ISARNO 2008 - Keltsko - Římská bitva v Letovicích

21. století - literatura, instituce, akce...

Moderators: Trubadix, Alexandr, Wothan

Baodar

Post by Baodar »

No Wothane když se rok chystáš na tokouhle akci tak to většinou stojí moooc pěněz. Pro tebe to asi nic není, ale třeba pro mě je 500Kč hodně.
User avatar
JARWIKS
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 613
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Jarošov-UH/Brno/ValMez/Archeoskanzen Modrá
Contact:

Post by JARWIKS »

Baodar wrote:No Wothane když se rok chystáš na tokouhle akci tak to většinou stojí moooc pěněz. Pro tebe to asi nic není, ale třeba pro mě je 500Kč hodně.
Ted budu sprostý já. Pro mě je 500 kč často taky hodně. Ale ono to vybavení si jde udělat. Hold to bude chtít nervy si věci vyrobit sám (co jdou) trochu pošetřit atd. Njehorší je že lidi jsou líní (sám jsem toho příkladem) si něco udělat sami (nebo se bojí že to zkurví, toho jsu taky příkladem a tak mě musí lidi do výroby věcí kopat) a pak přijedou na akci a tam si koupí 5litrový kanystr medoviny za 500 - 600 kč, které by mohli investovat, třeba do nákupu kůže.

Takže svádět nevybavení na nedostatek peněz je hovadina. Je to o lenosti lidí. A když je něco co fakt nezvládnu tak si hold najdu brigádu a vydělám si na to a prachy neprochlastám.
"Nesnažte se opít trpaslíka notorika a do mrtva se zpijte jen tehdy, když je na blízku někdo, kdo vás může pohřbít."
Baodar

..

Post by Baodar »

je mě 14 a nějaká medovina je mě fakt volná
User avatar
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 956
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Praha

Post by Boza »

Mno, při tomto způsobu argumentace se pak se ovšem nediv, že budeš ostatním volný ty a tvé příspěvky do diskuze, mladý muži :wink: Máš-li něco faktického, piš barde piš. S pláčem nad krutým světem si jdi na ceskyserm.cz nebo ještě lépe na scherm.cz
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
User avatar
zoro
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Posts: 92
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00

bitva

Post by zoro »

Vidím to stejně jako Wothan. Brát ohled na nováčkovskou nedbalost je hovadina. Bitva a další akce jsou obvykle určené i pro diváky a proto by se divákům nemělo kecat a co hůř mnohdy lhát až do výsměchu. Na tu bitvu musí člověk přijít už připraven na svoji roli! Argument, že to nepodporuje nováčky je lež! A pokud se na LH akci objeví keckař, je to bez slitování, protože to poškozuje všechny ostatní. Dělat LH je náročný a na roky vylepšování. Každá zájmová skupina má své podmínky, tak prostě si v LH nemůže nikdo škrtnout bez pořádného vybavení.

to Tristan: Jaký rady, tady? Tohle je téma o akci v Isárnu. Čti témata.
to Tristan: Prosím tě, to si děláš srandu, když je někdo nováček, tak má nejdřív koukat, fotit, ptát se, třeba i okopírovat něco z cizího vybavení. Kritika je na místě, a to říkám nekompromisně! Vlezli tam s pytlema na nohou... jo, na Curii by je vyhodili. Nemám nic proti těm klukům s luky, ale pro mě by to byla ostuda.
to Baodar: Tak to mě vyrazilo dech.
Last edited by zoro on Thu 21. Aug, 2008 0:24, edited 1 time in total.
Pavel
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Posts: 75
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Boiohaemum

vybavení

Post by Pavel »

Zdravím,
nedá mi to abych k tomu taky něco nenapsal.Soudě podle příspěvků hodláte tuhle akci příští rok povýšit na LH - kolik si myslíte, že tam přijede lidí s odpovídajícím vybavením?Když se zadaří tipuju max. 5-10 lidí za kelty nebo germány, kteří - když jim odsouhlasíte vybavení - budou moct bojovat + ( možná ) několik prakovníků a lučištníků ( a protože keltové v boji příliš lučištníky nevyužívali, tak možná ani to ne ).Z těch 10 lidí tak 1 ( velitel ) v kroužkový zbroji ( nýtovaný, samozřejmě ) s přilbou - i když na našem území se vlastně žádná přilba ani kroužkovka zatím nenašla, tak možná ani to ne, 1-2 v kožený ( a ty se vlastně taky nenašly )a zbytek v tunice nebo do půl těla.Takže by se to mohlo přejmenovat na Jak Římané potkali hlídku barbarů.
A samozřejmě by to chtělo datovat do konkrétního období, čímž se okruh možných účinkujících ještě zúží/zanikne úplně.

