak ji dávám na den až dva do peroxidu(ale to jen jestli ji chci bílou a nebo před barvením aby peroxid naleptal povrchovou vrstvu kosti a tá se lépe barvilaedgar wrote:ahoj chtel bych se zeptat jestli pred vyrobou z hovezich kosti musim kost nejak upravit napr. uvarit,nechat vyschnout a jak dlouho ... ???
myslím říť jako řiď ,ne řiť jako řiť
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 409
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: okolí Brna
Tom111: jo, já taky a ještě stojí za zmínku, že tak 2x vyměním vodu. Ty kosti jsou většinou dost mastný...
Pokud dostanu úplně čerstvé kosti s morkem, je hřích neudělat z té první vody polévku, tzn prvně je vařím v čisté vodě, aby se oddělil morek od kosti vařením, morek sežeru, polívku dodělám se zeleninou a tak...
Potom kosti dám do jarové vody a vařím... ve 2x vyměněné vodě... poslední vodu dávám bez jaru. Většinou pak vůbec peroxid nepoužívám.
Pokud dostanu úplně čerstvé kosti s morkem, je hřích neudělat z té první vody polévku, tzn prvně je vařím v čisté vodě, aby se oddělil morek od kosti vařením, morek sežeru, polívku dodělám se zeleninou a tak...
Potom kosti dám do jarové vody a vařím... ve 2x vyměněné vodě... poslední vodu dávám bez jaru. Většinou pak vůbec peroxid nepoužívám.
http://www.mortaigne.com - projekt Švédského regimentu z třicetileté války
http://tricitka.brodec.org - diskuse zaměřená na třicetiletou válku
http://tricitka.brodec.org - diskuse zaměřená na třicetiletou válku