Co jsem se bavil s Alešem, tahle akce i celé Isarno je prostě komerční.Ano, v podstatě takovej barbarskej Libušín.Jsou tam k vidění věci které tam rozhodně nepatří, ale většina je na hranici koukatelného minima, ti, kteří se tomuhle období věnují se snaží si své věci postupně vylepšovat.Ale to stojí peníze a nikdo si nemůže dovolit najednou utratit tisíce ( nevím jak Vy ).Ti, kteří tohle období dělají jen jako doplňkové - tam to bude možná větší problém.Ten nápad dát sem obrázky a odkazy na stránky, kde se člověk který se začíná věnovat tomuto období, je vynikající.Plno lidí pak nedopadne jako já, když jsem si ( poté, co jsem přečetl nějakou knížku - už nevím jakou :-k a prohlédl pár internetových stránek ) nakoupil prvních pár věcí a pak zjistil, že nic z toho se na kelty nehodí, takže jsem si všechno musel pořídit znovu.

Takže závěrem: jsem pro to, aby se dalo jasně najevo co bude uznáno jako LH (odpovídající vybavení, chcete-li), co bude tolerováno, co zakázáno a to s dostatečným předstihem.
Last edited by Pavel on Thu 21. Aug, 2008 0:13, edited 1 time in total.
Go n-éirí an bóthar leat!
Pavel
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Posts: 75
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Boiohaemum

Post by Pavel »

Baodar wrote:No Wothane když se rok chystáš na tokouhle akci tak to většinou stojí moooc pěněz. Pro tebe to asi nic není, ale třeba pro mě je 500Kč hodně.
Tak v tom případě bych doporučoval zatím dělat jen toho prakovníka nebo lučištníka a postupně vylepšovat, nic jinýho Ti asi nezbyde
Go n-éirí an bóthar leat!
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 5492
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Liberec
Contact:

Post by Wothan »

Pavel: nejde jen o Isarno, jde tu o přístup k akcím ve starověku obecně. Takhle jsem před lety zažil defakto zrod raného středověku. Mohlo to skončit stejně tristně jako s gotikou, ale neskončilo. Teď už jde hlavní proud v RS obdobích trochu jinám než když jsme začínali a pomáhali vytvářet, ale to vůbec nevadí, protože se tu vytvořil určitý standard, určitá laťka a málo kdo se jí pokusí nějak okatě podlézt. Vesměs mu to není umožněno.

Co se týče akcí - budu se opakovat - nikdo nepořádá v této zemi LH bitvy. Pouze komorní setkání, soukromá a bez diváků. Ve chvíli kdy jde o akci pro diváky, notabene bitvu se spokojujeme s tzv. "koukatelným minimem" - to obnáší, že člověk alespoň vypadá(!) na pohled autenticky - má všechny nezbytné části oděvu, ve správných barvách, správného střihu a materiál musí alespoň na pohled vypadat solidně a autenticky. Nicméně nikdo neřeší je-li v tom 10% polyesteru a zda je to šité na stroji nebo barvené Duhou etc. Z pohledu diváků i ostatních účinkujících takový člověk prostě vypadá dobře a nekazí atmosféru akce a vůbec nevadí že se jindy třeba nevěnuje LH ale scénice, splňuje-li tyto podmínky.

Když jsme začínali s Wothanburgem, měli jsme na první akci 40 lidí - ve stavu vybavení kdy bych je dnes vyházel všechny včetně sebe, ale na tu dobu to budilo úžas, stejně jako naše pravidla - slyšel jsem velmi podobné argumenty a skeptické poznámky jako od tebe teď. Jsem rád, že jsme na ně nedali - rostlo to velmi pomalu, lidé rostli a přibývali pomalu, ale teď máme spoustu lidí s kvalitním vybavením a hlavně - úplně jiným přístupem - než bývá u hist. šermířů zvykem a to ať už se ti lidé vrhli na LH nebo jen to koukatelno. O totéž se pokouší i lidé v pozdní gotice aj, Tak proč zahodit tuhle šanci a neudělat totéž (v rámci možností - rozsah období mně třeba taky trápí) v Antice? Když teď bezpečně víme na příkladu RS že to jde? Pak je totiž jedno jeslti ta akce je nebo není komerční (to je totiž každá kde se vybírá vstupné - včetně Gladia - ten vydělává na stavbu).
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 5492
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Liberec
Contact:

Post by Wothan »

Boadar: tohle je obávám se drahé hobby, takže ti nezbyde než volit základní vybavení a nějaký čas šetřit, než na to budeš mít a někam pojedeš. Nikdo tě nenutí jezdit na akce dříve než budeš připravený a nikdo nenutí pořadatele aby tě tam pouštěl - do té doby můžeš jezdit jako turista, divák...

Pochybuji že je to rada co tě uspokojí, ale jinou nemám.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
KŘIŽÁK
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 344
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Hradec Králové
Contact:

Post by KŘIŽÁK »

Pavlovi-nejde o to mít příští rok nutně na Isarnu LH,a odradit spoustu lidí-jde o to,povýšit ji alespoň na koukatelné minimum a neodradit(znechutit) ty kvalitní.Ostatně-je to snad i v Alešově zájmu,aby měl na akci kvalitu i kvantitu.ne?
"nováčkům"-jste v roli instalatéra co dotahuje potrubí rukama, vymlouvá se,že nemá na kleště a diví,že ho nikde nechtějí...Lenochů jsem už za sebou vlekl desítky-mohl jsem se uradit,a slyšel jen výmluvy-čas,peníze,věk,studium blablabla...Znám spoustu "šermířů"co brečí,že nemají peníze,a pak se chlubí novou PC hrou,telefonem,jinousrasčkou..
Buďte sakra rádi,že máte internet,knížky,výrobce,možnost vydělat si,jet na akce po evropě,otevřené archívy,vstřícné archeology..
Přestaňte fňukat-na to neletí ani holky,natož my tady :badgrin:
JEDEN BŮH NIKDY NESTAČÍ..
Pavel
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Posts: 75
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Boiohaemum

Isarno

Post by Pavel »

To Wothan: s tím se nedá nesouhlasit :wink:

Jde mi o to, že tahle bitva na Isarnu jako taková je opravdu starověký Libušín.Jsem zvědavý na reakce lidí co tam už párkrát byli a najednou zjistí, že s tím co mají je tam nebudete chtít pustit.Asi jim nic jiného nezbude, než se s tím smířit a začít si svoje vybavení vylepšovat a přizpůsobit ho určitému období.Ono se tak děje, ale jde to pomalu, většinu těch lidí znám a vím, že jsou rádi za každý nový přírůstek do vybavení, který je posune zase o kus dál.
Horší to budou mít ti, kteří toto období dělají jen doplňkově, těm se nebude chtít vrážet další peníze do vybavení, které vytáhnou tak 1 - 2x za rok.
Pro mě je tahle bitva na Isarnu akcí, kde se jednou za rok potkám s lidma, které tohle období zajímá, ale třeba na Gladiu se s nima neuvidím - tam je ta laťka nastavená vysoko.A samozřejmě se tam jedu vyřádit s kopím a vypít móře medoviny :)
A taky jsem zvědavý na to, co tomu řekne Aleš - možná by to chtělo znát i jeho názor.

Samozřejmě vím, že LH bitva se udělat nedá.Už jenom díky tomu, že by třeba ty pila nadělaly pěknou paseku - kdo by v první řadě nepadl, tak by pravděpodobně přišel o štít, útočilo by se hlavně na to, co vykukuje zpoza štítu - tzn. ruka, noha, hlava a tím pádem by při té ochraně těchto částí těla co máme nestíhaly sanitky odvážet.

Takže teď je asi třeba dát dohromady to, co bylo letos špatně a příští rok nebude tolerováno - jakým způsobem se tak stane?Dá sem někdo konkrétní fotku a ostatní k ní napíšou komentáře?
A co odkazy na stránky, kde by se nováčci mohli dozvědět něco víc o starověku, resp. konkrétním období určitého národa?Patří to sem, nebo to budete dávat do sekce zajímavé odkazy?
Každopádně - čím dřív se něco takovýho rozjede, tím líp.Ale stejně jsem zvědavý na výsledek téhle diskuze.Pár lidem to ukáže cestu, pár lidí to odradí.Půjdu obětovat Taranisovi, když těch prvních bude víc.
Go n-éirí an bóthar leat!
KŘIŽÁK
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 344
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Hradec Králové
Contact:

Post by KŘIŽÁK »

Pochopitelně narazíme na řadu problémů,jedním řešením by bylo vytvořit prostě partu lidí,která bude "starověky"jezdit.čímž by se daly vyřešit upgrady jednotlivců i bezpečnost a míra tolerance-líp se komunikuje s člověkem,kterého vídáš častěji.často narážím spíš na problematické jedince,kteří vynaloží neuvěřitelné ůsilí k obhajobě blitek,co mají na sobě,než zlepšení..
Myslím,že Aleš bude pro cokoliv,pokud to nezazdí ůčast a návštěvnost,nicméně-je to jeho akce..
Pokud někdo dělá jiné období okrajově,párkrát do roka,není to žádná omluva pro ojebávky..Je mi jasné,že pokud stanovíme,že Wikinské meče ne,středověké (u keltů v podst.jakékoliv)sekery ne,kopí bez placky ne-tak je vymalováno.
Takže-1.vytvořit odkazník na "nepřátele říma"(co na to X?)a dát tak možnost zájemcům včas najít kompromis.2.vytvořit základní černou listinu věcí které na starověku nechceme a dát šanci ojebávačům jít do háje.
Jinak,tahle debata má výsledky.Už jsem "občasný přispivatel" :badgrin:
JEDEN BŮH NIKDY NESTAČÍ..
User avatar
JARWIKS
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 613
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Jarošov-UH/Brno/ValMez/Archeoskanzen Modrá
Contact:

Re: Isarno

Post by JARWIKS »

Pavel wrote:Takže teď je asi třeba dát dohromady to, co bylo letos špatně a příští rok nebude tolerováno - jakým způsobem se tak stane?Dá sem někdo konkrétní fotku a ostatní k ní napíšou komentáře?
A co odkazy na stránky, kde by se nováčci mohli dozvědět něco víc o starověku, resp. konkrétním období určitého národa?Patří to sem, nebo to budete dávat do sekce zajímavé odkazy?
Každopádně - čím dřív se něco takovýho rozjede, tím líp.Ale stejně jsem zvědavý na výsledek téhle diskuze.Pár lidem to ukáže cestu, pár lidí to odradí.Půjdu obětovat Taranisovi, když těch prvních bude víc.
Mno ty konkrétní fotky zde možná někdo dá, nicméně je důležité si uvědomit dvě věci:

Nevím kdo je pořadatelem této akce, jestli přímo Aleš, nebo nějaká skupina, která má od něj areál pronajatý nebo s ním nějakou smlouvu. CO je ovšem důležité, že z lidí tady akci kritizujících to není nikdo! Čili my nemůžem říct je bude na akci tolerováné a co ne, to musí udělat pořadatel. My tadyk tak maximálně můžem lamentovat nad tím, že dotyční na sobě mají sandále (aspon to na fotce tak vypadá - ta slečna)
http://celedrag.rajce.idnes.cz/Keltsko- ... edium_.jpg

Že by bylo hezké, kdyby místo překližkových štítů používali prkénkové(což je, ale také věc se kterou bojujeme v RS i když počet prkýnkových štítů na akcích pomalu stoupá).

http://celedrag.rajce.idnes.cz/Keltsko- ... edium_.jpg

A třebas i střelecký kroužek nosil bambule od eurošípů zastrčené v toulci i když se jim tam pak vleze šípů míň.

http://celedrag.rajce.idnes.cz/Keltsko- ... edium_.jpg

A jako poslední vytvoření toho inf. webu jak se tu psalo je sice hezká věc, ale nikdo si ho nevycucá jen tak z prstu za měsíc. Protože to je spíše dlouhodobá záležitost, která potřebuje hodně času věnovánemu studiu. S tím, že dotyční co by se na to vrhli by se sepsali základní blacklist vybavení, jak to tu výše popsal křižák.
"Nesnažte se opít trpaslíka notorika a do mrtva se zpijte jen tehdy, když je na blízku někdo, kdo vás může pohřbít."
Bonemina
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 324
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Praha/Olomouc

Post by Bonemina »

Ti, pro které je pětistovka moc, stále ještě můžou zkusit bojovat jako Gaesatové, to do peněz na vybavení neleze :badgrin:
User avatar
Džuro
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 492
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Brno

Post by Džuro »

na fóru LEG X GPF probíráme jak to s tím informačním webem uděláme. Rozhodně tam bude doporučené základní vybavení a blacklist.
Určitě to nebude žádná obrovská knihovna ani kompletní návod "Barbar od A po Z", spíš jenom základní nástin + odkazy.
Post Reply